Dünyayı Sallayan ChatGPT Hakkında Büyük Bir Skandal Ortaya Çıktı: Neredeyse Bedava Çalışan Afrikalı İşçiler Sayesinde Geliştirilmiş

Yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, yapabildikleri ve yaratıcılığıyla tüm dünyada ilgi toplamıştı. Yapay zekâ, sıfırdan bir uygulama yazabiliyor, film, dizi ve her türlü içerik için özgün fikirler sunabiliyordu.

20.01.2023 13:00:34 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, yapabildikleri ve yaratıcılığıyla tüm dünyada ilgi toplamıştı. Yapay zekâ, sıfırdan bir uygulama yazabiliyor, film, dizi ve her türlü içerik için özgün fikirler sunabiliyordu.

Fakat iş etik tartışmalara, dilin kötü kullanımına ve taraflı yorumlara geldiğinde kendisini durduruyor ve “Benim bunu söylemem uygun olmaz” gibi cümleler kuruyor. İşte bu cümlelerin kurulması, ortaya çıkan yeni bilgilere göre ucuza çalıştırılan Kenyalı çalışanlar sayesinde gerçekleşti.

TIME dergisi, yaptığı kapsamlı araştırmada OpenAI’ın yapay zekânın filtresini oluşturmak için izlediği sürece ışık tuttu. OpenAI, bugüne kadar Microsoft, Google ve Meta gibi şirketlere de hizmet sunan ‘Sama’ adlı bir şirketle iş birliği yapmıştı.

Dış bir şirketle bu konuda iş birliği yapmak her ne kadar normal olsa da, normal olmayan şey Sama’nın yöntemleriydi. Silikon Vadisi şirketlerine hizmet veren San Francisco merkezli şirket, özellikle Kenya ve Hindistan’dan çalışan alıyordu.

Üstelik bu çalışanlar, unvan ve performansa bağlı olarak saat başına 1,32 ila 2 dolar ücret alıyordu. OpenAI sözcüsü, şirketin Kenya’lı çalışan çalıştıran Sama ile iş birliği yaptığını doğrulasa da ücretler hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

ChatGPT’nin örnek olmayacak yorumlarda bulunmasını sağlamak için, akla gelebilecek her türlü küfür, hayal edilebilecek her türlü suç ve bilimum şeye ait yazılı içeriğin de okunması ve filtrelenmesi gerekiyordu. Bu süreçte yer alan bir çalışan, deneyimini de paylaştı.

Anonim çalışan, özellikle bir adamın, bir köpekle ve küçük yaşta bir çocuğun önünde cinsel ilişkiye girmesini betimleyen bir yazıyla karşılaşmıştı. Sadece bir örnek olan bu yazı, çalışanda şu etkiyi bırakmaya yeterliydi:

“İşkenceydi. Hafta boyunca bunun gibi bir dizi açıklama okuyacaksınız. Cuma gününe geldiğinizde, o resmi düşünmekten rahatsız oluyorsunuz."

OpenAI ve Sama arasındaki şirket içi yazışmalar, OpenAI’ın Sama’ya 2021 sonlarına doğru toplam 200 bin dolar ödeme yaptığını gösterdi. Toplam 3 düzine çalışan, 3 ayrı gruba ayrıldı ve her bir grup bir konuya odaklandı.

Üç çalışanın aktardığı bilgilere göre çalışanlar, günde 9 saat mesai yapıyor ve 150 ila 250 metin parçası okuyordu. Her bir parça 100 ila 1.000 kelime aralığında olabiliyordu. Basit bir hesaplamayla yola çıktığımızda, en düşük aylık ücret 237,6; en yüksek aylık ücret ise 360 dolar idi.


Kaynak webtekno.com

 

Apple, iPhone Kullanıcılarına Yapay Zeka Destekli Sağlık Koçu Sunmaya Hazırlanıyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bundan birkaç hafta önce yeni patentleri ile haberlerimize konuk oldu. Hatırlayan okurlarımız vardır; Apple'ın yeni patentleri, giyilebilir teknolojik ürünler aracılığıyla kullanıcıların tüm vücut hareketlerini takip edebilmeye, bu sayede daha iyi sağlık özellikleri oluşturabilmeye yarıyordu. Şimdi bu patentlerle bağlantılı yeni bir gelişme yaşandı.

WhatsApp Masaüstü ve Web Sürümlerine İki Aşamalı Doğrulama Getirmeye Hazırlanıyor

Android'deki mesajlaşma geçmişinin iOS'a aktarılması hakkında gerekli testlerin yapıldığını açıklayan WhatsApp, sohbet geçmişini Android telefonlardan iOS’a taşımaya hazır hale getirirken aynı zamanda kullanıcılarının güvenliği için de çalışmalarına devam ediyor. Masaüstü ve web sürümlerini iyileştirmek için büyük bir güncelleme yolda.

Twitter, Bu Kez de Linkedlne Rakip Oluyor: İşte "Hiring" Özelliğinden İlk Bilgiler!

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, Elon Musk'ın hakimiyetine geçtikten sonra büyük oranda değişti. Kullanıcılar, yeni dönemde Twitter'daki pek çok yeni özellikten faydalanabiliyorlar. Gelen son haberler, Twitter'ın yeni bir özellik üzerinde çalıştığını gözler önüne seriyor. Eğer çalışmalar yarıda bırakılmazsa, kullanıcılar tıpkı Linkedln'de olduğu gibi Twitter üzerinden iş başvuruları yapabilecekler. Evet, Twitter çok yakında Linkedln'e rakip bir mecra haline gelebilir.

20.000 Kullanıcının Verileri Paylaşıldı: Yemeksepetine Yönelik Gerçekleştirilen Siber Saldırıda Yeni Gelişme (Güncellendi)

Bundan yaklaşık olarak 1 hafta öncesinde Yemeksepeti siber saldırıya uğramış; 30 milyon kullanıcının verilerinin sızdırıldığı saldırıyı yapan hackerların, şirketin kurucusu Nevzat Aydın ile olan konuşmaları Mesut Çevik’e göndermesiyle saldırı ortaya çıkmıştı. Bu olayların devamında gazeteci İbrahim Haskoloğlu da iddiaların doğruluğunu kanıtlamak amacıyla hackerlara ulaşarak adresini ve telefon numarasını göndermelerini istemiş, sonrasında da gönderilen adres ve numaranın doğru olduğunu açıklamıştı. Hackerların, taraflarına yüklü miktarda para ödenmesi durumunda verileri sızdırmayacağını söylemesi üzerine Yemeksepeti saldırıyı kınayan bir açıklama yapmış, bunu takiben olayların iyice büyümesiyle korsanlar bu sefer de şirketi, çalışanların açık adres ve telefon numaralarını yayınlamakla tehdit etmişti.