Casionun 39 Yıl Önce Ürettiği Dokunmatik Ekranlı Kol Saati: AT-552 Janus

Akıllı saatlere dokunmatik ekran gelmesine daha birkaç yıl önce ilk kez şahit olduğumuzu düşünürüz. Dokunmatik ekranlı akıllı telefonların 2000'li yıllarda yavaş yavaş tanıtılmaya ve piyasaya sürülmeye başlanmasıyla tabi ki bu bilgi kulağa oldukça doğru geliyor. Peki dokunmatik ekranlı saatler gerçekten de 21. yüzyıla mı ait?

14.01.2023 22:15:22 tarihinde yayınlandı.

Akıllı saatlere dokunmatik ekran gelmesine daha birkaç yıl önce ilk kez şahit olduğumuzu düşünürüz. Dokunmatik ekranlı akıllı telefonların 2000'li yıllarda yavaş yavaş tanıtılmaya ve piyasaya sürülmeye başlanmasıyla tabi ki bu bilgi kulağa oldukça doğru geliyor. Peki dokunmatik ekranlı saatler gerçekten de 21. yüzyıla mı ait?

1946'da kurulan Casio'nun piyasaya sürdüğü ilk ürün bir yüzüktü oldu. Bu yüzük insanların sigara gibi nesneleri tutmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştı. Aynı zamanda giyen kişinin ellerinin boş kalmasını sağlayan Casio'nun yüzüğü firmayı global bir marka haline getirdi. 

Başarılı çıkışın ardından elektronik hesap makinelerinin başarısını ön gören şirket, 1949 yılından itibaren bu konuya merak saldı, üzerinde Ar-Ge çalıştırmaları yaptı. 10 tuşa sahip tuş takımlı ilk hesap makinesini, rakiplerinde olan 3 pencereli ekran yerine sadece tek ekran şeklinde piyasaya süren Casio, yeni bir devrim gerçekleştirmişti. 

Yıl 1984'e geldiğinde Casio sahip olduğu hesap makinesi tecrübesini yine o yıllara gelindiğinde sahip olduğu kol saati tecrübesiyle birleştirdi. Kol saati ve hesap makinesini aynı ürün üzerinde toplayan Casio, tahmin edilenden çok daha sıradışı bir şey yaptı.

Saatin cam ekranının sahip olduğu dokunmatik özelliği hesap makinesi işlemlerini yapmak için kullanılıyordu. Saatin camına parmak ile çizilen rakamlar ve işaretler saatin üst tarafında bulunan küçük dikdörtgen ekranda beliriyor ve bu sayede işlemler de gerçekleşiyordu. Nitekim saat, bundan da daha fazlasına sahipti.

Casio AT-552 model dokunmatik ekranlı saat, hesap makinesi işlevi görmesinin yanında aynı zamanda kalori sayımı bile yapıyordu. Böylesine karmaşık bir teknolojinin 1984 yılında kullanılmış ve başarı elde etmiş olması gerçekten muazzamdı.

İLGİLİ HABER Rolex Saat Fiyatları Neden Bu Kadar Yüksek?


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk, Twitterı Almaktan Vazgeçebileceğini Söyledi: Twitter, İşi Oldu Bittiye Getirmeye Çalışıyor

Dünyanın en zengin insanı olmakla birlikte Tesla ve SpaceX gibi şirketlerin patronluğunu sürdüren Elon Musk, geçtiğimiz aylarda Twitter'ı satın alma kararı ile gündeme gelmişti. Bu girişim, ilk etapta fazla heyecan verici olsa da sonraki süreçte sarpa sardı. Elon Musk ile Twitter Yönetim Kurulu'nun birbirine ters düşen açıklamaları oldu. Hatta Twitter hissedarları, Elon Musk'a dava bile açtılar. Şimdiyse bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Avrupa Birliği, Rusyadaki Kripto Para Hizmetlerini Yasaklama Kararı Aldı

Kripto para birimlerinin gün geçtikçe daha da yaygınlaştığı ve dünya çapından birçok insan tarafından benimsenmeye başlandığı artık bilinen bir gerçek. Durum böyle olunca ülkelerde yaşanan olaylar da geleceğin teknolojileri olarak görülen bu para birimleri ile ilgili yeni haberlerin çıkmasına neden oluyor.

Petrolden Bile Daha Değerli Olan Veri Nedir, Gelecekte Bizi Veri Savaşları mı Bekliyor?

Veri ya da İngilizce ismiyle data artık günümüzde petrol kadar değerli. Verilerin çalınması ve korunması için milyarlarca dolar harcayan şirketler ve devletler olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra kişisel verilerimizi göz göre göre satan ya da korumayı beceremeyen şirketler olduğu da hepimizin malumu. Veri nedir sorusunun yanıtı ise biraz detaylı çünkü veri dediğimiz şey, aslında doğru ellerde değilse pek de işe yarar değil.