Gökbilimciler, SpaceX Uydularının Uzay Fotoğraflarını Kirlettiğini Açıkladı

Gökbilimciler tarafından yapılan yeni bir çalışma, Elon Musk’ın Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in Starlink uydularının, son iki yılda çekilmiş uzay fotoğraflarını bozduğunu gösterdi.

20.02.2022 18:15:11 tarihinde yayınlandı.

Gökbilimciler tarafından yapılan yeni bir çalışma, Elon Musk’ın Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in Starlink uydularının, son iki yılda çekilmiş uzay fotoğraflarını bozduğunu gösterdi.

Uydu interneti erişimi için inşa edilen uydu takımyıldızı Starlink, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. Araştırmacılar, Starlink projesi tamamlandıktan sonra her görüntüde beyaz bir çizgi gibi bir iz olacağını düşünüyor.

Bilim insanları, çalışma sırasında Palomar Gözlemevi’ndeki bir araştırma teleskopundan 2019 ve 2021 yıllarındaki arşiv görüntülerinden yararlandı. Nadir olayları kaydetmek için tasarlanan, aniden ortaya çıkan nesneleri karşılaştırmak için gökyüzünü tarayan Zwicky Geçiçi Tesisi (ZTF) verileri ile Starlink arşiv görüntülerini tarandı. Zwicky Geçiçi Tesisi’ne görüntünün bir uydu içerdiği tespit edildiğinde, görüntüde bir çizgi olup olmadığının tespit edilmesi için talimat verildi. Elde edilen verilerle yörüngede 100 Starlink uydusu yer alırken, her on günde bir izin görüntüye yansıdığı tespit edildi.

SpaceX, donanımının etkisini azaltmak için bazı çözüm arayışlarına girse de uydularının gözlemlerde bıraktığı izlerin tamamen ortadan kaldırılabilmesi mümkün değil. SpaceX, sorunu hafifletmek için sonraki nesil Starlink uydularına vizör ekledi. Diğer görüntülerle karşılaştırıldığında vizörlerin işe yaradığı görüldü, uyduların parlaklığı yaklaşık 5 kat azaldı. Ancak yine de yeterli değildi, araştırma boyunca etkilenen görüntü sayısı 35 kat arttı. SpaceX’in Starlink internet hizmeti, şu anda yörüngede 1500’den fazla uyduya sahip ve 10.000 uydu bulundurmak için de onay alındı.

İLGİLİ HABER Dünya’nın Çekirdeği Zannedilenden Çok Daha Hızlı Soğuyor: Peki Dünyanın Çekirdeği Soğursa Ne Olur?

Bu izler şimdilik genellikle küçük olduğu için çeşitli yazılımlarla sorun ortadan kaldırılıyor. Ancak Gökbilimciler bu izlerin, güneş sistemimizdeki kuyruklu yıldızları ve asteroitleri aramak için gerçekleştirecekleri alacakaranlık gözlemlerinin bir parçası olacağı düşünüyor. İlerleyen süreçte uzay görevleri ve uydu sayıları arttıkça uzay fotoğraflarında kontrolsüz bir ışık kirliliğinin olacağı düşünülüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Windows 11in İlk Büyük Güncellemesi Yayınlandı: İşte İşletim Sistemini Baştan Aşağı Yenileyen Güncellemeyle Gelen Tüm Özellikler

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un Ekim 2021'de kullanıma sunduğu Windows 11, bugün büyük bir güncelleme aldı. "Windows 11 22H2" olarak isimlendirilen bu güncelleme, Windows 11 için ilk büyük özellik güncellemesi olarak kayıtlara geçti. Peki Windows 11'in 190'dan fazla ülkede aşamalı olarak kullanıma sunulan yeni güncelleme, kullanıcıya neler sunuyor?

Dünyadan En Uzak Mesafeye Giden Uzay Aracı Voyager’ın Emekliye Ayrılacağı Tarih Açıklandı: Güneş Sisteminin Bile Dışına Çıktı!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1977 yılında "Voyager" olarak isimlendirdiği uzay araçlarını fırlatmıştı. Voyager 1 ve Voyager 2 olarak bilinen sondalar, bugün Dünya'dan çok ama çok uzaktalar. Hatta Voyager sondaları için insanoğlunun yaptığı ve Dünya'dan en uzakta olan nesne diyebiliriz. Ancak Voyager sondaları, artık yolun sonuna gelmiş durumda.

Güneşin Bugüne Kadarki En Yüksek Çözünürlüklü Fotoğrafı Çekildi! Tam 83 Milyon Piksel...

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 2020 yılında Güneş'i incelemesi için uzaya fırlattığı Solar Orbiter, eşi benzeri görülmemiş bir fotoğraf yakalamayı başardı. Uydunun sahip olduğu ultraviyole görüntüleyici, Güneş'in dış atmosferini tarihte ilk kez 83 milyon piksel çözünürlükte fotoğrafladı. Paylaşılan fotoğraf, Güneş'in gördüğümüzden çok daha farklı ve eşsiz bir yapısının olduğunu gözler önüne seriyor.