Meta’nın Akademik Makale Yazacak Yapay Zekası, Irkçı ve Anlamsız Metinlerden Sonra Kapatıldı

Meta, geçtiğimiz Salı günü Galactica adlı yapay zekasının bir demosunu yayınlamıştı. Bu yapay zekanın “bilimsel bilgiyi depolamak, birleştirmek ve değerlendirebilmek” amacıyla geliştirilmiş bir büyük dil modeli kullandığı belirtilmişti. Görünüşe göre bu yapay zeka henüz hazır değil. 

24.11.2022 09:00:16 tarihinde yayınlandı.

Meta, geçtiğimiz Salı günü Galactica adlı yapay zekasının bir demosunu yayınlamıştı. Bu yapay zekanın “bilimsel bilgiyi depolamak, birleştirmek ve değerlendirebilmek” amacıyla geliştirilmiş bir büyük dil modeli kullandığı belirtilmişti. Görünüşe göre bu yapay zeka henüz hazır değil. 

Demo sürümünü deneyen kullanıcılar, yapay zekanın mantıklı gibi gözükse de herhangi bir anlamı olmayan, anlamsız cümleler kurduğunu ifade etti. Ayrıca yapay zekanın ırkçı olabildiği yönünde de etik açıdan eleştirilerde bulunuldu. Meta da yapay zekanın demo erişimini sonlandırdı.

LLM adı verilen büyük dil modellerine aslında o kadar da yabancı değiliz, OpenAI’ın GPT-3 gibi yapay zekaları verimli çalışıyor gibi gözüküyor, hatta öğrencilerin ödevlerini yapmakta kullandığı bir araç olarak görülüyor. Bu modeller milyonlarca metni okuyarak sözcüklerin arasındaki bağı istatistiksel olarak ortaya çıkarıyor ve sonrasında da yeni metinler ortaya çıkarıyor. Yani yapay zeka size bir hamburger tarifi verecekse yazdığı sos, köfte, ekmek ve diğer malzemeler değişiyor olsa da tarifte mutlaka sos, köfte, ekmek yer alıyor.

Meta’nın Galactica adlı yapay zekası, 48 milyondan fazla makale, ders kitabı ve ders notu, bilimsel site içeriği, ansiklopedi içeriyor. Meta’ya göre yapay zekayı beslemede kullanılan yüksek kaliteli içeriğin yüksek kaliteli çıktı vermesi bekleniyor.

Yapılan denemelerin sonuçları ise hiç de beklendiği gibi değil. Yapay zeka; taraflı, otoriter bir tona sahip ancak gerçek anlamda bilimsel bir değeri olmayan metinler yazıyor. Ayrıca yaptığı atıflar da gerçekte olmayan yazarlara ve makalelere ait olabiliyor. Bu da ciddi bir sorun oluşturuyor. 

Hamburger örneğinden devam edersek yapay zeka bize tarif verdiğinde ekmek olarak pasta tabanı, sos olarak enginar püresi, köfte olarak gergedan kıymasından yapılmış köfte içeren bir tarif veriyor. Bu tarifi de doğru hamburger böyle yapılırmış gibi bir tonlamayla aktarıyor. Referansları ise yarı gerçek, yarı uydurma olarak seçiyor. 

İLGİLİ HABER Meta Çalışanlarının Para Karşılığı Facebook ve Instagram Hesabı Sattıkları Ortaya Çıktı!

Önümüzdeki dönemde yapay zekanın oluşturabileceği metinler üzerine bir etik tartışması da devam ediyor. Yapay zekaların özgürce insanların kullanımına sunulmasını savunanlar ile yapay zekaları oluşturanların, zararı en aza indirecek şekilde yapay zekayı kısıtlaması gerektiğini savunanlar iki kampa bölünmüş durumda. 


Kaynak webtekno.com

 

28 Bin TL’lik Akıllı Saat ‘Apple Watch Ultra’, Türkiye’de Satışa Sunuldu (Kayışı Bile Tek Başına Akıllı Saat Parası…)

ABD merkezli teknoloji devi Apple, 7 Eylül'de gerçekleştirdiği Far Out isimli etkinlik kapsamında yepyeni ürünlerini tanıtmıştı. Etkinliğe damga vuran ürün hiç şüphesiz iPhone 14 olsa da Apple'ın en az bir iPhone kadar pahalı akıllı saati Apple Watch Ultra da ön plana çıkan ürünler arasındaydı. Şimdiyse bu akıllı saat ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Apple Watch Ultra, Türkiye'de resmen satışa sunuldu.

Instagramın Like Atma Özelliği WhatsAppa Geliyor: Artık Mesajlara da Çift Tıklayacağız

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, yaklaşık bir yıl kadar önce mesajlara emoji ile tepki verme özelliğini kullanıma sundu. Alternatif mesajlaşma uygulamalarında da bulunan bu özellik, yanıtlamakla vakit kaybetmek istemediğiniz mesajların altına emoji bırakmanızı sağlıyor. Gelen son haberler, WhatsApp'ın bu özelliğin kapsamını genişletmek için çalıştığını gözler önüne serdi.

Yapay Zekâ ChatGPT, Öğrencilerin Eğitimine Zarar Verdiği Gerekçesiyle Okullarda Yasaklanmaya Başladı

Yapay zekâ şirketi OpenAI, geçtiğimiz aylarda ChatGPT ismi verilen bir sohbet botunu kullanıma açtı. Bu sistem, kısa sürede tüm dünyanın gündemine oturmayı başardı ve yapabildikleri ile herkesi şaşkına çevirdi. Sohbet botu, karmaşık problemleri çözebiliyor, kod yazabiliyor, sorularınıza cevap veriyor ve hatta makale ve ödev bile yazabiliyordu.