Makinelere Hükmedin: Robotik Kodlama Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Son yüz yıldır edebiyatta, sinemada ve daha önemlisi bilim dünyasında ortak bir fikir var; robotlar geliyor. Yıllardır çizilen ve beklenen gelecek, sonunda geldi. Öyle ki önümüzdeki on yıl içinde robot kullanımının yaygınlaşacağı ve 1 milyardan fazla insanın yaptığı işi artık bu robotların yapacağı tahmin ediliyor. İyi de bu robotlar nasıl çalışacak? Elbette doğru komutları aldıkları robotik kodlama sayesinde.

21.02.2022 19:45:18 tarihinde yayınlandı.

Son yüz yıldır edebiyatta, sinemada ve daha önemlisi bilim dünyasında ortak bir fikir var; robotlar geliyor. Yıllardır çizilen ve beklenen gelecek, sonunda geldi. Öyle ki önümüzdeki on yıl içinde robot kullanımının yaygınlaşacağı ve 1 milyardan fazla insanın yaptığı işi artık bu robotların yapacağı tahmin ediliyor. İyi de bu robotlar nasıl çalışacak? Elbette doğru komutları aldıkları robotik kodlama sayesinde.

Kodlama kavramına artık alıştık, robotik kodlama da buna benzer bir kavram. Nasıl ki en ufak bir uygulamayı çalıştırmak için bile kod yazmak gerekiyor, aynısı gelişmiş bir robot için de geçerli. Robot kelimesi biraz ürkütücü olabilir ama bunlar alt tarafı makine. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi dünyayı ele geçirmelerini önleyen tek şey bugün öğrenilen robotik kodlama olacak.

Robot; içinde bulunduğu ortamı algılayan, önceden aldığı komutlar doğrultusunda hesaplamalar yaparak bir karar veren ve aldığı karara göre bazı eylemler gerçekleştiren bir makinedir. Yani mutlaka insana benzemesi gerekmiyor. Yalnızca aldığı komutlar çerçevesinde olayı algılayarak bir karar vermesi ve işlevini yerine getirmesi yeterli.

İşlevine göre değişse de tüm robotlarda bulunması gereken bazı temel parçalardan söz etmek mümkün; irili ufaklı motorlar, sensörler ve hesaplama birimleri. Sensörlerle etrafı algılayan robot, motorlar sayesinde eylemleri gerçekleştirecek. Bu eylemlerin ne olacağına ise insanlar tarafından verilen komutlarla dolu hesaplama birimleri karar verecek.

Bildiğimiz kodlama ile bir tuşa basıldığı ya da bir noktaya dokunulduğu zaman uygulamanın ne yapması gerektiği yazılıyor. Robotik kodlama da aynen böyle çalışıyor. Robotun hesaplama birimlerine belirli senaryolar ekleniyor ve hangi durumda nasıl bir eylem gerçekleştirmesi gerektiği yazılıyor.

Robotik kodlamalar C/C++, Python, Java, C# gibi diller ile yazılabilir. Wiring, Embedded C ve Mbed gibi diller de kullanılabilir ancak bunlar zaten C++ tabanlıdır. Robotik kodlama kulağa biraz masalsı gelse bile aslında temel kodlama ile oldukça benzerdir. Uygulamanın tıkladığınızda açılmasını yazan biri, robotun bir şey algıladığında açılmasını da yazabilir. 

Robotlar endüstri dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin bir robot yalnızca kavanoz kapağı kapatmak üzere programlanabiliyor. Bir diğeri çatlak yumurtaları tespit ederek koliden çıkarabiliyor. Yani gelişmiş insan zihni artık bu tür küçük işlerle uğraşmasın diye çoğu tekrara dayalı görevler robotlara veriliyor.

İlerleyen dönemde çok daha gelişmiş komutları yerine getirecekleri elbette aşikar ancak temel olarak robotlar yalnızca onlara verilen çerçeve içinde hareket edecekler. Robotik kodlama bilen programcılar ise bu işin başrolünde olacaklar. Çünkü bir makine ne kadar gelişmiş olursa olsun insan bir programcı tarafından yazılan doğru komutları almadığı sürece metal yığınından başka bir şey değildir.


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft, Xbox Series X İçin "Kılıf" Duyurdu: İster Starfield Temalı, İster Kamuflajlı...

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Xbox Series X konsolunu özelleştirmek isteyen oyunseverleri memnun edecek bir çalışma yaptı. Şirket, bu çalışma kapsamında Xbox Series X ile tam uyumlu kılıflar oluşturdu. 3 özel model ile karşımıza çıkan şirket, 6 Eylül 2023 tarihinde piyasaya sürülecek Starfield hayranlarını daha çok heyecanlandıracak gibi görünüyor.

Kaç Bilgisayarda Windows 11 Kullanıldığı Belli Oldu: Windows 10, İki Kat Fazla İlgi Görmüştü...

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un 2021 yılında yayımladığı Windows 11 ile ilgili dikkat çekici bir istatistik paylaşıldı. Microsoft'un şirket içi verilerine ulaşmayı başaran Windows Central, Windows 11'in bugüne dek kaç cihaza ulaştığını açıkladı. Yapılan açıklamaya baktığımızda Windows 11'e geçiş hızının oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Ancak bu demek değil ki Windows 11, kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor.

Snapchatten "Snap Atanım Yok" Diye Üzülenleri Sevindirecek Özellik: Sohbet Botuyla Snapleşmek Mümkün Hâle Geliyor!

Teknoloji devlerinin üretken yapay zekâ yarışı devam ederken birkaç ay önce bu tarz bir hamle, Snapchat’ten de gelmişti. Popüler uygulama, OpenAI’ın GPT teknolojisiyle oluşturulan “My AI” ismini verdiği sohbet botunu tanıtmıştı. ChatGPT gibi modellere benzer işlevlere sahip olan ve kullanıcıların sorularına yanıt veren bot, ilk başta ücretli abonelere gelse de daha sonra herkes için çıkış yapmıştı.

Acele Etmeseydiniz: Microsoft, 19 Yıl Sonra Nihayet Kendi CCleaner Benzeri Uygulamasını Geliştiriyor

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un Windows ekosistemi için yeni bir program üzerinde çalıştığı açığa çıktı. Windows 10 (sürüm 1809) ve üzeri işletim sistemleriyle tam uyumlu olarak çalışan bu uygulama, ücretsiz olarak sunuluyor ve Windows tabanlı bilgisayarlara yazılım bakımı yapıyor. Gelin "PC Manager" olarak isimlendirilen bu uygulamaya yakından bakalım.