Biri Sonumuz Olabilir: Güneş Sistemindeki En Büyük 42 Göktaşının Fotoğrafları Paylaşıldı

Bilinen uzayın içinde, milyarlarca gezegen ve göktaşı bulunuyor. Bu göktaşlarından bazıları ise bizim güneş sistemimizde bulunuyor ve her biri gezegenimiz için belki bir gün tehdit oluşturabilir.

23.02.2022 11:00:29 tarihinde yayınlandı.

Bilinen uzayın içinde, milyarlarca gezegen ve göktaşı bulunuyor. Bu göktaşlarından bazıları ise bizim güneş sistemimizde bulunuyor ve her biri gezegenimiz için belki bir gün tehdit oluşturabilir.

Bu göktaşlarının bazıları küçükken bazıları ise oldukça büyük. Bir grup araştırmacı ise en büyük 42 göktaşını gözlemleyerek listeledi bu göktaşlarının oldukça net fotoğraflarını çekmeyi başardı.

Uluslararası gök bilimcilerden oluşan bir ekibin, Güney Avrupa Gözlemevi’ni kullanarak kaydettiği bu 42 göktaşının hepsi Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında bulunuyor. Göktaşlarının çapları ise 100 km ile 940 km arasında değişiyor.

Araştırmacılar geçtiğimiz aylarda Kleopatra isimli göktaşının gözlemlenmesi esnasında bu 42 göktaşından bazılarını yüzeysel olarak gözlemlemişti. Yapılan bu yeni çalışma sayesinde gezegenimiz için tehdit oluşturabilecek göktaşlarının 3 boyutlu modellemeleri de üretildi. Modellenen göktaşları ise 2 gruba ayrıldı, neredeyse yuvarlak olanlar ve uzatılmış olanlar.

Kaydedilen göktaşlarından alınan bilgiler sayesinde onların boyutu hakkında neredeyse kesin bilgilere sahip olan araştırmacılar, göktaşlarının büyüklüğünü ve kütlesini öğrenebildi. Bu bilgilerden yola çıkan araştırma ekibi, şu anda her bir göktaşının yoğunluğunu hesaplayarak gelecekte gezegenimiz için tehdit oluşturup oluşturmayacaklarını anlamaya çalışıyor.

Fakat hâlâ göktaşları hakkında bilmediğimiz çok şey var. Dünyamızda pek çok göktaşı ve meteor örneği var ve bu örneklerin bazılarının yoğunluğu çok fazlayken bazılarının ise oldukça az. Durum böyle olunca hangi göktaşlarının ne kadar yoğun olduğunu öğrenmek de oldukça zor hâle geliyor.

İLGİLİ HABER Aydan Toplanan En Genç Örnekler: Çinde Bulunan Ay Kayaları Bir Rekora İmza Attı

Kim bilir, belki de bu göktaşlarından bir tanesi, bilinmeyen bir gelecekte, tıpkı geçmişte dinozorlarda olduğu gibi gezegenimizdeki yaşamın sonunu getirebilir.


Kaynak webtekno.com

 

Xe Sesli ve Görüntülü Arama Geldi: Nasıl Kullanılır?

Elon Musk yönetimindeki X (Twitter), geçtiğimiz aylarda platforma sesli ve görüntülü arama özelliğinin geleceğini açıklamıştı. Özellik, kullanıcıların DM bölümü üzerinden telefon numarasına gerek kalmadan istedikleri kişilerle sesli veya görüntülü bir şekilde görüşebilmesini sağlıyordu.

Geri Sayım Başladı: Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A, Haziran Ayında Uzaya Fırlatılacak

SpaceX işbirliği ile uzaya fırlatılması planlanan yerli uydu Türksat 6A'nın entegrasyon süreçleri devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'yi (TÜSAŞ) ziyaretinde yetkililer ile görüştü. Bu görüşmesinde Türkiye'nin Türksat 1B ile başlayan uydu serüveninin daha gelişmiş özellikler barındıran Türksat 6A ile devam edeceğini ve teslimatının Mart ayında yapılacağını belirtti.