IP Adresi Nasıl Bulunur? İşe Farklı Cihazlarda IP Adresi Bulma Yöntemleri

İnternet dünyasında yani genel ağda herkesin bir kimliği vardır. Bu kimlik, sayısal olarak gösterilir ve IP adresi olarak isimlendirilir. Yani IP adresi için bir nevi ağ kullanıcılarının kimlik numarası demek mümkün. Genel ağ dışında bir de yerel ağda kullanılan IP adresi vardır ve yerel IP adresi olarak isimlendirilir. Çoğu durumda kullanıcıların ne yerel ne de genel IP adresini bilmesine gerek yoktur.

20.02.2022 00:45:11 tarihinde yayınlandı.

İnternet dünyasında yani genel ağda herkesin bir kimliği vardır. Bu kimlik, sayısal olarak gösterilir ve IP adresi olarak isimlendirilir. Yani IP adresi için bir nevi ağ kullanıcılarının kimlik numarası demek mümkün. Genel ağ dışında bir de yerel ağda kullanılan IP adresi vardır ve yerel IP adresi olarak isimlendirilir. Çoğu durumda kullanıcıların ne yerel ne de genel IP adresini bilmesine gerek yoktur.

Genel olarak kullanıcıların bilmek zorunda olmadığı IP adresi, önemli ağ düzenlemeleri gibi durumlarda gerekli olabilir. Pek çok kullanıcı böyle bir durumda IP adresi nasıl bulunur bilmiyor. Genel adres oldukça kolay bir şekilde bulunabilir. Yerel adres için ise birkaç basit adımdan oluşan bir işlem yapmak gerekir. Gelin Windows’ta, MacOS’ta, Android’de ve iOS’ta genel ve yerel IP adresi nasıl bulunur adım adım tüm detaylarıyla görelim.

Internet Protocol Address, Türkçesi ile IP adresi; genel ağ olan internette ya da yerel ağlarda bulunan cihazların birbirini tanımasını ve veri alışverişi yapmasını sağlayan adrestir. Cihazların genel IP adresi, internet servis sağlayıcı tarafından atanır. Yerel IP adresi ise değiştirilebilen, dinamik adreslerdir. 

Genel IP adresi ile yerel IP adresi arasındaki fark, çoğu zaman kullanıcıların aklını karıştırabiliyor. Ancak farklı cihazlar üzerinden IP adresinizi kontrol ettiğiniz zaman bu farklı çok daha net anlayacaksınız. Çünkü her cihazda genel IP adresi aynıyken yerel IP adresi değişiklik gösterir. Hatta farklı zamanlarda, farklı yerel IP adresleriyle karşılaşmanız bile mümkün.

IP adresi, bir cihazın herhangi bir ağa bağlanması için gerekli olan tanımamayı sağlar. Yerel ve genel ağlardaki cihazlar, birbirlerini IP adresi üzerinden tanırlar. Bu tanıma sonrası cihazlar arasında veri alışverişi sağlanır. VPN hizmeti ile kullanıcılar, var olan IP adresini gizleyebilirler.

Genel IP adresiniz ile genel ağa yani internete bağlanarak dünyanın farklı noktalarından genel ağa bağlanmış olan kullanıcılarla iletişime geçer ve veri alışverişi yaparsınız. Yerel IP adresiniz ile aynı ağa bağlanmış olduğunuz farklı cihazlarla iletişime geçerek veri alışverişi yaparsınız. Yani IP adresi olmazsa herhangi bir ağda herhangi bir varlık gösteremezsiniz.

Genel IP adresinizi bulmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Evet, Google bile kullanıcılarına genel IP adreslerini söyleyebiliyor. Çünkü genel IP adresiniz, tüm internet yani genel ağ tarafından görülebiliyor. Genel IP adresinizin görünmesini istemiyorsanız VPN kullanmanız öneriliyor. 

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınız üzerinden IP adresinizi bulmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Ayarlar sayfası üzerinden uygulanan adım başlıkları, kullandığınız Windows versiyonuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak Komut İstemi sayfası üzerinden IP adresi bulma işlemi tüm Windows versiyonlarında ortaktır.


Kaynak webtekno.com

 

Çinden 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına Özel NFT Koleksiyonu!

4 Şubat 2022’de başlayan ve 20 Şubat’ta sona eren 2022 Pekin Kış Olimpiyatları, Olimpiyat Oyunları arasında unutulmaz etkinliklerden biri oldu. Olimpiyatlar, siyasi krizler, rekorlar, yeni yüzler ve doping skandallarıyla tarihe adını yazdı. Bugünse bu Olimpiyatları bir şekilde benimsemek isteyenler için Çin, resmi NFT’lerini piyasaya sürdü.

Google, Arama Sonuçlarında Çıplak Fotoğrafları Sansürlemeye Başladı

ABD merkezli teknoloji devi Google, Arama hizmeti ile ilgili yeni bir dönem başlattı. Aylardır test aşamasında olan "Güvenli Arama" özelliği, nihayet tüm kullanıcıların hizmetine sunuldu. Kullanıcılar artık, müstehcen görüntülerin varsayılan olarak bulanıklaştırılmasını sağlayan özelliği kullanabilecekler.

Kripto Paraya Sahip İnternet Kullanıcılarının Yüzdesi Açıklandı: Zirvede Türkiye Var!

Dünya geneline baktığımızda kripto paraların çok da iyi bir dönemden geçmediğini görüyoruz. Ancak buna rağmen hala ciddi bir pazar payı bulunan kripto paralar piyasada kendine yer edinmeye devam ediyorlar. İş zekası, mobil yazılım ve bulut tabanlı işlerde hizmet sunan MicroStrategy'nin yönetim kurulu başkanı ve kurucu ortağı olan girişimci Michael J. Saylor, Twitter hesabından bir grafik paylaştı.

Google CEOsu Sundar Pichai, Yapay Zekanın Tehlikelerine Karşı Uyardı

İnternet ortamında deepfake videolarının artması ve yüz tanıma teknolojisinin suistimal edilebileceği endişeleri, son dönemde sıklıkla tartışılıyor. Google CEO'su Sundar Pichai de tartışmalara dahil olarak, yapay zekanın yasalarla daha sıkı bir şekilde kontrol edilmesi ve yanlış giden yanlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.