Beynin Hangi Kısmının Ağzımızdan Çıkanları Kontrol Ettiği Keşfedildi: Konuşma Rahatsızlıkları Tarihe Karışabilir

Beynimizin söylediklerimizi, duyduklarımızı ve gördüklerimizi algılaması oldukça karışık bir süreç. Yüksek sesli bir ortama girdiğinizde direkt olarak sesinizin duyulması için yüksek sesle konuşmaya başlarsınız. Bunun sebebi beynimizin, duyduklarımıza göre sesimizin anlaşılır olması için kendisini ayarlamasıdır.

16.02.2022 02:42:14 tarihinde yayınlandı.

Beynimizin söylediklerimizi, duyduklarımızı ve gördüklerimizi algılaması oldukça karışık bir süreç. Yüksek sesli bir ortama girdiğinizde direkt olarak sesinizin duyulması için yüksek sesle konuşmaya başlarsınız. Bunun sebebi beynimizin, duyduklarımıza göre sesimizin anlaşılır olması için kendisini ayarlamasıdır.

Beynimizin bu geribildirim sistemiyle ilgili yaşanan sorunlar kekemelik, otizm, Parkinson ve hatta şizofreni gibi hastalıklara yol açabilir. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, bu tip hastalıklara sebep olabilen ve beynimizin sözlerimizi doğru bir şekilde telaffuz etmemizi sağlayan kısmı belirlendi. 

New York Üniversitesi’nden sinirbilimci Adeen Flinker, araştırmalarının sonucunda beynin ‘dorsal precentral girus’ kısmının düzgün konuşabilmemizi ve duyduklarımızı daha iyi telaffuz etmemizi sağladığını belirledi. Beynin serebral korteksinin dudaklarımızdan dökülen sözcüklere yön vermekten sorumlu olduğunu daha önce bilinen bir şeydi ancak nasıl çalıştığıyla ilgili ayrıntılı bilgilere sahip değildik. Yapılan bu araştırmayla birlikte, konuşma güçlüğü çeken hastaların tedavi edilebilmesi için de büyük bir adım atılmış oldu. 

Araştırmada, 15 epilepsi hastası ameliyata alınarak beyinlerine 200 elektrot yerleştirildi. Ameliyat sırasında verilen molalarda hastalardan yüksek sesle bazı kelimeler söylenmesi ve kısa cümleler kurması istendi. Katılımcılar aynı zamanda ne söylediklerini kulaklık yardımıyla duyuyordu. Araştırmacılar, beynimizin duyduklarımıza göre sesimizin etkilendiğini ve bu şekilde sesimizi ayarladığımızı söylüyor. Bu sebeple katılımcıların duydukları sesler sırasıyla 50, 100, 200 milisaniye gecikmeli olarak verildi. Daha sonra hiç gecikme olmadan verilen seslerle katılımcıların, duydukları ses ritmine uyum sağlamasına yardımcı olundu. 

İLGİLİ HABER Elon Musk’ın ‘Beyin Çipi’ Şirketi Neuralink, Maymunlara İşkence Etmekle Suçlanıyor: Ölümcül Deneyler Yapılıyor

Konuşma güçlüğü çeken insanlarda belirli bir ritimle konuşma oldukça yaygın bir tedavi. Araştırmacılar ise bu yöntemle, beynin hangi kısmının ağzımızdan çıkacak kelimelerde daha etkili olduğunu kesin olarak belirleyebildi. Edinilen bilgilerle dili algılayamama ve konuşma güçlüğü gibi durumlarda kesin rolü olan beynin dorsal precental girusun bölgesine odaklanılırsa, hasta tedavi edilebilecek. Araştırmacılar şimdi hangi bölge üzerinde çalışmaları gerektiğini bilerek, tedaviyle ilgili çalışmalarına devam ediyor.


Kaynak webtekno.com

 

İnternet Üzerinden Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ülkemizde bir kişiye ait özel ev ve arsa gibi tüm taşınmaz malların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde bir kaydı vardır. Bu tapu kaydında söz konusu taşınmaz mal hakkında ilgili tüm detayları görebilirsiniz. Bu nedenle yeni bir taşınmaz alacağınız zaman mutlaka tapu sorgulama yapmalısınız. Eskiden bizzat Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne giderek yapacağınız bu işlemi artık internet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Avrupa Birliği, Xten Sonra YouTubea da Mektup Gönderdi: Soruşturma An Meselesi!

Avrupa Birliğinin birkaç ay önce yürürlüğe koyduğu "Dijital Piyasalar Yasası", internet dünyasında "sıkı denetim" ilan edilmesine yol açtı. Bu bağlamda; daha geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Avrupa Birliğinin X'e -eski adıyla Twitter- soruşturma başlattığından bahsetmiştik. Şimdi yine benzer bir gelişme ile karşınızdayız.

iPhoneların Şarjı Neden %1 Seviyesinde Uzun Süre Kalır?

Telefonunuzun şarjı %1’i gösterdiğinde, “ha bitti, ha bitecek” diye stres yaşarken, o %1 ibaresi sizi asla terk etmez. iPhone’ların, akıllı telefon sektörünün başını çeken markalardan biri olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, böyle bir durum kullanıcılar için garip karşılanabiliyor.