Bir Ekranın Fotoğrafını Çektiğimizde Neden Bu Tuhaf Şekiller Belirir?

Çıplak gözle baktığınızda gayet normal görünen bir ekran, fotoğrafta birtakım sebeplerden dolayı gökkuşağı renklerinde ve dalgalı bir desende görünür.

12.09.2022 02:45:14 tarihinde yayınlandı.

Çıplak gözle baktığınızda gayet normal görünen bir ekran, fotoğrafta birtakım sebeplerden dolayı gökkuşağı renklerinde ve dalgalı bir desende görünür.

Bu durum, bazı ekranlarda biraz daha farklı şekilde karşımıza çıkar. Özellikle CRT(tüplü olarak bilinen) monitörlerde "yatay ve kalın bir çubuk" hızlıca dikine doğru akmaya başlar (Mor ve Ötesi'nin Bir Derdim Var klibinde olduğu gibi).

Bunun sebebini açıklamadan önce, dijital cihazların ekranlarının çalışma mantığını açıklamamız gerekiyor. Aslında dizüstü bilgisayarınızın, monitörünüzün, TV'nizin veya telefonunuzun ekranı sürekli değişmektedir.

Tüm bu cihazların farklı hızlarda bir "yenileme hızı" vardır. Yenileme hızı, cihazın ekranındaki görüntünün saniyede ne sıklıkta değiştiğidir. Bu hız, ekranlara göre farklılık gösterir. Günümüzde genellikle aşağıdaki yenileme hızları kullanılır:

Ekranda inanılmaz derecede hızlı görünen, daha sonra beyninizin düzelttiği, ekranda bir şeyin gerçekten hareket ettiğini düşündüren çok sayıda kare geçer. Saniyedeki kare hızı ne kadar yüksek olursa hareket de ekranda o kadar inandırıcı görünür.

Burada "deklanşör(enstantane) hızının" nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor. Deklanşör hızı, bir pozlama sırasında deklanşörün açık kaldığı süredir. Kameranızın, o fotoğrafı çekmek için ne kadar zaman harcadığı anlamına gelir. Ne kadar uzun sürerse, fotoğraf o kadar bulanık olur (hareketli bir nesnenin fotoğrafını çekmeye çalışıyorsanız).

Çoğu modern DSLR ve aynasız fotoğraf makinesi, 1/4000 ile 1/8000 arasında değişen çok hızlı bir deklanşör hızına sahiptir. Bu, kameranın görüntüyü yakalamasının saniyenin 1/8000'i kadar sürdüğü anlamına gelir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, TV/bilgisayar ekranınızdaki görüntü sürekli olarak 50Hz ile 360Hz arasında değişir. Kameralardaki deklanşör hızının nasıl çalıştığından da bahsettik. Şimdi bu bilgileri bir araya getirdiğimizde beyninizde bir ampul yanacaktır.


Kaynak webtekno.com

 

Cyberpunk 2077 ve The Witcher 3 Geliştiricileri, Kendi Oyun Stüdyolarını Kurdu

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden CD Projekt RED'de yaprak dökümü yaşandı. The Witcher 3 ve Cyberpunk 2077 için çalışan bir grup geliştirici, şirketten ayrılarak kendi oyun stüdyolarını kurdular. "Blank Game Studios" olarak isimlendirilen bu stüdyo, daha şimdiden yeni oyun projeleri için harekete geçmiş durumdalar. Peki oyunseverleri nasıl bir yapım bekliyor?

EA, Iron Man Oyununu Duyurdu: İşte İlk Detaylar

Süperkahraman evrenlerini seven oyuncular olarak yıllardır hayalini kurduğumuz tek bir şey var: Düzgün bir Iron Man oyunu. “Düzgün” diyoruz çünkü 2020 yılında yayınlanan Marvel: Avengers, bizi bu konuda bir hayli hayal kırıklığına uğratmayı başarmıştı. Evet, oyun Iron Man üzerine değildi ancak içinde Iron Man de vardı.