DAT Dosyası Nedir, Nasıl Açılır ve Dönüştürülür?

Bilgisayarınıza kurmak istediğiniz yeni bir yazılım, temel bir uygulama, farklı bir program ya da oynamak istediğiniz bir oyun; içinde pek çok farklı dosyanın olduğu geniş bir yükleme klasörüne sahiptir. Kullanıcı yalnızca bir yükleme dosyasına tıkladığını zannetse de aslında o yazılımın çalışması için gerekli pek çok bilgi vardır. Bu bilgilerin büyük bir bölümü ise .dat uzantılı DAT dosyalarında saklanır.

21.02.2022 06:45:13 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayarınıza kurmak istediğiniz yeni bir yazılım, temel bir uygulama, farklı bir program ya da oynamak istediğiniz bir oyun; içinde pek çok farklı dosyanın olduğu geniş bir yükleme klasörüne sahiptir. Kullanıcı yalnızca bir yükleme dosyasına tıkladığını zannetse de aslında o yazılımın çalışması için gerekli pek çok bilgi vardır. Bu bilgilerin büyük bir bölümü ise .dat uzantılı DAT dosyalarında saklanır.

DAT dosyaları genel olarak metin biçimindedir ancak içinde video, resim gibi farklı türde içerikler de barındırabilir. Özellikle bir e-posta eki olarak bu tür bir dosyayı elde ettiyseniz içinde neler olduğunu bilmeniz neredeyse imkansızdır. Neyse ki hiçbir şey çözümsüz değil. Gelin DAT dosyası nedir biraz daha yakından inceleyelim ve DAT dosyası nasıl açılır, nasıl dönüştürülür gibi merak edilen soruların yanıtlarını görelim.

Bilgisayarınıza yüklemiş olduğunuz bir yazılımın, uygulamanın, programın ya da oyunun doğru bir şekilde çalışması için gerekli temel bilgilerin saklandığı dosyalar, .dat uzantılı DAT dosyalarıdır. DAT dosyaları genel olarak metin biçiminde kodlar barındırırlar ancak bazıları video, resim gibi farklı içeriklere de sahip olabilirler.

DAT dosyaları tek başına anlam taşımadıkları için bağlı oldukları program dışında açılmaları zordur ama imkansız değildir. Örneğin Minecraft gibi bir oyun da bazı bilgileri DAT dosyalarında taşır. Dosyayı açar ve içinde yalnızca yazılımcıların çözebileceği bir takım metinler görürsünüz. Yani açılır da ne işe yarar bilinmez.

Açıldığı zaman işe yarayan DAT dosyaları da vardır, mesela Outlook ile gelen e-posta ekleri. Nedendir bilinmez, bazen Microsoft Outlook sunucuları e-posta eklerini otomatik olarak DAT dosya formatına çevirerek gönderirler. Bu tür dosyalara, temel DAT dosyalarına göre farklı bir işlem uygulamak gerekir.

Eğer bilgisayarınızda bir DAT dosyası bulduysanız dosya özelliklerini inceleyerek onun hangi yazılıma ait olduğunu bulun. Söz konusu yazılımın olduğu klasöre bırakırsanız DAT dosyası zaten görevi olan işi yerine getirecektir ve sizin bu dosyayı açmanıza gerek kalmayacaktır. Ancak her dosyanın ait olduğu yazılımı hemen bulamayabilirsiniz.

DAT dosyalarının temel olarak metin biçiminde oluşturulduğunu söylemiştik. Elbette metin biçimindeki dosyaları açmanın en kolay yolu metin görüntüleyici uygulamaları kullanmaktır. Not Defteri gibi bilgisayarınızın işletim sisteminde yüklü olarak gelen metin görüntüleyici uygulamalar üzerinden DAT dosyalarını görüntüleyebilirsiniz.

DAT dosyasını görüntülediniz, peki şimdi ne olacak? DAT dosyası içeriğinde bilgilerin kodlandığı metni görürsünüz ve eğer bir yazılımcı değilseniz bu kodlar çok da anlamlı gelmez. Olsun, en azından DAT dosyasının hangi yazılıma ait olduğunu ya da içeriğinde video ve resim gibi farklı türde bir dosya olup olmadığını kod içindeki kelimelerden çözebilirsiniz.

Microsoft Outlook sunucularında otomatik olarak dönüştürüldüğü için DAT dosya formatında edindiğiniz e-posta ekini açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Eğer bu tür bir işlemle uğraşmak istemiyorsanız e-posta aldığınız kullanıcı ile iletişime geçerek dosyanın size farklı bir yolla gönderilmesini isteyebilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Dünya’nın İkizi Olan Venüs’ü Keşfedecek “Uzay Balonu” Test Edildi: E’ Bu Bildiğin Alüminyum Folyo(!)

Gezegenimizin “ikizi” olarak tanımlanan Venüs, güneş sistemimizde Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olarak biliniyor. Yıllar içinde yapılan çalışmalarda Venüs’ün kütlesi ve yer çekimi gibi pek çok özelliğinin gezegenimizle neredeyse aynı olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak gezegenin yüzeyinde tespit edilen sıcak hava ve zehirli gazlar gezegenin yaşanabilir olup olmadığı konusunda bir karara varılmasını engelliyordu.