Facebook, Gazetecilik Yasası İçin ABD Hükûmetini Tehdit Etti: "Tüm Haberleri Kaldırırız"

ABD, özellikle Meta’yı yakından ilgilendiren yeni bir yasayı onaylamaya hazırlanıyor. “Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası” adlı yasa, temelde gazetelerin ve diğer haber kuruluşlarının çevrimiçi reklam gelirinden ‘daha büyük bir pay’ almasını sağlamayı öngörüyor.

8.12.2022 07:15:10 tarihinde yayınlandı.

ABD, özellikle Meta’yı yakından ilgilendiren yeni bir yasayı onaylamaya hazırlanıyor. “Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası” adlı yasa, temelde gazetelerin ve diğer haber kuruluşlarının çevrimiçi reklam gelirinden ‘daha büyük bir pay’ almasını sağlamayı öngörüyor.

Fakat yeni yasa, görünüşe göre Meta tarafından pek de olumlu karşılanmadı. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi, yasanın kabul edilmesine karşı doğrudan ABD hükûmetine yönelik bir tehdit paylaştı.

Facebook Politika İletişim Direktörü Andy Stone, şirketin yasa hakkındaki açıklamasını şu şekilde sundu:

“Kongre, ulusal güvenlik mevzuatının bir parçası olarak kötü düşünülmüş bir gazetecilik yasa tasarısını kabul ederse, artan trafik ve abonelikler yoluyla haber kaynaklarına sağladığımız herhangi bir değeri haksız yere göz ardı eden hükûmetin zorunlu kıldığı müzakerelere boyun eğmek yerine, haberleri platformumuzdan tamamen kaldırmayı düşünmek zorunda kalacağız.”

Bununla birlikte Meta, söz konusu yasa çalışmasını hükûmetin ‘kartel benzeri oluşum’ yaratmaya çalışmasına benzetti. Bunula birlikte şirket, hiçbir şirketin kullanıcıların görmek istemediği bir içerik için ödeme yapmaya zorunlu kılınamayacağını vurguladı.

Günümüzde yayıncılar, içeriklerinden gelir elde etmek için sadece tekil olarak Google ve Meta gibi şirketlerle pazarlık yapıyorlar. Fakat yeni yasa, yayıncıların bir araya gelerek toplu bir şekilde şirketlere baskı kurmasının önünü açıyor.

Yayıncılar ise son yıllarda reklam gelirleri konusunda platformlardan şikâyetçi oluyor. Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu’nun verilerine göre yayıncıların reklam gelirleri, 2002 ila 2020 yılları arasında %52 oranında kayba uğradı.

Tabii bu gelir kaybı, en çok yerel ve küçük çaplı yayın kuruluşlarını etkiledi. Günümüzde pek çok yerel/küçük yayıncı, gelir elde edemediğinden batmanın eşiğinde yayın yapıyor. Dolayısıyla bu yayıncılar, gelir elde etmek için yasanın geçmesini istiyor.

İLGİLİ HABER 533 Milyon Facebook Kullanıcısının Bilgileri Sızdırılmıştı: Metaya Avrupadan Dev Ceza!


Kaynak webtekno.com

 

Oy Verme İşlemi Sırasında Çekilen En Tuhaf ve Komik Görüntüler

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. Tur oylaması az önce tamamlandı. Hepimiz, seçim sonuçlarını merak ve gerginlik içinde beklerken bazı vatandaşlarımız, demokrasinin en önemli sütunlarından olan 'oy verme' hakkını daha 'farklı' şekilde gerçekleştirdi. Zira oy vermeye atıyla giden de vardı oy verirken masayı kıran da.

Apple Bu İşi Yapmış (mı?): İşte iOS 16nın Sevilen ve Sevilmeyen Özellikleri!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Apple, yeni iPhone modelleriyle birlikte işletim sistemi iOS'un yeni sürümünü tanıttı. iOS 16 olarak adlandırılan yeni iOS ile birlikte; sürümü destekleyen telefonlara birçok farklı özellik geldi. Kullanıcıların merakla beklediği iOS 16'nın yavaş yavaş iPhone'lara yüklenmesiyle birlikte güncellemeyle gelen bazı özellikler kullanıcı nezdinde sevilirken bazı özelliklerse sevilmedi. 

Felçli Bir Birey, Düşünceleri Yazıya Çeviren Yapay Zeka Sistemiyle Yazı Yazdı

Teknoloji sayesinde birçok hastalık ve engelin günlük yaşamda yarattığı zorlukları azaltabiliyoruz. Beyinle kontrol edilen protez kollar, işitme cihazları bunlardan sadece bazıları. Düşünceyle yazı yazmayı sağlayan sistemleri de belki duymuşsunuzdur. Bu teknoloji, felç gibi nedenlerle yazma yetisini kaybetmiş insanların iletişimini kolaylaştırmak için yıllardır geliştiriliyor. Meyvesi ise yakın zamanda neredeyse kusursuz bir şekilde kendini gösterdi.