MIT Araştırmacıları, Googleın Yapay Zekâsını Kandırabilen Bir Sistem Geliştirdi

Yapay zekâ, insanlık tarihindeki en büyük kırılmalardan bir tanesini yaratabilecek bir potansiyele sahip ve hâlâ üstüne bir şeyler konularak geliştirilmeye çalışılıyor ancak yapay zekâ sistemlerini kandırabilecek örnekler de bulunuyor. Buna Google’ın görselleri tespit etmek için geliştirdiği yapay zekâsı ve Jigsaw’un zararlı yorumları tespit etmesi için geliştirdiği yapay zekâ sistemi de dâhil.

23.02.2022 18:00:32 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ, insanlık tarihindeki en büyük kırılmalardan bir tanesini yaratabilecek bir potansiyele sahip ve hâlâ üstüne bir şeyler konularak geliştirilmeye çalışılıyor ancak yapay zekâ sistemlerini kandırabilecek örnekler de bulunuyor. Buna Google’ın görselleri tespit etmek için geliştirdiği yapay zekâsı ve Jigsaw’un zararlı yorumları tespit etmesi için geliştirdiği yapay zekâ sistemi de dâhil.

MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, TextFooler adını verdikleri bir sistem geliştirdiler. Bu sistemle Alexa ve Siri gibi doğal dil işleme kullanan yapay zekâlar kandırılabiliyor. 

TextFooler, açıklarını anlamak adına doğal dil işleme modellerine saldırmak için tasarlanmış bir sistem. Bunu yapabilmek içinse cümlenin dil bilgisi yapısını bozmadan ya da anlamını değiştirmeden kelimeleri değiştirerek girdi cümlesinde düzenlemeler yapıyor. Sistem, daha sonra değiştirilmiş girdi metin sınıflandırmasıyla nasıl başa çıkıldığını görmek için doğal dil işleme modeline saldırıyor.

Tabii bir metnin anlamında değişiklik yapmadan kelimelerini değiştirmek oldukça zor. TextFooler, bunun için ilk önce doğal dil işleme modelinde sıralamada ağırlık taşıyan önemli kelimeleri kontrol ediyor. Daha sonraysa cümleye güzel bir şekilde oturabilecek eş anlamlı karşılıklarına bakıyor.

Sistemi geliştiren araştırmacılar, hâlihazırda var olan üç modeli başarılı bir şekilde kandırdıklarını ve bunların içerisinde Google tarafından geliştirilen ve BERT adı verilen açık kaynaklı dil modelinin olduğunu da ifade ettiler.

İLGİLİ HABER Evrenle İlgili Tüm Teorileri Birleştirecek Bir Yapay Zeka Geliştirildi

TextFooler araştırmasının yazarı Din Jin, “Bu araçlar, kötü amaçlı saldırılara karşı korunmasızlarsa sonuçlar felaket olabilir. Bu araçların kendilerini koruyabilmeleri için verimli bir savunma yaklaşımlarına ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı. MIT ekibi, TextFooler’ın istenmeyen e-posta filtreleme, nefret söylemini tespit etme veya hassas politik söylemler gibi metin bazlı modellerde kullanılabileceğini düşünüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Reşit Olmayan Kızların Cinsel İçerikli Görüntülerinin Telegramda Satıldığı Güney Korenin "Ninci Oda Skandalı": Belgeseli Bile Çekildi

Mobil mesajlaşma programı Telegram'dan ulaşılabilen bu odalara, yalnızca ödeme yapan üyeler gizli sohbet odalarına girip, kadınların cinsel istismara ve tacize uğradığı videoları izleyebiliyordu. Kaynaklara göre Kore'deki çoğu erkek kullanıcı, N'inci odalara girmeye çalıştı. Korkunç detaylara sahip olan bu olayda en az 74 kişinin etkilendiği tahmin ediliyor.

Onlarca ABD Eyaleti, Metaya Dava Açtı: Çocukları Bilinçli Olarak Facebook ve Instagrama Bağımlı Hâle Getiriyor!

Sosyal medya platformlarının kullanımı uzun zamandır tartışmaların merkezinde yer alıyor. Özellikle çocukların ve gençlerin sosyal medya ile olan etkileşimleri sık sık araştırmalara konu oluyor. Sosyal medyanın etkisinden dolayı çekinceleri olan çok sayıda kişi ve kurum var. ABD'deki bazı eyaletler de görünüşe göre bu çekinceleri paylaşıyor. 

Jelatini Bile Sökülmemiş İlk iPhone Modeli, Rekor Fiyata Satıldı (200 iPhone 14 Ediyor)

Akıllı telefon sektörünün bugünlere gelmesinde büyük katkılar sağlayan ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 2007 model iPhone'u, zaman zaman açık artırma haberleri ile karşımıza çıkıyor. Bugün, yine benzer bir gelişme ile karşınızdayız. Kutusu bile açılmamış, jelatini üzerinde duran 2007 model 4 GB'lik bir iPhone, çıkarıldığı açık artırmada rekor bir fiyata satıldı. Orijinal iPhone'un satıldığı paraya deyim yerindeyse "dünyaları" satın almak mümkün.