Arka Planı Saydam Görseller İçin Kullanılan PNG Formatı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Dijital dünyada oluşturduğunuz her bir dosyanın saklanması için gerekli bazı koşullar vardır. Bu koşullar, farklı dosya formatları tarafından sağlanır. Ancak her biri birbirinden farklı biçimler sundukları için değişiklik gösterirler. Görsellerinizi saklamak için kullanabileceğiniz dosya formatlarından bir tanesi de PNG formatıdır. PNG, en az JPEG ve JPG kadar yaygın kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı avantaj da sunar.

29.07.2022 23:15:13 tarihinde yayınlandı.

Dijital dünyada oluşturduğunuz her bir dosyanın saklanması için gerekli bazı koşullar vardır. Bu koşullar, farklı dosya formatları tarafından sağlanır. Ancak her biri birbirinden farklı biçimler sundukları için değişiklik gösterirler. Görsellerinizi saklamak için kullanabileceğiniz dosya formatlarından bir tanesi de PNG formatıdır. PNG, en az JPEG ve JPG kadar yaygın kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı avantaj da sunar.

Görselleri kayıpsız saklaması, şeffaflığı desteklemesi gibi pek çok farklı avantajı nedeniyle özellikle web tasarımcılar tarafından en çok kullanılan biçim, PNG dosya formatıdır. PNG dosyalar kolayca açılabileceği gibi çevrimiçi hizmetler ya da farklı programlar üzerinden de kolayca oluşturulabilir. Gelin PNG nedir, ne işe yarar, nasıl açılır, nasıl yapılır gibi merak edilen soruları adım adım tüm detaylarıyla görelim.

Portable Network Graphics, kısaca PNG, Türkçesi ile Taşınabilir Ağ Grafiği; görüntü saklama amacıyla kullanılan bir görsel dosya formatıdır. JPG ve JPEG dosya formatlarından sonra en çok kullanılan görüntü saklama biçimi olan PNG, diğer görsel dosya formatlarından farklı olarak pek çok avantaj da sunar. Bu nedenle özellikle web tasarımcılar tarafından yoğun olarak kullanılan bir formattır.

PNG görüntü saklar, bu kadar basit aslında. Ancak tüm görsel dosya formatları bunu yapar. Peki PNG ne işe yarar? PNG dosya formatını kullanmanın en büyük avantajı, görüntülerin kayıpsız bir şekilde saklanabiliyor olmasıdır. JPG ve benzeri dosya biçimleri görüntüleri sıkıştırırken büyük oranda kayıp yaratır. Ancak PNG, bu sıkıştırmayı kayıpsız bir şekilde yapar. Bu nedenle çoğu zaman PNG dosya boyutu çok daha yüksektir.

PNG kullanmanın diğer bir avantajı ise şeffaflığı destekliyor olmasıdır. Kullandığımız her görselin belirli bir renkten oluşan bir arka planda olmasını istemeyiz. Bazen yalnızca bir nesne görseline ihtiyacımız olur ve bunu dilediğimiz yere koymak isteriz. İşte PNG, o nesnenin şeffaf bir arka plan üzerinde saklanmasını destekler. Grafik tasarımcılar tarafından hazırlanan logo ve benzeri çizimlerin PNG olarak saklanmasının en büyük nedeni budur. 

PNG, GIF dosya formatından sonra çıkan bir biçim olduğu için sık sık karşılaştırılırlar. Ancak aralarında büyük bir fark vardır çünkü PNG, kesinlikle hareketli görüntü desteklemez. Zaten PNG olarak saklanan görsellerde çoğu zaman böyle bir ihtiyaç olmaz. Görüntüleri kayıpsız olarak saklaması ve en önemlisi şeffaflığı desteklemesi nedeniyle hem grafik tasarımcılar hem de web tasarımcılar yoğun olarak PNG dosya formatındaki görselleri kullanmayı tercih ederler.

Aslında bu soruyu PNG dosyası nasıl açılmaz şeklinde sorsak çok daha doğru olacaktır çünkü PNG dosyaları aklınıza gelecek her şekilde son derece kolay bir şekilde açılır. Android, iOS, Windows, MacOS, Linux ve daha aklınıza gelen tüm cihazlarda PNG dosyaları dahili olarak gelen fotoğraf görüntüleme ve düzenleme programları tarafından açılabilir.

Eğer bir şekilde kullandığınız fotoğraf görüntüleme uygulaması söz konusu PNG dosyasını açamadıysa hemen o dosyayı açık olan internet tarayıcı pencerenizin üzerine sürükleyin ve bırakın. Saniyeler içerisinde PNG dosyası açılacaktır. PNG dosyalarını açmak ve üzerinde düzenleme yapmak için şu programlardan bir tanesini de kullanabilirsiniz;


Kaynak webtekno.com

 

Instagram Hikayelerindeki Öne Çıkarma Kapağı Nasıl Değiştirilir?

Instagram, her geçen gün yeni özellikleri kullanıcılarına sunmaya devam ediyor. Elbette, her yeni özellik ile birlikte uygulamayı kullanım süremizde kat kat artmaya, sosyal medya uygulamaları hayatımızın tam ortasında kalmaya devam ediyor. Instagram’da sevdiğimiz fotoğrafları hikaye veya gönderi olarak paylaşmaktan keyif alıyoruz. Ama hikaye tarafında paylaştığımız şeyler 24 saat sonra otomatik olarak siliniyor. İşte tam olarak bu tarafta, öne çıkarılanlar özelliği devreye giriyor. Öne çıkarılanlar özelliği sayesinde silinse bile istediğiniz hikayenizi profilinize sabitleyebilirsiniz. Elbette, bu öne çıkarılanlara ise bir öne çıkarma kapağı ekleyebilme özelliğine sahipsiniz.

Windows 11in İlk Büyük Güncellemesi Yayınlandı: İşte İşletim Sistemini Baştan Aşağı Yenileyen Güncellemeyle Gelen Tüm Özellikler

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un Ekim 2021'de kullanıma sunduğu Windows 11, bugün büyük bir güncelleme aldı. "Windows 11 22H2" olarak isimlendirilen bu güncelleme, Windows 11 için ilk büyük özellik güncellemesi olarak kayıtlara geçti. Peki Windows 11'in 190'dan fazla ülkede aşamalı olarak kullanıma sunulan yeni güncelleme, kullanıcıya neler sunuyor?