Online Alışverişlerinizi Çok Daha Güvenli Hale Getiren 3D Secure Nedir, Nasıl Çalışır?

Bugün neredeyse bütün sosyal medya platformlarında iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde kötü niyetli bir kişi e-posta adresinizi ve şifrenizi biliyor olsa bile hesabınıza giriş yapamıyor. 3D Secure sistemi de tam olarak böyle bir hizmet veriyor ancak tek farkı, bu güvenliği online harcamalarınız sırasında şüpheli görülen durumlarda ya da yüksek tutarlı harcamalarda sağlıyor olması.

21.02.2022 11:30:26 tarihinde yayınlandı.

Bugün neredeyse bütün sosyal medya platformlarında iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde kötü niyetli bir kişi e-posta adresinizi ve şifrenizi biliyor olsa bile hesabınıza giriş yapamıyor. 3D Secure sistemi de tam olarak böyle bir hizmet veriyor ancak tek farkı, bu güvenliği online harcamalarınız sırasında şüpheli görülen durumlarda ya da yüksek tutarlı harcamalarda sağlıyor olması.

E-ticaret dolandırıcılığının tarihi en az e-ticaret kadar eski olduğu için bankalar ve kredi kartı şirketleri uzun zamandır 3D Secure ve benzeri güvenlik altyapıları kullanıyorlar. Bu altyapı sayesinde tüm kredi ya da banka kartı bilgilerinize sahip kötü niyetli kişi bile kolay kolay online harcama yapamıyor. Gelin 3D Secure nedir, nasıl çalışır biraz daha yakından bakalım ve bu güvenlik sistemi hakkında bilmeniz gereken detayları görelim.

3D Secure; online alışverişleriniz sırasında kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yaptığınız işlemlere ek bir güvenlik katmanı sağlayan bir sistemdir. XML tabanlı olarak hazırlanmış bir platform olan 3D Secure, bugün adı CA Technologies olan bir şirket tarafından geliştirilmiştir. 

CA Technologies tarafından geliştirilen 3D Secure sistemi ilk kez Visa tarafından Verified by Visa olarak kullanılmıştır. Daha sonra Mastercard tarafından MasterCard SecureCode olarak ve JC International tarafından J/Secure olarak kullanılmıştır. Farklı adlara sahip olsa da tüm bu şirketler ve bankaların kullandığı sistemin temel adı 3D Secure’dür.

3D Secure sistemini sosyal medya platformlarında bulunan iki faktörlü kimlik doğrulama gibi düşünebilirsiniz. Çünkü 3D Secure; online alışveriş sitelerinde kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yaptığınız harcamaları sizin yaptığınızı kanıtlamak için kullanılan bir kimlik doğrulama sistemidir.

Şöyle düşünelim; kredi kartınızı kaybettiniz ya da kredi kartı bilgilerinizi verdiğiniz beceriksiz bir platform bu bilgileri çaldırdı. Kredi kartı bilgilerinizi ele geçiren kişi hemen bir şekilde bu bilgileri paraya dönüştürmek için gitti yeni iPhone almak istedi. Elbette alamadı çünkü 3D Secure sistemi böyle büyük bir harcama için kimlik doğrulaması istedi.

3D Secure temel olarak banka hesabınızda ya da kredi kartı hesabınızda kayıtlı olan cep telefon numaranıza SMS ile gelen bir kod sayesinde kimlik doğrulaması yapar. Çoğu zaman 6 haneli olan bu kod sayesinde kart sahibinin alışverişi kendisinin yaptığı ya da bu harcamadan haberi olduğu ispatlanmış olur. 

3D Secure kullanan bazı şirketler, kullanıcılarına her zaman bu işlem öncesi kullanabilecekleri bir PIN kodu verirler. Ancak yaygın olarak kullanılan sistemde, kullanıcının cep telefonuna yalnızca tek sefer ve belirli bir süre geçerli olan bir kod gönderilir. Onay kodunun tek seferlik olması, sistem güvenliğini arttırmaktadır.


Kaynak webtekno.com

 

Twitterın NFT Özelliğini Eleştiren Elon Muskın, 1.5 Milyon Dolara NFT Aldığı İddia Edildi

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, Twitter’ın NFT profil resmi özelliğine karşı negatif tutumu ve genel olarak NFT endüstrisi ile olan ilişkisiyle biliniyor. Musk, geçtiğimiz ay Twitter’ın yeni NFT özelliğini sert bir şekilde eleştirmiş, Twitter yönetimini platformdaki NFT’ler ve kripto para birimleri ile ilgili dolandırıcılıklar konusunda uyarmıştı. Musk’ın ardından Dogecoin geliştiricisi ve kurucu ortağı da bu konuda Musk’a hak vermiş ve Twitter’ın platformu dolandırıcılardan ve botlardan korumak için harekete geçmemesini eleştirmişti. 

Bir Süre Daha PlayStation 5 Bulamayacağız: Sony, PlayStation 4 Üretimine Devam Edecek

Japon teknoloji devi Sony, yeni nesil oyun konsolunu 12 Kasım 2020’de satışa çıkarmış olmasına rağmen koronavirüs nedeniyle üretimde halen aksaklıklar yaşanabiliyor. Bugün konsola talebin yüksek olduğu yurt dışında stok takip siteleri, 7/24 canlı olarak bilgiler sunarken Sony’den stokların durumunu değiştirmeyecek, daha farklı bir çözüm açıklaması geldi.