Belki de Şimdi iPhoneun Rakibi Olacaktı: İlk Yerli Cep Telefonumuz ASELSAN 1919 Hakkında 8 İlginç Bilgi

Bugün içinde yaşadığımız dönem teknoloji çağı olarak adlandırılıyor. Askeri ya da ekonomik güçler bile ne kadar paranız ve askeriniz olduğuyla değil, bu alanlarda hangi teknolojileri kullandığınıza göre şekilleniyor. Bu çağın yeni başladığı 1990’lı yılların sonlarında, henüz cep telefonları yeni yeni yaygınlaşıyorken ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan ASELSAN, ASELSAN 1919 adıyla bir cep telefonu modeli üretti.

30.06.2022 04:45:16 tarihinde yayınlandı.

Bugün içinde yaşadığımız dönem teknoloji çağı olarak adlandırılıyor. Askeri ya da ekonomik güçler bile ne kadar paranız ve askeriniz olduğuyla değil, bu alanlarda hangi teknolojileri kullandığınıza göre şekilleniyor. Bu çağın yeni başladığı 1990’lı yılların sonlarında, henüz cep telefonları yeni yeni yaygınlaşıyorken ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan ASELSAN, ASELSAN 1919 adıyla bir cep telefonu modeli üretti.

ASELSAN 1919 yalnızca üretilmekle kalmadı, aynı zamanda dönemin cumhurbaşkanı ve MİT mensupları tarafından kullanıldığı gibi pek çok farklı ülkeye de ihraç edildi. Türkiye’nin adını dünyada cep telefonu üreten ülkeler arasına yazdıran bu cep telefonunun yeni modelleriyle maalesef destek görmediği için tanışamadık. Gelin yüzde yüz yerli cep telefonumuz ASELSAN 1919 modelinin hikayesine yakından bakalım.

Ülkemizdeki ilk GSM operatörü 1993 yılında faaliyete geçti. Cep telefonlarının giderek yaygınlaşacağını öngören ASELSAN, 1994 yılında 80 kişilik bir mühendis ekibi oluşturarak yerli cep telefonu çalışmalarına başladı. Yaklaşık 5 milyon dolar harcanan 3 yıllık bir çalışma sonunda mühendis ekibi, ülkemizin ilk yerli üretim cep telefonu olan ASELSAN 1919 modelini Türk halkının beğenisine sundu.

ASELSAN 1919 cep telefonu yalnızca basit bir teknoloji üretimi değildi. Nokia, Ericsson ve Motorola gibi yalnızca birkaç markadan bahsedilen günlerde Türklerin böyle bir atılım yapması, ülkemizin adını dünyada cep telefonu üreten 9 ülkeden biri olarak yazdırmak demekti. Yani Türkiye Cumhuriyeti, dünyaya karşı bir teknoloji mücadelesi veriyordu. Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımını atması gibi ASELSAN mühendisleri de ülkemizdeki teknoloji atılımın ilk kıvılcımını atmışlardı.

Yüzde yüz Türk üretimi olan ASELSAN 1919 cep telefonu modeline atılacak en büyük imza elbette zil sesleri olacaktı. ASELSAN 1919 modelini alıp da varsayılan zil seslerine baktığınız zaman Dağ Başını Duman Almış marşı ile, Ceylan türküsü ile, Üsküdar’a Giderken şarkısı ile, Harbiye Marşı ile ve İzmir Marşı ile karşılaşıyordunuz. Bunun yanı sıra dünyaya sunulacak bir model olduğu için zil sesleri arasında Beethoven’un 9. Senfonisi ve Mozart’ın Türk Marşı vardı. 

ASELSAN 1919 ilk olarak 500 adet üretildi. Dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve MİT mensupları başta olmak üzere pek çok devlet görevlisi yerli cep telefonumuzu kullanıyordu. Elbette ASELSAN 1919 yalnızca ülkemizde kullanılmak üzere üretilmemişti. İlk üretilen modellerden bazıları Azerbaycan’a ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ihraç edildi. Danimarka’da test edilen ve İngiltere’de onaylanan ASELSAN 1919, aynı yıl 10 farklı ülkeye beş binden fazla ihraç edildi. 

Yıl 1997, cep telefonları oldukça ağır ve büyük. Ancak ASELSAN 1919 öyle değildi. ASELSAN 1919 modelinin boyu 12,9 cm, eni 4,7 cm ve kalınlığı 2,5 cm’di. En önemlisi, ağırlığı yalnızca 185 gramdı. Bu ağırlık, ASELSAN 1919’u o dönemin en hafif telefonlarından biri yapıyordu. Biri yedek iki pil ile gelen ASELSAN 1919’un batarya kapasitesi 500 mAh’di. 2,5 saat bekleme, 40 saat konuşma süresine sahipti.

ASELSAN 1919, 8.5 Milyon Türk Lirası satış fiyatına sahipti. 2 yıl garantili olan model; İstanbul, İzmir ve Ankara’da arızalandığı zaman 15 dakika, diğer illerde arızalandığı zaman bir günde tamir garantisi veriyordu. ASELSAN 1919 modelinin belki de en önemli özelliklerinden bir tanesi, yalnızca 1 saat içinde yüzde yüz şarj edilebiliyor olmasıydı.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk Yine Bir İşi Düzgün Yapamamış: Twitterda Ücretsiz Mavi Tikleri Geri Getiren Bir Açık Keşfedildi

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra radikal kararlar aldı. Bunların en dikkat çekeni, doğrulama rozetlerinin paralı hale getirilmesiydi. Kullanıcılar, doğrulama rozetine sahip olmak için Twitter Blue abonesi olup, aylık ödeme yapmayı kabul etmeliydi. Üstelik platform, geçtiğimiz ay itibarıyla eski dönemden kalma namıdiğer mavi tikleri kaldırdı. 

Type-Cnin Tarihi ve Az Bilinen Faydaları: Çözdüğü Tek Sorun Ters Yönden Takma Derdi Değil...

Birçoğumuzun iki tarafından da sorunsuzca bağlanabildiği için sevdiğimiz USB Type-C(USB-C), geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliği tarafından tüm elektronik cihazlarda zorunlu hale getirildi. Akıllı telefon gibi elektronik cihazlarda tek tip girişi onaylayan Avrupa Birliği, bu standart için de hem hızlı şarj hem de dosya ve görüntü aktarımı yapan Type-C'yi uygun gördü. Son yıllarda neredeyse tüm Android cihazlarda bulunan Type-C, bu kararla birlikte iPhone'larda da yer almaya başlayacak. Peki Type-C cihazlarının tarihçesini biliyor muyuz? Avrupa Birliği neden farklı bir kablo bağlantısını değil de USB Type-C'leri uygun gördü?