E-Postaların Resmi Belge Niteliği Taşıdığı KEP Adresi Ne Demek, Nasıl Alınır?

Günümüz teknoloji dünyasında artık pek çok işlemi kağıt ve kalem kullanmadan dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ancak bu tür dijital belgeler her zaman resmi bir hukuki delil niteliği taşımıyor çünkü üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabiliyor. E-posta gibi dijital belgelerinizin resmi delil niteliği taşımasını istiyorsanız KEP yani kayıtlı elektronik posta adresi kullanmalı ve e-postalarınızı bu adres üzerinden alıp göndermelisiniz.

5.06.2022 05:45:14 tarihinde yayınlandı.

Günümüz teknoloji dünyasında artık pek çok işlemi kağıt ve kalem kullanmadan dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ancak bu tür dijital belgeler her zaman resmi bir hukuki delil niteliği taşımıyor çünkü üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabiliyor. E-posta gibi dijital belgelerinizin resmi delil niteliği taşımasını istiyorsanız KEP yani kayıtlı elektronik posta adresi kullanmalı ve e-postalarınızı bu adres üzerinden alıp göndermelisiniz.

Herkesin mutlaka bir KEP adresine sahip olmasına gerek yok. Ancak özellikle sık sık resmi işlemler nedeniyle dijital belge paylaşımı yapıyorsanız bunları KEP adresiniz üzerinden göndermek ileride oluşacak hukuki sorunlara karşı elinizde geçerli bir belge olmasını sağlayacaktır. Kişiler, tüzel kişiler ve kamu kurumları KEP adresi alabiliyor. Gelin KEP adresi ne demek, KEP adresi nasıl alınır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

KEP adresi yani kayıtlı elektronik posta adresi, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü PTT tarafından geliştirilmiş olan bir e-posta sistemidir. KEP sistemi de tıpkı bildiğimiz e-posta sistemi gibi çalışır. Ancak KEP adresi üzerinden alınan ve gönderilen e-postalar uluslararası standartlar çerçevesinde kaydedilip saklandığı için resmi belge niteliği taşırlar. E-posta sisteminin resmi hali demek mümkün.

Şöyle düşünelim, sıradan bir vatandaş olarak bir kamu kurumuna ya da tüzel kişiye bir e-posta gönderiyorsunuz. Bir zaman sonra bu e-postayı göndermediğiniz ya da yanlış gönderdiğiniz iddiasıyla bir sorun yaşadınız. Gönderdiğiniz e-postayı silmiş bile olabilirsiniz ama diyelim silmediniz ve kanıt olarak sundunuz. Bu kanıt resmi olarak kabul edilmeyebilir çünkü üzerinde oynanma yapılıp yapılmadığının anlaşılması epey zordur.

İşte bu noktada devreye kayıtlı elektronik posta sistemi giriyor. Aynı sorunu yaşadığınızı ama bu sefer e-postayı KEP adresiniz üzerinden gönderdiğinizi düşünelim. Silinme gibi bir durum yok çünkü gönderilen e-posta KEP sunucularında saklanıyor. PTT tarafından uluslararası standartlara uygun olarak saklandığı için de resmi bir hukuki belge niteliği taşıyor. İşte bu kadar basit.

Buradaki bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz PTT KEP online internet sayfasında karşınıza üç farklı kayıt seçeneği çıkacak. KEP Ön Başvuru, KEP Online Kayıt ve Kapalı KEP Hesabının Açılması. Daha önce bir KEP adresi aldıysanız ve daha sonra kullanmadığınız için kapattıysanız Kapalı KEP Hesabının Açılması seçeneği üzerinden adresi yeniden aktif hale getirebilirsiniz. 

KEP Ön Başvuru seçeneği genel olarak en sık kullanılan alandır çünkü yalnızca istenilen bilgileri girersiniz ve daha sonra gerekli belgeleri alarak en yakın PTT şubesine gidip KEP adresinizi alırsınız. KEP Ön Başvuru seçeneğinde isim bilgisi, adres bilgisi, iletişim bilgisi ve benzeri bilgileri girerek KEP adresinizi belirliyorsunuz. Ancak bunun yalnızca bir ön başvuru olduğunu unutmayın.

KEP adresi almak için ikinci seçenek olan KEP Online Kayıt için mobil imza ya da elektronik imza kullanmanız gerekiyor. Yani ön başvuruda PTT şubesine giderek yaptığınız onay işlemini bu sayfada mobil ya da elektronik imza ile yapıyorsunuz. KEP Online Kayıt işlemi kesin bir başvurudur bu nedenle dikkatli olmalısınız. Gerekli ödemeleri yaptıktan sonra aldığınız KEP adresini hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Bu noktada hangi başvuru seçeneğini tercih edeceğiniz size kalmış. Ancak KEP Online Kayıt için mobil imza ya da elektronik imza gerektiğini düşünürsek bu dijital imza türlerinden birine sahip değilseniz bu seçeneği eleyebilirsiniz. KEP Ön Başvuru seçeneği ilk günden beri kullanımda ve sorunsuz çalışıyor. Bu nedenle bu seçenek üzerinden ön başvuru yaparak daha sonra gerekli belgelerle en yakın PTT şubesine de gidebilirsiniz.

Online başvuru yaptıysanız herhangi bir belge gerekmiyor ancak yalnızca ön başvuru yaptıysanız KEP adresi almak için bazı belgeler paylaşmalısınız. Ön başvuru sonrası KEP adresi alacak kişiye göre değişen belgeleri toplayarak en yakın PTT şubesine gitmeniz gerekiyor. Detaylarını buradaki bağlantı üzerinden öğrenebileceğiniz KEP adresi için gerekli belgelerden bazıları şu şekilde;


Kaynak webtekno.com

 

Avrupadan Google, Facebook Gibi Devleri Köşeye Sıkıştıracak Yasa! Milyarlarca Euro Ceza Kesilebilir

Avrupa Birliği, bir süredir teknoloji devlerine yaptırım uygulayacak yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Yapılan son açıklamalarla "Dijital Pazar Yasası" olarak isimlendirilen bu tasarı konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edildi. Bu anlaşma sayesinde Meta, Microsoft, Google ve Apple gibi şirketler katı kurallara tabi olacaklar. 

Tumblr Hesap Silme Nasıl Yapılır? Adım Adım Açıkladık

İlk olarak 2007 yılında piyasaya sürülen Tumblr, çok kısa bir süre içerisinde yaklaşık 75.000 kullanıcıya ulaşarak, büyük bir başarıya imza atmıştır. Fakat, ilerleyen yıllarda meydana gelen veri ihlalleri, piyasa çıkan yeni rakipler ve diğer birçok etken, kullanıcıların platformdan uzaklaşmasına ve doğal olarak hızla popülaritesini kaybetmesine neden oldu. 

4K OLED Ekranlı 2022 Xiaomi Book Pro Modelleri Tanıtıldı

Çinli teknoloji devi Xiaomi, bugün Çin’de gerçekleştirdiği lansmanda yeni amiral gemisi telefon serisi Mi 12S ile birlikte 2022 model dizüstü bilgisayarlarını da tanıttı. İnce ve şık yapısıyla Apple’ın Mac’lerine ve HUAWEI’nin MateBook’larına rakip olacak yeni bilgisayarlar, teknik özellikleriyle göz doldurmayı başardı.