Bilim İnsanları, Beyin Aktivitesini Metne Dönüştürebilen Bir Yapay Zeka Geliştirdi

İnsanların düşüncelerini okumaya bir adım daha yaklaşıyoruz. Bilim insanları, beyin aktivitesini metne dönüştürebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Uzmanlar, çalışmanın konuşamayan veya yazamayan hastalarla iletişim kurmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

23.02.2022 08:30:27 tarihinde yayınlandı.

İnsanların düşüncelerini okumaya bir adım daha yaklaşıyoruz. Bilim insanları, beyin aktivitesini metne dönüştürebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Uzmanlar, çalışmanın konuşamayan veya yazamayan hastalarla iletişim kurmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

California Üniversitesi'nden Dr. Joseph Makin ve meslektaşları, epileptik nöbetleri izlemek için beyinlerine elektrotlar yerleştirilmiş dört katılımcı üzerinde çalışarak sistemi geliştirdiler. Makin, çalışmalarının hastalar için konuşma protezinin temeli olabileceğini düşünüyor.

Çalışmanın bir parçası olarak katılımcılardan, "Tina Turner bir pop şarkıcısı" ve "O hırsızlar 30 mücevher çaldı" gibi 50 farklı cümleyi defalarca sesli okumaları istendi. Ekip, katılımcılar konuşurken sinirsel aktivitelerini izledi. Bu veriler daha sonra, beyin aktivitesini sayı dizilerine dönüştüren bir tür yapay zeka sisteminde kullanıldı.

Sistem, beyin aktivitesinden elde edilen sayı dizilerini gerçek kaydedilmiş seslerle karşılaştırıyor ve daha sonra elde edilen bu sayı dizilerini, kelimelere dönüştürüyor. Yapay zeka sistemi ilk başta saçma cümleler elde etse de, zaman içinde hangi kelimelerin birbirini takip etme eğiliminde olduğunu öğrendi. Ekip, sonunda sadece beyin aktivitesinden %3 hatayla yazılı metin üretmeyi başardı.

İLGİLİ HABER Google, Yapay Zeka İşlemcileri Tasarlamak İçin Yapay Zeka Kullanmaya Başladı

Maastricht Üniversitesi'nden Dr. Christian Herff, yapay zeka sistemi için her katılımcıdan 40 dakikadan daha az eğitim verisi kullanmalarına rağmen isabetli sonuçlar aldıklarını belirtti.

Sheffield Üniversitesi'nde beyin makine arayüzü uzmanı olan Dr. Mahnaz Arvaneh ise etik konuların dikkate alınmasının önemli olduğunu söyledi. Arvaneh, "Makinelerin zihnimizi okuyabileceği noktadan çok, çok uzaktayız. Ama bu önlem almamamız ve plan yapmamamız gerektiği anlamına gelmiyor." dedi.


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyenin İlk Dijital Oyuncusu Ayperaya Güncelleme Geldi: Artık Eyşanın Ezele Güldüğü Gibi Gülüyor

Türkiye’nin ilk dijital oyuncusu Aypera, geçtiğimiz aylarda Türkiye’de gündem olmayı başarmıştı. Bunun nedeniyse tamamen sanal olan bu karakterin yapım şirketi MinT’in kurucusu Birol Güven’in yeni filminde oynayacağının açıklanmasıydı. “Digital Human” isimli filmin 2022 yılında vizyona gireceği ve insanlar ve robotlar arasında yaşanan bir konuyu anlatacağı açıklanmıştı.

Windows 11 İçin Gerekli Olan TPM 2.0’ın Varlığı Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Aktifleştirilir?

Microsoft, Windows 11’i 24 Haziran tarihinde tanıttı ve yeni işletim sistemi, yeni arayüzü ve özellikleriyle pek çok kişinin şimdiden beğenisini toplamayı başardı. Fakat ortaya büyük bir problem de çıktı: Windows 11’i çalıştırmak isteyen tüm cihazlarda (Microsoft tarafından onaylanan özel sistemler hariç) ‘Güvenilir Platform Modülü 2.0 (TPM 2.0)’ isimli bir donanım arandığı açıklandı.

BOTAŞın Tuhaf Fiyat Karşılaştırması, Son Doğal Gaz Zammından Sonra Tartışma Yarattı: "Amsterdamda 34 TL, Ankarada 2 TL"

Ukrayna – Rusya kriziyle tüm dünyada doğal gaz fiyatları artış yaşamaya devam ederken dün gece Türkiye’de devasa bir zam daha yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), dün paylaştığı duyuruda konutlarda %35, sanayide %50 ve elektrik üretim tesislerinde doğal gaza %44,3 oranında zam yapıldığını duyurdu.

Kazmaları Yeniden Kuşanıyoruz: Sürpriz Bir Minecraft Oyunu Geliyor

Son yılların en popüler oyunlarından biri olan Minecraft evreninin ortaya çıkışına ve genişlemesine hep beraber şahit olmuştuk. Evren gittikçe genişlerken ana oyuna ek olarak Mojang Studios bizlere Minecraft Dungeons gibi yeni yapımlar da sunmuştu. Yakın gelecekte de Minecraft Legends’ın geleceğini biliyoruz.