Defalarca Programlanabilir Devre Sistemi FPGA Nedir, Nerelerde Kullanılır? Avantajları ve Dezavantajları

Çoğu bilgisayar standart bir donanıma sahiptir ve kullanıcılar, ihtiyaçlarına uygun olarak yeni donanımlar alır ya da var olan donanımı değiştirirler. Bu durum elbette sık sık yaşandığı zaman büyük sorunlara neden olur. FPGA sistemi tam bu noktada devreye giriyor. FPGA bir işlemci gibi çalışıyor ancak kullanıcı tarafından tekrar tekrar programlanabildiği için pek çok önemli avantaj sağlıyor.

19.02.2022 23:58:24 tarihinde yayınlandı.

Çoğu bilgisayar standart bir donanıma sahiptir ve kullanıcılar, ihtiyaçlarına uygun olarak yeni donanımlar alır ya da var olan donanımı değiştirirler. Bu durum elbette sık sık yaşandığı zaman büyük sorunlara neden olur. FPGA sistemi tam bu noktada devreye giriyor. FPGA bir işlemci gibi çalışıyor ancak kullanıcı tarafından tekrar tekrar programlanabildiği için pek çok önemli avantaj sağlıyor.

FPGA devrelerinin kullanıcı tarafından programlanabiliyor olmasının en büyük avantajı elbette parasaldır. Bunun yanı sıra tekrar tekrar, farklı amaçlarla kullanılabildiği için son derece uzun ömürlüdür. Yani bir FPGA devresi alıp, uzun yıllar performansından ödün vermeden kullanabilirsiniz. Gelin FPGA nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır gibi sorular üzerinden bu donanımı biraz daha yakından tanıyalım. 

Field Programmable Gate Array, kısaca FPGA, Türkçesi ile Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri; en basit tanımıyla, tekrar programlanabilen tümleşik devrelerdir. Belirli mantık blokları ve bu mantık bloklarını birbirine bağlayan ara bağlantılardan oluşur. Kullanım alanı son derece geniştir. 

FPGA devresinin temel amacı, kullanıcı tarafından ihtiyaç duyulan mantık işlevlerini yerine getirmektir. FPGA devresinde bulunan her bir mantık bloğu, ihtiyaç duyulan işleve göre yeniden programlanabilir. Tam olarak ihtiyaç duyulan işleve göre programlanabilen FPGA sayesinde çok daha karmaşık yapıya sahip olan diğer devre elemanları çok daha işlevsel olarak çalışırlar.

FPGA temel olarak veri giriş ve çıkışı prensibiyle çalışır. Giren veri işlenir ve ihtiyaç duyulan yapıda çıkar. Örneğin, FPGA devrenizin yalnızca 20 bit veri işlemesini istiyorsanız bu işlem emri üzerinden yeniden programlama yapabilirsiniz. Sonuç olarak yalnızca istediğiniz kadar çalışan devre, çok daha güçlü bir performans gösterir. Bu performans sayesinde diğer donanımların da işi kolaylaşır. 

FPGA devrelerinin en yaygın kullanıldığı alanlar bunlardır ancak yalnızca bunlar değildir. İşlevsel kullanım özellikleri sayesinde FPGA devreleri, genel olarak paralel işlemlerin yapıldığı tüm teknoloji ve sistemlerde kullanılmaktadır. Üstelik düşük maliyetli olması ve esnek kullanım yapısı sayesinde her alanda kendine yer bulmaktadır.

FPGA gibi karmaşık bir devre sisteminin nasıl programlanacağını elbette birkaç basit adımda anlatamayız. Yazılım ve bilgisayar mühendisleri tarafından yapılan bu işlem son derece hassas düzenlemeler gerektirir. Bu düzenlemeler sırasında FPGA devresine uygun diller ile yeniden programlama yapılır.

FPGA programlaması sırasında en yaygın kullanılan diller VHDL programlama dili ve Verilog donanım tanımlama dilidir. Verilog C diline, VHDL ise Pascal diline benzer. VHDL programlama dili, FPGA devrelerinin temel yapısını düzenlemek için kullanılır. Verilog ise programlama bilmeyen kişilerin bile FPGA devreleri üzerinde düzenleme yapmasına imkan sağlar. Yine de uzman olmayan kişiler için epey karmaşık bir sistemdir.

Kullanıcı yorumlarına ve uzman görüşlerine göre FPGA devrelerinin öne çıkan avantajlarından bazıları bu şekilde. Avantajlar listesine farklı maddeler eklemek mümkün çünkü bu tür olumlu ve olumsuz yorumlar, kullanıcı alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. 

Kullanıcı yorumlarına ve uzman görüşlerine göre FPGA devrelerinin öne çıkan dezavantajlarından bazıları bu şekilde. Dezavantajlar listesine farklı maddeler eklemek mümkün çünkü bu tür olumlu ve olumsuz yorumlar, kullanıcı alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. 


Kaynak webtekno.com

 

Elden Ring Sistem Gereksinimleri Resmen Açıklandı: YouTubedan İzleyerek Bitireceğimiz Oyunlar Listesine Eklendi

Özellikle RPG oyun türünü sevenlerin çok büyük bir heyecan ile bekledikleri Aksiyon RPG oyunu Elden Ring, 25 Şubat’ta PC oyuncuları ile resmen buluşacak. Oyunun çıkmasına 2 hafta kadar bir süre kala Elden Ring sistem gereksinimleri, yanlışlıkla Steam’de listelenmesinin ve hemen kaldırılmasının ardından SteamSpy isimli site tarafından sızdırılmıştı.

Yıldızların Oluşumuna Dair Tüm Bildiklerimizi Değiştirebilecek Yeni Bir Yıldız Türü Keşfedildi

Belirli bir kütle aralığındaki yıldızların yakıtının tükenmesi sonucunda bu yıldızlar patlayarak arkalarında artık füzyona uğrayamayan yoğun bir çekirdek bırakırlar. Beyaz cüce olarak adlandırılan ve atmosferlerinde bol miktarda hidrojen ile helyum bulunan bu kalıntı ise birkaç trilyon yıl boyunca evrenin arka plan sıcaklığında yavaş yavaş soğur. 

Güneş Sistemindeki Diğer Gezegenlerde Yer Çekimi Etkisini Bir Arabayı Perte Çıkararak (!) Gösteren Animasyon

Şu an Ay'da ya da Jüpiter'de olsaydınız, yer çekimi sizi nasıl etkileyecekti? Güneş Sistemi'ndeki diğer gök cisimlerinde Dünya'da olduğundan daha farklı bir yer çekimi olduğunu biliyoruz. Örneğin Ay'da gezegenimizin altıda biri kadar bir yer çekimi (kütleçekim) vardır. Kütleçekim, gök cisimlerinin kütlesine ve yoğunluğuna göre değiştiği için tüm gezegenlerde de birbirinden farklıdır.

Türk Oyun Şirketi Citadel Games’in, Oyunlarını ‘Ülkemize Destek Olun’ Çağrısıyla Duyurması Tepki Topladı: Tepkilere Mizahi Yanıt Geldi

Citadel Games’in geliştirdiği orta çağda geçen stratejik rol yapma oyunu The Monarch, 2023’ün üçüncü çeyreğine piyasaya sürülecek. Şirket, oyunun reklamını resmi Twitter hesabı üzerinden yaptı, buraya kadar bir sıkıntı yok. Ancak oyunu pazarlama şekilleri, Türk oyuncu camiasının eleştirilerine maruz kaldı.