İnsanların Konuşmalarına Göre Akıl Sağlıklarını Tespit Eden Yapay Zekâ

Kaliforniya Üniversitesi ve USC Signal Analysis and Interpretation (SAIL) ortaklığında yürütülen bir araştırmaya göre yapay zekâ, insanların konuşmalarını analiz ederek bireylerin akıl sağlıklarını doğru bir şekilde analiz edebiliyor.

23.02.2022 23:30:31 tarihinde yayınlandı.

Kaliforniya Üniversitesi ve USC Signal Analysis and Interpretation (SAIL) ortaklığında yürütülen bir araştırmaya göre yapay zekâ, insanların konuşmalarını analiz ederek bireylerin akıl sağlıklarını doğru bir şekilde analiz edebiliyor.

Araştırmacılar; bipolar bozukluk ve şizofreni gibi ciddi hastalıkları olan bireylerin konuşmalarını analiz ettiler. Araştırmada yer alan klinik tedavi uzmanları, Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen MyCoachConnect adlı interaktif uygulamayla hastaların ses verilerini toplayıp akıl sağlıklarındaki durumu tespit etmeyi amaçladı. Elde edilen veriler, daha sonra yapay zekâ tarafından analiz edilerek hastaların akıl sağlığı durumu saptanmaya çalışıldı. Yapay zekâ tarafından ortaya konulan sonuçlarsa oldukça ilgi çekiciydi.

Araştırmanın başında yer alan isimlerden Dr. Shri Narayanan, “Yapay zekâ sayesinde, hastaların konuşmalarında ve seslerinde klinik veri sunabilecek yeni detaylar keşfetme şansı elde ettik” açıklamasında bulundu. Hastaların seslerindeki değişimden akıl sağlıkları hakkında veriler toplayan araştırmacılar, hastaların sağlık durumlarının ne yönde ilerlediğini tespit etmek için gelecekte yapay zekâdan faydalanabilir. Buna ek olarak hastalara uygulanan diğer tedavilerin nasıl bir etkisi olduğunu tespit etmek için de yapay zekâ, oldukça güvenilir bir yöntem hâline gelebilir.

İLGİLİ HABER Yuval Harari, Yapay Zeka Savaşlarının Ülkeleri Veri Sömürgesi Haline Getireceğini Düşünüyor

Araştırmanın başında yer alan bir diğer isim olan Dr. Armen Arevian, “Psikiyatrinin temeli her zaman insanları dinlemek üzerine kurulmuştur. Bu temel prensipten yola çıkarak modern yapay zekâ teknolojileri sayesinde bireylerin anlattıklarını dinleyip hastaların sağlık durumları hakkında daha detaylı bilgiler edinmeyi amaçlıyoruz. Böylece her hastanın ihtiyaç duyduğu farklı tedavi yöntemleri de daha iyi bir şekilde tespit edilebilecek” açıklamasında bulundu.

Yapay zekânın konuşmalardan yola çıkarak bireylerin akıl sağlığını tespit edebilmesi hakkında sizin düşünceleriniz neler? Geleceğin doktorları yapay zekâ teknolojisi olabilir mi? Yorumlar kısmında düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

NASAnın Mars Kaşifi Perseverance, Kızıl Gezegende Yeni Su İzleri Buldu: Yaşam Kalıntıları Aranacak

2020 ortasında keşif helikopteri Ingenuity ile yaşamın izlerini aramak için Mars’a gönderilen Perseverance aracı, bu yıl şubat ayında kızıl gezegene iniş yapmıştı. Uzun süren testler sonrasında yollarını ayıran iki araç, bol bol fotoğraf ve bir miktar numune elde etti. Asıl görevi numune toplamak olan Perseverance’ın şu anki odağı ise şubatta iniş yapmış olduğu Jezero Krateri üzerinde.

Nokia 1200’ın Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri (Yılan Oyununu Hatırlayanların Gözü Yaşlı)

Günümüzde üretilen akıllı telefonlara baktığımızda; oldukça büyük ekranlar, minimum 3 veya 4 kamera, 1 TB dahili hafıza gibi oldukça yüksek özellikleri görebiliyoruz. Lakin, bundan tam 15 yıl önce böyle değildi. Bu içeriğimizdeki konumuz, 2007 yılında Nokia tarafından tanıtılan ve gönüllerimize taht kuran, zamanın efsanevi telefonlarından bir tanesi olan Nokia 1200. Günümüzle kıyaslandığında şaka gibi gelen Nokia 1200 özellikleri ve tasarımı, o dönem teknolojinin seviyesine göre oldukça yeterliydi.

Kripto Fenomeni Olduğu Ortaya Çıkınca Kovulan Bir Öğretmenle Konuştuk: Yasalar Bu Konuda Ne Söylüyor, Mesleğine Dönmesi Mümkün mü?

Yasalardan bahsedince aklımıza genellikle suç teşkil eden davranışların engellenmesine yönelik yaptırımlar gelse de madalyonun diğer yüzüne baktığımızda yasalar bizlerin haklarını da koruyarak aslında uğrayabileceğimiz olası haksızlıkların önünü de kesmekte. Oldukça yeni teknolojiler ve yatırım araçları olarak nitelendirilebilecek olan kripto paralar ile ilgili henüz netleşmiş bir yasa ya da düzenleme olmaması da ne yazık ki bazı haksızlıkların önünü açabiliyor.