OpenAInin Yeni Yapay Zekası, Sözleri ve Vokalleriyle Birlikte Bir Şarkı Oluşturabiliyor

Yapay zeka alanında çalışma yapan OpenAI, geliştirdiği birçok yapay zeka aracının yanına bir yenisinin daha katıldığını açıkladı. OpenAI’ın geliştirdiği Jukebox isimli yapay zeka, vokal ve şarkı sözleri ile birlikte şarkı üretme yeteneği ile bugün tanıtıldı. 

23.02.2022 02:00:36 tarihinde yayınlandı.

Yapay zeka alanında çalışma yapan OpenAI, geliştirdiği birçok yapay zeka aracının yanına bir yenisinin daha katıldığını açıkladı. OpenAI’ın geliştirdiği Jukebox isimli yapay zeka, vokal ve şarkı sözleri ile birlikte şarkı üretme yeteneği ile bugün tanıtıldı. 

Jukebox, neredeyse her türden müzik türünün olduğu bir veri seti ile eğitildi. Bu büyük veri seti, Jukebox’un eserleri üzerinde eğitim aldığı sanatçıların yaptıklarına çok benzer yeni şarkılar üretebilmesini sağlıyor. 

Resim yapabilen veya bir sanat eserinin stilini bir görüntüden diğerine aktarabilen yapay zeka uygulamaları gibi Jukebox da müziğin stilini ve türünü nasıl taklit edeceğini buluyor. Jukebox ayrıca belirli şarkıcıların şarkılarının tarzlarını yeniden yaratmaya çalışıyor. 

Jukebox'un nasıl çalıştığını anlatan OpenAI ekibi, yapay zekanın rock, hip-hop ve caz gibi müzik türlerinde şarkılar üretebileceğini söylüyor. OpenAI ekibi, Jukebox’un çeşitli enstrümanların melodi, ritim ve uzun kompozisyonlarının yanında şarkıcıların tarzlarına göre seslerini de yakalayabildiğini söylüyor. 

OpenAI birkaç yıldır yapay zeka ile müzik üretmek için çalışıyor. Ekip daha önce MuseNet isimli yapay zeka ile temel tonlar ve besteler elde edebilmişti. Ancak Jukebox, MuseNet’ten bir adım daha ileri giderek bestelerin yanı sıra vokallerle de şarkı oluşturabiliyor. Bu şekilde çalışan başka bir yapay zeka aracı henüz bulunmuyor. 

Jukebox için şu ana kadar yapılan başvuruların hepsi akademik seviyede kaldı. “Bilgisayar tarafından üretilmiş sahte şarkılar” isimli bir kategori olmadıkça Jukebox’un şarkılarına yaygın bir şekilde rastlamayabiliriz. Çünkü Jukebox hala temel müzik yapısını takip etme yeteneğine sahip değil. Bu nedenle şarkıların nakarat gibi insanları yakalayan bölümleri Jukebox’un ürettiği şarkılarda bulunmuyor. 

OpenAI, yapay zeka alanında ilginç bir girişim ve aynı derecede ilginç bir yapay zeka aracı yayınlama yöntemi kullanıyor. OpenAI ekibi ilk olarak ilginç bir kullanım alanını ortaya koyuyor, daha sonra parametreleri artırarak yarattıkları modeli güçlendiriyorlar. OpenAI, müzik üretebilen yapay zeka alanında da benzer bir yöntem izledi. İlk olarak beste yapabilen MuseNet’i geliştiren ekip daha sonra şarkı sözü ve vokallerle şarkı yapabilen bir yapay zeka olan Jukebox’u geliştirdi. Gelecekte belki de şarkıcıların yaptığı şarkılardan ayrılması çok zor şarkılar yaratabilen bir yapay zeka ile karşılaşabiliriz.

İLGİLİ HABER Facebook, İnsancıl Tavırlara Sahip Yapay Zeka Destekli Sohbet Botu Blenderı Duyurdu

Jukebox’la şu anda şarkı yapmak oldukça uzun bir zaman alıyor. Jukebox’la 1 dakikalık bir şarkı yapmak yaklaşık 9 saat sürüyor. Bu da süreci oldukça uzun hale getiriyor. Ancak süre ne kadar uzun olursa olsun Jukebox oldukça güçlü bir yapay zeka olarak karşımıza çıkıyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Gerçekçiliğine Ağzınız Açık Kalacak: NVIDIA GeForce RTX 4090’ın Gücünü Gösteren Ürpertici “Perili Köşk” Videosu

Dünyanın en popüler ekran kartı üreticileri arasında yer alan NVIDIA, NVIDIA Studio isimli platformu için geliştirici ve tasarımcıları ağırlamaya devam ediyor. Şirketin bu haftaki konuğu, Autodesk 3ds Max, Adobe Substance 3D Painter ve Unreal Engine 5 ile "Terk Edilmiş, Eski, Perili Köşk" adlı rahatsız edici ve güzel videoyu yaratan Pasquale Scionti.

Steve Jobs, İlk iPhoneu Aslında SIM Kartsız Yapacaktı: Peki Yerine Ne Olacaktı?

2007 yılında ilk iPhone modelini tanıtarak akıllı telefon dünyasına yeni bir soluk kazandıran Apple, bugüne kadar her yıl yeni bir model çıkararak yüz milyonlara ulaşmayı başardı. Bugünse Apple’ın ilk iPhone modeli hakkında oldukça ilgi çekici bir hikâye paylaşıldı. Hikâye, “iPod’un babası” olarak tanınan Apple’ın iPod bölümünün eski Kıdemli Başkan Yardımcısı Tony Fadell tarafından aktarıldı.

Yenilenmiş Telefon Satışları Tüm Dünyada Patlama Yaşadı: Sıfır Telefon Almak Herkese Hayal Oldu...

Üst seviye sıfır bir akıllı telefon almak pek çoğumuz için neredeyse 'hayal' haline gelmiş durumda. Akıllı telefon fiyatları ülkemizde astornomik bir hızla artış yaşıyor olsa da dünyanın geri kalanında da sabit olduğunu söylemek zor. Bu nedenledir ki yalnızca biz değil, dünyanın diğer noktalarındaki tüketiciler de sıfır akıllı telefon alırken birkaç kere düşünüyorlar...

Googleın Kapatılan Bulut Oyun Hizmeti Stadianın Patronu, Sessiz Sedasız Şirketten Ayrılmış

ABD merkezli teknoloji devi Google geçtiğimiz ocak ayında, 2019 yılında tanıttığı bulut oyun hizmeti Stadia’yı kapatma kararı almıştı. 23 ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye’ye gelmeyen Stadia’nın kapatılma nedeni olarak ise yeteri kadar ilgi alamaması gösterilmişti. Bu karar, Stadia için oyun geliştirmesi için kurulan stüdyoların kapatılmasından aylar sonra gelmişti.