15 Yıl Önce Çıkan İlk iPhoneu Çalıştıran İşletim Sistemi, Bilgisayarda Çalıştırıldı: İşte Böyle Görünüyor!

Belki tarihin ilk akıllı telefonu değildi ilk iPhone, ancak tarihin en yaygın yazılımlarından birisi olan iOS'u hayatımıza katmıştı. Ardıdan Google'un Android'i karşımıza çıktı ve bu ikili arasındaki çekişme 15 yıldır devam ediyor. 

25.12.2022 22:45:09 tarihinde yayınlandı.

Belki tarihin ilk akıllı telefonu değildi ilk iPhone, ancak tarihin en yaygın yazılımlarından birisi olan iOS'u hayatımıza katmıştı. Ardıdan Google'un Android'i karşımıza çıktı ve bu ikili arasındaki çekişme 15 yıldır devam ediyor. 

Diğer taraftan Apple'ın yazılımları, Apple'ın üretmediği bir cihazda çalıştırılamaması ile biliniyor. Ancak bir yazılımcı, en azından iPhone'lara yüklü olarak gelen tarihi eser değerindeki iPhone OS 1.0'ı çalıştırmanın yolunu buldu.

Blogunda bu kararının nedenlerine de değinen geliştirici, bu versiyonun daha az güvenlik önlemine sahip olması ve daha az karmaşık olması nedeniyle tercihi olduğunu belirtti. Ayrıca kendisini en çok zorlayan kısmın da iPod touch’ta bulunan donanım parçalarını emüle etmek olduğunu ifade etti. 

iPhone versiyon yerine iPod versiyonun seçilmesinin bir başka nedeni ise iPod’un, yapısı gereği daha az komplike ve daha kolay kopyalanabilir olması. Zira bu haliyle bile emülatörün geliştirilebilmesi için bir yıldan fazla bir çalışma gerektiği ifade edildi. 

Birkaç ufak tefek hata göze çarpmasına ve bazı uygulamalar çökmeye neden olmasına rağmen emülatör, özellikle hazır yüklü gelen uygulamaları sorunsuz kullanabilmeyi sağlıyor. Geliştiricinin açık kaynak kodlu bir görselleştirme platformu olan QEMU’yu ve açık kaynak kodlu bir Apple bootloader olan OpeniBoot’u kullandığı belirtiliyor.


Kaynak webtekno.com

 

Oyun Oynamak İçin Masaüstü mü Yoksa Laptop mu Alınmalı?

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

Kara Deliklerin Çarpışması Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarabilir! Peki Nasıl?

Evrene, gök cisimlerine ve hatta kara deliklerin nasıl oluştuğuna dair yüzlerce teori var. Bu alanda günlerce, aylarca hatta yıllarca çalışmalar yapılsa bile elde edilen veriler o kadar küçük kalıyor ki bir sonuca varmak pek mümkün olmuyor. Ancak kara delikler ve evren hakkında bilinen en net şey bunların gerçek olduğudur.