Marsta Küçük Bir Ağaç Kadar Oksijen Üretildi: İnsanlığın Gezegendeki Geleceği İçin Tarihi Bir Adım!

Önümüzdeki yıllarda şimdiden birçok araç gönderdiğimiz Mars’a ilk insanlı görevin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Daha da ileri bir gelecekte ise insanların Kızıl Gezegen’de kolonileşmesi ve uzun vadede yaşaması planlanıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi burada hayatta kalabilmemiz için gereken bazı şeyler var. 

3.09.2022 07:30:20 tarihinde yayınlandı.

Önümüzdeki yıllarda şimdiden birçok araç gönderdiğimiz Mars’a ilk insanlı görevin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Daha da ileri bir gelecekte ise insanların Kızıl Gezegen’de kolonileşmesi ve uzun vadede yaşaması planlanıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi burada hayatta kalabilmemiz için gereken bazı şeyler var. 

Bunlardan en önemlisinin oksijen olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmacılar, bunu sağlamak için bir süredir çalışmalar yapıyordu. Şimdi ise oksijen üretimi için geliştirilen bir teknolojinin umut verici sonuçlar doğurduğu açıklandı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından karbondioksiti parçalayarak oksijen üretmek için geliştirilen Moxie isimli bir cihaz, 2020 yılında NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance üzerinde gezegene doğru yola çıkmıştı. Mars’a inişinden bir süre sonra yapılan açıklamalarda ise cihazın ilk oksijenini ürettiği ifade edilmişti. Bilim insanları şimdi ise cihazla ilgili heyecan verici yeni bilgiler paylaştı.

Araştırmacılar, Moxie’nin gece, gündüz ve mevsimler boyunca oksijen üretebildiğini ifade etti. Açıklamalara göre ekip, 2021 boyunca cihazı bir saatlik süreler ile yedi kez çalıştırdı. Bu deneylerle de cihazın gece, gündüz, gezegenin mevsimleri gibi farklı senaryolarda nasıl çalıştığı gözlemlenmek istendi.

İLGİLİ HABER Mars'ta Hayatta Kalmak İçin Yetiştirmemiz Gereken İlk Bitki Açıklandı (Hayır, Patates Değil)

Bilim insanları, Moxie’nin deneylerin her birinde 6 gram oksijeni üretmeyi başardığını belirtti. Bunun da dünyadaki küçük bir ağacın ürettiği kadar oksijene eşit olduğu kaydedildi. Cihazın bunu düzenli bir şekilde başarabildiğine de vurgu yapan araştırmacılar, gelecekte bir insan nüfusu için uygun daha büyük sistemler geliştirmek için de önemli bir adım olduğuna dikkat çekti: “Bu, başka bir gezegendeki kaynakları gerçekten kullanmanın ve onları insanlar için faydalı bir şeye dönüştürmenin ilk adımı.”

Deneyler güzel sonuçlar verse de Moxie’nin hâlen bazı önemli konularda başarılı olması gerektiğini ekleyebiliriz. Mars atmosferindeki güçlü dalgalanmalar, hava yoğunluğunun sıcaklıkla birlikte ciddi bir şekilde değişmesine neden olabiliyor. Cihazın yakında sıcaklığın ciddi ölçüde değiştiği şafakta ve alacakaranlıkta denenecek olması da araştırmacılar için zorluk teşkil ediyor.

Son olarak Moxie’nin operasyonlarının atmosferik yoğunluğun ve karbondioksit seviyelerinin en yüksek olduğu gezegenin bahar mevsiminde hızlandırılacağını ekleyelim. Araştırmacılar, ellerinden geldiğince daha fazla oksijen üretmek istediklerini; bu yüzden de cihazı belirtilen dönemde olabildiğince uzun süre çalıştıracaklarını söylüyor. Bunun nasıl sonuçlar vereceğini ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

 


Kaynak webtekno.com

 

Oyuncuların Gözdesi Discordun Sesli Konuşma Özelliği Nihayet Xboxa Geldi!

Oyuncuların en sık kullandığı ve popüler sesli sohbet uygulamalarından biri olan Discord, Sony ile bir ortaklık kurmuş ve Discord’un 2022 yılında PlayStation Network’e entegre edileceği açıklanmıştı. Yaptığı anlaşma sonucu PlayStation kullanıcılarını oldukça sevindiren Discord, şimdi bir başka oyun konsolu deviyle anlaşma yaparak oyun dünyasındaki yerini daha da büyütmeyi hedefliyor gibi görünüyor.

Facebooktan Çok Tartışılacak Yeni Özellik: Gruplara Ücretli Aylık Abonelik Sistemi Geliyor

Facebook, dün gerçekleştirdiği ‘Facebook Communities Summit 2021 (Facebook Toplulukları Zirvesi)’ etkinliğinde platformdaki gruplara gelecek yeni özellikleri duyurdu. Facebook gruplarının yönetimini kapsayan bu özellikler arasında yöneticilere grubun kültürünü geliştirmelerini sağlayacak, alt gruplar ve hatta abonelikle katılınabilecek alt gruplar oluşturma gibi özellikler de yer alıyor.