Bilgisayarın Hızını En Çok Etkileyen Parçalardan Biri Olan RAM Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Hesap yapma kabiliyetine sahip bütün cihazların içinde RAM (Random Access Memory) bulunuyor. Cihazlar ne kadar güçlü olursa, içinde bulunan RAM birimi de o ihtiyaca göre şekilleniyor. O yüzden “RAM nedir” sorusuna getirilmesi gereken en doğru cevap, detaylı olmalıdır. Çünkü aslında bir sürü farklı RAM çeşidi var.

15.10.2022 13:30:27 tarihinde yayınlandı.

Hesap yapma kabiliyetine sahip bütün cihazların içinde RAM (Random Access Memory) bulunuyor. Cihazlar ne kadar güçlü olursa, içinde bulunan RAM birimi de o ihtiyaca göre şekilleniyor. O yüzden “RAM nedir” sorusuna getirilmesi gereken en doğru cevap, detaylı olmalıdır. Çünkü aslında bir sürü farklı RAM çeşidi var.

Bugün hem bir bütün olarak RAM’in ne olduğuna hem de farklı RAM çeşitlerinin nelerden sorumlu olduğuna, hangi alanlarda tercih edildiklerine yakından bakacağız. Asıl odağımız her ne kadar bilgisayar ve mobil cihazlar olsa da fotoğraf makinesi gibi cihazlarda kullanılan RAM çeşitleri hakkında da bilgi vereceğiz. 

RAM bilgisayarın kısa süreli hafıza görevini üstlenen, oldukça hızlı bir bileşendir. RAM içerisinde anlık olarak veriler depolanır. Geçici olarak depolanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderildiği anda silinir. Silinen verilerin yerine ihtiyaç duyulan yeni veriler getirilir. Cihaz üzerinde yapılan her bir işlemde bu döngü tekrarlanır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi RAM aslında elektronik cihazların kısa süreli hafızası. Windows işletim sistemi, internet tarayıcıları, video oyunları, diziler ve filmler gibi aklınıza gelebilecek tüm işlemler RAM üzerinden geçiyor. Saydığımız işlemler işlemcinin direkt olarak sabit diskle iletişime geçmesi yoluyla da gerçekleştirilebilirdi. Ancak RAM devreye girdiği zaman işlemler çok daha hızlanıyor.

Zaman içinde SSD gibi teknolojilerin de hayatımıza girmesiyle sabit disk hızlarında da önemli artışlar gözlendi. Yine de sürekli olarak kendisini tazeleyerek sabit disk ve diğer bileşenler arasında bir köprü görevi gören RAM kadar yüksek hızlara ulaşılamıyor. Çünkü RAM’e her saniye bütün bileşenler tarafından hatrı sayılmayacak kadar küçük gecikmelerle ulaşılabiliyor.

İnsanlardaki kısa süreli hafıza gibi, RAM de hiçbir şeyi sonsuza dek hafızasında tutamıyor. Devrelerine giden güç kesildiği gibi üzerinde tuttuğu bütün veriler siliniyor. Çalışma prensibinden dolayı, elektronik cihazlar yüksek işlem gücü gerektiren eylemleri kolaylıkla yerine getirebiliyor. Daha az işlem gücü ve kalıcılık gerektiren veriler için de sabit diskler kullanılıyor.

İki ana RAM çeşidinden biri olan SRAM’in kullanımına 1990’lı yıllarda başlandı. İsmindeki “statik” ibaresi, içinde kesintisiz bir güç akımı olmasından geliyor. Buna rağmen statik RAM’ler de DRAM türü RAM’ler gibi geçici depolama için kullanılıyor. DRAM’e karşın avantajı, az güç tüketirken çok hızlı olması. Dezavantajı ise daha küçük kapasiteye sahip olup daha pahalı olması.

Ana RAM çeşitlerinden bir diğeri olan DRAM, 1970’li ve 1990’lı yıllar arasında yaygın olarak kullanıldı. SRAM’e karşın, içindeki güç akımının düzenli olarak yenilenmesi gerekiyor. DRAM’in avantajı, daha fazla kapasiteye sahipken üretiminin daha ucuz olması. Dezavantajı ise düşük kapasitesine rağmen yüksek güç tüketimi.


Kaynak webtekno.com

 

Unreal Engine 5 ile Çalışacak Metal Gear Solid Delta: Snake Eaterın İlk Oynanış Videosu Geldi: Görüntü Kalitesiyle Mest Edecek

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Konami, bir süredir önemli bir proje üzerinde çalışıyor. Şirket, bu proje kapsamında ilk kez 1998 yılında tanıştığımız Metal Gear Solid serisinin remake serisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Piyasaya sürülecek oyunlardan bir tanesi de Metal Gear Solid 3: Snake Eater'ın remake versiyonu olan "Metal Gear Solid Delta: Snake Eater".

WhatsApp, Adeta Alışveriş Uygulamasına Dönecek: Bineceğiniz Otobüsün Koltuğunu Bile WhatsApptan Seçebileceksiniz

Meta'nın popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, "Flows" olarak isimlendirdiği yeni bir özelliği test etmeye başladı. Kullanıcıların WhatsApp üzerinden gerçekleştirdikleri alışveriş deneyimini iyileştirmeye odaklanan Flows, bir uçak seyahati sırasında koltuk seçmek veya bir işletmeden randevu almak gibi işlemleri mümkün kılacak. Kullanıcılar, WhatsApp'tan ayrılmadan pek çok işini halledebilecek.

Instagram, TikToka Benzemeyi Beceremediğini İtiraf Etti: İşte Metanın Sızdırılan Raporundan Detaylar…

Uzun bir süredir rakip platformlardan özellik ‘ödünç alma’ politikasını sürdürmeye devam eden Instagram, son zamanlardaysa TikToklaşmasıyla gündemde. Fotoğraf paylaşım uygulaması olarak çıkışını yapan platform, her geçen gün yeni bir TikTok benzeri özelliğiyle gündeme geliyor. Bunun da ötesinde platform, TikTok’tan araklanan videolarla dolup taşıyor.