Kamerasını Bantlayanlar Haklıymış: iPhone Telefonların Kamerasına Kadar Erişim Sağlayabilen Yeni Bir Casus Yazılım Tespit Edildi

Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.

20.02.2022 15:30:23 tarihinde yayınlandı.

Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Genelde birisinin sizin verilerinize erişebilmesi için size gönderilen bir linke tıklamanız gerektiği düşünülür. Ancak durum böyle değil. Pegasus casus yazılımı gibi yazılımlarda kişinin verilerinize ulaşabilmesi için size belirli bir uzaklıkta olması ve telefon numaranızı bilmesi yeterli. 

NSO Group isimli İsrailli bir firma tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı, günümüzde karşılaşılan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülüyordu. Yazılım, cihazınızın içerisindeki tüm bilgilere, kameranıza ve mikrofonunuza kadar erişim sağlayabiliyordu. Yeni casus yazılımın, yine İsrailli QuDream isimli daha küçük bir şirket tarafından geliştirildiği ve şirketin hükümütlere bu casus yazılımı sattığı ileri sürüldü.

QuaDream, Reign isimli casus yazılımı kullanarak Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalar üzerinden yapılan yazışmaları takip edebiliyor ve telefon görüşmelerini canlı olarak kaydedebiliyor. Yine Pegasus casus yazılımında olduğu gibi Reign’de kameralarınıza ve mikrofonunuza erişim sağlayabiliyor. QuaDream şirketinin 2019 yılında 50 telefona sızılması için izin verilen paketi 2,2 milyon dolara satılıyordu.

İki casus yazılımda sizin herhangi bir linke tıklamanıza veya bir mesaja cevap vermenize ihtiyaç duymadan verilerinize erişim sağlayabiliyor. ‘Sıfır tıklama’ olarak adlandırılan teknik, verilerinize uzaktan erişim sağlayabilen oldukça karışık bir teknik. Bu tekniği kullanarak her iki şirkette casus yazılımını Apple'ın anlık mesajlaşma uygulamalarındaki açığı kullanarak telefonlara sızdırmayı başarıyordu.

İLGİLİ HABER Ekran Kartınız, Bilgisayarınızdaki Gizli Casusunuz Olabilir: İşte Hackerların Sizi Takip Etmek İçin Kullandıkları Yeni Yöntem

Apple, yaptığı bir güncelleme ile her iki casus yazılımı da etkisiz hale getirdiğini açıkladı ve Kasım ayında Pegasus casus yazılımını geliştiren NSO Group’a kullanıcı sözleşmelerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. NSO Group ise QuaDream ile herhangi bir işbirliklerinin olmadığını ve herhangi bir yanlış yapmadıklarını söylüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Bilim İnsanlarına Göre Süper Akıllı Yapay Zekayı Kontrol Etmek, Neredeyse İmkansız

Yapay zeka, özellikle de son birkaç yıl içerisinde hayatımızın en derin noktalarına kadar ulaşmaya başladı. Artık olağan yaşam döngümüzdeki herhangi bir şey için yapay zekadan yardım alabiliyoruz. Belirli bir kesim yapay zekayı sonuna dek savunurken aykırı düşünenler de var. Hatta bazı komplo teorilerine göre yapay zeka hayatımızı esir alacak ve belki de insanlığın sonu, yapay zeka nedeniyle gelecek. Görünen o ki bu teori, bilim insanlarının da dikkatini çekiyor.

Başarısızlığında Bile Başarı Yatan Apollo 13’ün Müthiş Hikayesi

Soğuk Savaş tüm hızıyla sürerken ABD ve SSCB aralarındaki rekabeti uzaya taşımışlardı. Bu kapsamda NASA, 1961 yılında Yuri Gagarin uzaya çıktıktan sonra 1967 yılında Apollo projesini başlattı. 2 yıl sonra 1969 yılında Apollo 11 görevi ile Neil Louis Armstrong Ay’a kendi için küçük, insanlık için büyük bir adım attı. Ancak Ay ve uzay çalışmaları bu adımdan sonra da devam etti.

iPhone 15 Sahipleri, Telefonlarını Powerbank ile Şarj Edememekten Şikâyetçi! (Telefon Yerine Powerbank Şarj Oluyor)

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın resmî olarak satışa sunduğu iPhone 15, sancılı bir lansman geçiriyor gibi görünüyor. Zira pek çok kullanıcı, iPhone 15 serisindeki ısınma probleminden zaten şikâyetçi. Ancak bunun ötesinde de bazı sorunlar yaşanıyor. Reddit gibi birkaç büyük forumda paylaşım yapan kullanıcılar, iPhone 15 serisinin powerbank'lerle kullanılamadığını iddia ediyorlar.