James Webbden Yeni Fotoğraf Var: Jüpiter, Halkası ve Kutup Işıklarıyla Görüntülendi!

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında artık ömrünü tamamlayacağı bölgeye gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler sürerken, bugün paylaşılan yeni görüntüler ise Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e ait oldu.

24.08.2022 20:15:13 tarihinde yayınlandı.

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında artık ömrünü tamamlayacağı bölgeye gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler sürerken, bugün paylaşılan yeni görüntüler ise Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e ait oldu.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak elde edilen görüntüler, Jüpiter’in gözle görülemeyen halkasını ve gezegenin kutuplarındaki kutup ışıklarını gözler önüne serdi. Ortaya çıkan muhteşem görüntüler şu şekildeydi:

Yukarıda gördüğünüz görüntüler, Teleskop bünyesinde bulunan ve üç özel kızılötesi filtre barındıran NIRCam ekipmanı ile çekildi. Kızılötesi ışıklar gözle görülebilir olmadığından, teleskobun elde ettiği görüntüler daha sonra işlenerek görülebilir renk spektrumuna dönüştürüldü.

.content-slider{ overflow: hidden; width: calc(100% + 60px); margin-top: 16px; padding-bottom: 57.8%; padding-top: 1.38889rem; position: relative; } .content-slider .img { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background-size: cover; } .content-slider .foreground-img { width: 50%; } .content-slider .slider { position: absolute; -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 100%; height: 100%; background: transparent; outline: none; margin: 0; transition: all 0.2s; display: flex; justify-content: center; align-items: center; top: 0px; left: 0px; } .content-slider .slider::-webkit-slider-thumb { -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: transparent; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider::-moz-range-thumb { width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: white; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider-button { pointer-events: none; position: absolute; width: 30px; height: 30px; border-radius: 50%; background-color: white; left: calc(50% - 15px); top: calc(50% - 15px); display: flex; justify-content: center; align-items: center; } .content-slider .slider-button:after { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(-45deg); } .content-slider .slider-button:before { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(135deg); } .content-slider .slider-line { pointer-events: none; position: absolute; width: 6px; height: 100%; background-color: white; left: calc(50% - 3px); top: 0; display: flex; justify-content: center; align-items: center; } @media (max-width: 767px){ .content-slider { width: 100%; margin: 0; padding-top: 0; } }

Webb'den alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan Jüpiter'in tek başına yer aldığı görselde, kutup ışıkları Jüpiter'in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara kadar uzanıyor. Kutup ışıkları, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayan daha kırmızı renklerle eşlenen bir filtrede parlıyor. Sarılar ve yeşillerle eşlenen farklı bir filtre, kuzey ve güney kutuplarında dönen pusları gösteriyor. Maviler ile eşlenen üçüncü bir filtre, daha derin bir ana buluttan yansıyan ışığı gösteriyor.

Jüpiter’in fazlasıyla meşhur ve Dünya'yı yutabilecek kadar büyük fırtınası olan Büyük Kırmızı Nokta, bu görüntülerde diğer bulutlar gibi beyaz görünüyor. Zira bu nokta ve bulutlar, teleskoba çok fazla güneş ışığı yansıtıyorlar.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Jüpiter Fotoğrafı Paylaşıldı: Peki Yeni Fotoğraf, Öncekilerden Neden Farklı?

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen 'İlk Renkli Uzay Fotoğrafları' Paylaşıldı! Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarmanın İlk Adımı…

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu, "Araba Tekeri Galaksisi"nin Fotoğrafını Paylaştı


Kaynak webtekno.com

 

"Elon Musk, Twitterı Ücretli Yapacak" İddiası Ortalığı Karıştırdı: İşte Olayın Aslı

Milyarder iş insanı Elon Musk, dün akşam İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir etkinlik gerçekleştirdi. Çeşitli mecralar üzerinden tüm dünyaya aktarılan canlı yayının temel konusu, yapay zekânın fırsatlarından yararlanırken teknolojinin yol açabileceği potansiyel risklerden de korunmaktı. Ancak söz döndü dolaştı Elon Musk'ın 44 milyar dolar karşılığında satın aldığı X'e (Twitter) geldi. Elon Musk'ın yaptığı açıklamalarsa ne yazık ki ortalığı karıştırdı.

Free Fire, Ramazan’da Oyunculara 1 Ton Baklava Dağıtacak: İşte Kilo Kilo Baklava Kazanmak İçin Yapmanız Gerekenler

Türkiye’nin dört bir yanından sıkı oyunculara sahip olan Free Fire oyununun Türkiye ekibi gelen Ramazan dönemi odağında 2 Nisan'da başlayan oyun içi etkinliğe baklava puanı/ödülü unsurunu ekledi. Bu anlamlı proje kapsamında oyuncular, oyun içerisinde topladıkları baklava puanları (token) ile yine oyun-içi bir panel üzerinden baklava kazanmak için yarışacaklar. Ramazan ayı boyunca her hafta 200 oyuncuya 1 kilogramlık özel baklava paketleri ödül olarak iletilecek.