İlk Defa Makine Öğrenme Kullanılarak Bir Antibiyotik Geliştirildi

Makine öğrenme artık birçok alanda kullanılmaya başlandı. Şimdiden MIT’den bilim insanları, antibiyotik geliştirecek bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler. Makine öğrenme algoritması ile oluşturulan antibiyotik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 'kritik' listesinde bulunan iki bakteriye karşı çözüm oldu. 

23.02.2022 15:15:23 tarihinde yayınlandı.

Makine öğrenme artık birçok alanda kullanılmaya başlandı. Şimdiden MIT’den bilim insanları, antibiyotik geliştirecek bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler. Makine öğrenme algoritması ile oluşturulan antibiyotik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 'kritik' listesinde bulunan iki bakteriye karşı çözüm oldu. 

MIT’den bilim insanları, yeni bir antibiyotik geliştirilmesiyle bakterileri öldüren molekül türlerini tanımlamak için bir derin öğrenme algoritması geliştirdiler. Algoritmanın geliştirilmesi için yaklaşık 2.500 ilacın ve doğal bileşiğin atomik, moleküler özellikleri ve maddenin E coli bakterinin büyümesini ne kadar durdurduğunun verisi elde edildi. 

Derin öğrenme algoritması, iyi antibiyotikler için hangi moleküllerin özelliklerinin gerektiğini öğrendikten sonra bilim insanları, hastaların tedavisinde kullanılan 6.000’den fazla bileşiğin verilerinin bulunduğu bir kütüphane üzerinde çalışmaya başladılar. Algoritma, mevcut antibiyotiklerin yerine yeni bileşiklere odaklandı. Bu şekilde bakterilerin henüz direnç göstermediği başka bir ilacın ortaya çıkmasını sağlandı.

Çalışmanın baş yazarı Jonathan Stokes, algoritmanın antibiyotik oluşturmak için gerekli olan bileşikleri değerlendirmesinin saatler sürdüğünü söyledi. Makine öğrenme algoritması tarafından geliştirilen yeni antibiyotiğe 2001: A Space Odyssey filmindeki bir karakterden yola çıkılarak “halicin” adı verildi.

Hastalardan toplanan bakteriler üzerinde yapılan testler, halicin adı verilen antibiyotiğin etkilerini gösterdi. Halici, tüberküloza neden olan Mycobacterium tuberculosis’i ve Enterobacteriaceae‘i öldürmeyi başardı. Ayrıca fareler üzerinde yapılan testlerde birçok ilaca karşı bağışıklık geliştirmiş Acinetobacter baumannii enfeksiyonları temizlenebildi. 

İLGİLİ HABER Yapay Zeka, Dünya’ya Çarpabilecek 11 Asteroit Tespit Etti

Araştırmacılar, 1.5 milyar bileşiğin özelliklerinin bulunduğu bir veritabanı üzerinde çalışmaya başladılar. Algoritma bu bileşiklerden sadece 107 milyon tanesi üzerinde çalışma yaptı. Algoritma, 107 milyon veri üzerinde 3 gün çalışma yaptıktan sonra 23 potansiyel antibiyotiğin kısa bir listesini verdi. Bu antibiyotiklerden ikisi gerçekten çok güçlü bir etkiye sahipti. 

MIT’deki araştırmacılardan olan Regine Barzilay, geliştirilecek yeni antibiyotiklerde daha spesifik bakterilere dönük bir çalışma planladıklarını açıkladı. Bu sayede antibiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerde dahil olmak üzere bütün bakterileri öldürmek yerine sadece belli bir tür bakteri üzerinde etkili olabilecekler. 


Kaynak webtekno.com

 

LGnin Hiçbir Zaman Piyasaya Sürülmeyen Uzayan Telefonu Ortaya Çıktı

Güney Koreli teknoloji devi LG, bundan birkaç yıl önce aldığı bir karar ile akıllı telefon sektöründen çekildiğini duyurmuştu. Aslında bu çok da şaşırtıcı değildi çünkü bir yandan Samsung ve Apple gibi güçlü rakiplere karşı koyamayan LG, diğer yandan da kronik arızalar ve teknik servis gibi alanlarda zorluk çekmişti.

İstediğiniz Yayıncıya Ücretsiz Abone Olun: Twitch ile Amazon Prime Gaming Hesabı Nasıl Birleştirilir?

Amazon Prime, Türk kullanıcılarına sunduğu 30 gün ücretsiz deneme sürümü ve aylık 7,90 TL fiyatı ile oldukça dikkat çekti. Prime abonesi olarak elde edilen Amazon Prime Video, Amazon Prime Gaming gibi servislerden yararlanma imkanı da bir hayli cezbedici. Amazon Prime Gaming ile yalnızca indirimli ya da ücretsiz oyun ögelerine ulaşmıyor, aynı zamanda Twitch kanallarına ücretsiz abonelik sahibi olabiliyorsunuz.

Witcher’ın Yeniden Yapılan İlk Oyunu Bu Kez Açık Dünya Olacak: Witcher Evrenini Unreal Engine 5 ile Keşfedeceğiz

The Witcher üçlemesi ve Cyberpunk oyununun yapımcısı CD Projekt RED geçtiğimiz aylarda 5 yeni Witcher oyununu oyuncularla buluşturacaklarını açıklamıştı. Daha sonra ise stüdyo, Witcher evreninin ilk oyunu olan The Witcher’ın Polonya merkezli kardeş stüdyoları “Fool’s Theory” tarafından yeniden yapılacağını açıklamıştı.

Snapchat, Geliştiricilerin Para Kazanabileceği Ücretli Lens Sistemini Tanıttı

AR ve VR, özellikle son birkaç yılda hızla gündelik hayatın bir parçası olmaya başladı. VR sistemi uygulamalarda, Metaverse’de ve oyunlarda kullanılmaya başlarken daha gelişmiş bir teknoloji olan AR ise daha geri planda kaldı. Ufak tefek projeler, oyunlar ve uygulamalar ile hayatımıza girmeye çalışan AR sistemi, aslında hiç beklemediğimiz bir noktada pek çok kullanıcının hayatının girdi bile. Snapchat ve Instagram gibi sosyal medya platformlarındaki pek çok filtre, AR sistemini temel alıyor.