İnternetin Ulaştığı Alanı Genişletmemizi Sağlayan Wan Tam Olarak Nedir, Modemlerdeki WAN Portu Ne İşe Yarar?

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte pek çok yeni cihaz ve kavramla tanıştık. Mesela internet bağlantısı sağlayan bir modem artık evlerin olmazsa olmazlarından. Her modemin arkasında pek çok farklı bağlantı noktası görürsünüz; LAN, WAN, USB gibi. WAN portu ise bunlar arasından en dikkat çekenlerden biridir çünkü bu bağlantı noktası sayesinde pek çok modem direkt olarak internete bağlanır.

21.02.2022 13:00:28 tarihinde yayınlandı.

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte pek çok yeni cihaz ve kavramla tanıştık. Mesela internet bağlantısı sağlayan bir modem artık evlerin olmazsa olmazlarından. Her modemin arkasında pek çok farklı bağlantı noktası görürsünüz; LAN, WAN, USB gibi. WAN portu ise bunlar arasından en dikkat çekenlerden biridir çünkü bu bağlantı noktası sayesinde pek çok modem direkt olarak internete bağlanır.

Yani WAN aslında internet bağlantısı demektir ancak bazen yerel ağın yetmediği durumlarda bazı şirketler tarafından özel WAN ağları kurulabilir. Yine de son kullanıcı için bu bağlantı noktasının anlamı, internete bağlanmak demektir. WAN nedir, WAN portu ne işe yarar gibi soruları gelin biraz daha detaylı inceleyelim ve hem WAN türlerini görelim hem de karşılaştırma yapmak için LAN ağını tanıyalım.

Wide Area Network, kısaca WAN, Türkçesi ile Geniş Alan Ağı; pek çok farklı cihazın birbirine bağlanmasını, iletişim kurmasını sağlayan geniş bir ağdır. LAN olarak adlandırılan yerel ağlar, bu geniş alan ağında birbirleriyle iletişime geçerler. İnternet, bilinen en geniş WAN ağıdır.

Local Area Network, kısaca LAN, Türkçesi ile Yerel Alan Ağı; her evde ya da iş yerinde kurulan ağlara verilen isimdir. WAN ağında bu yerel ağların toplanması sonucu internet, internet haline gelir. Bazı büyük şirketlerin hatta ülkelerin kendilerine özel geniş alan ağları kurdukları biliniyor ancak son kullanıcı için WAN demek, internet demektir.

WAN portuna gelmeden önce internete nasıl bağlandığımıza bir bakalım. İnternet servis sağlayıcınız tarafından genel ağa bağlanılması için belirli bağlantı noktaları kurulur. Bu ana noktalardan her eve özel kablolarla ile bu bağlantı getirilir. Modem aracılığıyla bu bağlantı internete dönüşür ve kablolu ya da kablosuz olarak kullanıcılar internete bağlanır.

Modemlerin arkasında pek çok farklı bağlantı noktası bulunur; WAN, LAN ve USB girişleri pek çoğunda ortaktır. LAN girişleri üzerinden aynı yerel ağa bağlanan cihazlar iletişim kurar. WAN portu üzerinden ise internet bağlantısı ya da varsa diğer geniş alan ağına bağlantı sağlanır. USB girişi ise pek çok farklı amaçla kullanılabilir.

Artsa ya da azalsa bile genel olarak pek çok modemin arkasında 1 WAN, 4 LAN bağlantı noktası bulunur. Hatta bu tür bağlantı noktaları router olarak isimlendirilen yönlendiricilerin bile üzerinde vardır. Modem üzerinden bağlanılan geniş alan ağı genel olarak tekken, bağlanılan yerel alan ağı birden çok olduğu için girişler bu şekilde düzenlenmektedir.

İnternet bağlantısı ile ilgili terimlerin kısaltmaları birbirine oldukça benzer olduğu için kullanıcılar tarafından sık sık karıştırılabiliyor. Bunlardan biri de WLAN. LAN yerel alan ağı, WAN geniş alan ağı, WLAN ise Wireless Local Area Network, Türkçesi ile Kablosuz Yerel Alan Ağı demektir. 

Wireless LAN teriminin kısaltması olan WLAN aslında Wi-Fi kablosuz ağı ile birden fazla cihazın aynı yerel ağ üzerinden internete bağlandığı ağı ifade ediyor. Yani kısaltmalar benzese de WAN ile WLAN arasında çok da benzerlik yoktur ama sonuçta ikisi de bir ağı temsil ediyor.


Kaynak webtekno.com

 

Google Lens, Okunamayan Doktor Yazılarına Çare Olacak: Eczacılarla Birlikte Geliştiriliyor

Uzun yıllardır internette ve arkadaş ortamları en çok esprisi yapılan doktor el yazısı, ülkemizde o kadar kalıplaştı ki halk arasında insanlar kötü yazan insanlar için “Doktor el yazısı gibi” ifadesini kullanmaya başladı. Hatta bazı eczacıların bu yazıları okuyamaması nedeniyle ülkemizde barkodlu reçete sistemine bile geçildi. Tabii ki bu okunmayan el yazıları sadece ülkemizde problem değil.

tvOS 17 ile Apple TVler İlk Defa VPN Desteğine Kavuşacak

Apple TV, iOS ve macOS cihazlarınızda kolayca kullanılabilen VPN uygulamalarından yoksun bir cihazdı. Bu nedenle, Apple TV’de VPN bağlantısı kurmak isteyen kullanıcıların bunu doğrudan modemle uğraşarak yapması gerekiyordu. Ancak tvOS 17 ile birlikte, Apple nihayet Apple TV App Store'da VPN uygulamaları yayınlamalarına izin verecek.

"Keşke Gerçek Olsa" Dedirten Mac Studio Esintili iPhone Studio Konsepti

İtalyan tasarımcı Antonio De Rosa, ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmasında birkaç ay önce tanışma imkanı yakaladığımız Mac Studio ile iPhone'u birleştiren tasarımcı, ortaya ilginç bir telefon tasarımı çıkardı. Antonio De Rosa, tasarladığı akıllı telefona "iPhone Studio" ismini verdi.