İnternetin Korkulu Rüyası: Ozan Güven, Tamer Karadağlı ve Niceleri ile Hayatımızda Yer Edinen İptal Kültürü Nedir, Neden Bu Kadar Arttı?

İnternet, hayatımızın olmazsa olmazları arasında günden güne yerini sağlamlaştırırken; yeni kavramları da beraberinde getiriyor. İngilizcede ’‘Cancel/Callout Culture’’ olarak bilinen ve dilimize ’‘İptal/Linç Kültürü’’ olarak çevrilmiş kavram da bunlardan en popüleri denebilir. 

4.03.2022 01:00:20 tarihinde yayınlandı.

İnternet, hayatımızın olmazsa olmazları arasında günden güne yerini sağlamlaştırırken; yeni kavramları da beraberinde getiriyor. İngilizcede ’‘Cancel/Callout Culture’’ olarak bilinen ve dilimize ’‘İptal/Linç Kültürü’’ olarak çevrilmiş kavram da bunlardan en popüleri denebilir. 

Sosyal medya platformları kuşkusuz ki internetin insan yaşamına sunduğu en uçsuz bucaksız evrenlerin başında geliyor. Bu platformların bu denli dikkat ve önem kazanması da elbette anlık reaksiyonların, hızlı gündemlerin ve ses duyurabilme fırsatlarının gücünü artırıyor. Son zamanlarda hakkında dünya çapında tartışmalar bulunan iptal kültürü de sosyal medya platformlarının geliştirdiği güçlü ve hatta tehlikeli denebilecek kaslarından biri. 

İptal kültürü, toplumda olumsuz yankı uyandıran hadiselerde adı geçen bireylerden, verilen desteğin toplu şekilde geri çekilmesi; kişinin tamamen dışlanması anlamına gelir. İptal kültüründeki temel amaç, yaptığı yanlış nedeniyle iptal edilmek istenen varlığı yalnızlaştırarak cezalandırmaktır. Modern dünyanın toplumsal alanın dışına itme yöntemi olarak da bilinen bu kültür, yalnızca bahsi geçen kişiyi değil; bu kişiyle işbirliği içerisinde olduğu fark edilen başka kişileri ve hatta kurumları da olumsuz etkiler.

İptal kültürü, küçük bir kıvılcımın dev bir aleve dönüşümünün somut örneklerinden biridir. Yapılan yanlışın ağızdan ağıza yayılarak geniş kitlelere ulaşması, bu kitlelerin bilinçlenerek tutum ve davranışlarını değiştirmesi sonucunda meydana gelir. Bu kitlesel tepkinin oluşumu ve yayılımında ise sosyal medya platformlarının etkisi oldukça yüksektir. 

Konunun: 

gibi pek çok sosyal medya davranışı, mevcut durumun bir iptal hareketine dönüşmesinde büyük rol oynar.

İptal kültürü, özellikle toplumsal hassasiyet içeren durumlar söz konusu olduğunda zorunlu bir hareket gibi görülür ve hızlı şekilde meydana gelir. 

Bu durumlara örnek olarak:

verilebilir. 


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Sadece Bir Kez Dinlenebilen Sesli Mesaj Geliyor

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, bundan uzun bir süre önce "tek seferlik fotoğraf ve video" özelliğini kullanıma sunmuştu. Bu özellik, adından da anlaşılabileceği üzere gönderilen bir fotoğraf veya videonun, gönderilen kullanıcı tarafından sadece bir kez görüntülenmesine imkan tanıyordu. Gelen son haberler, WhatsApp'ın bu özelliğin kapsamını genişletmeye karar verdiğinin ispatı niteliğinde.

İstanbulda Turist Kılığına Giren İki YouTuber, Taksici Tarafından Dolandırıldı

Özellikle de İstanbul'da hiçbir şekilde çözüm üretilemeyen bir sarı taksi sorunu yaşandığı herkes tarafından biliniyor. Sarı taksi bulmanın zaten çok zor olduğu kentte bir yere dolandırılmadan gitmek de pek mümkün değil. Mesleğine ihanet eden bazı şoförlerin yolcular arasında ayrım  ve özellikle de turistler üzerinden fırsatçılık yapması, vatandaşı çileden çıkarmış durumda.

Dünyanın İlk Metaverse Telefonu COVID-19 Sebebiyle Ertelendi

Teknoloji dünyasında bulunan birçok şirket, hız kesmeden popülerleşmeye devam eden ve ‘internetin geleceği’ olarak tanımlanan metaverse’e yönelik adımlarını sürdürüyor. Bu konuda hamle yapacağını açıklayan şirketlerden biri de bir dönem akıllı telefon sektörünün önde gelen isimlerinden olan Tayvan merkezli HTC’ydi.