Ortaokul Öğrencilerine Sorulan Kodlama Sorusu Gündem Oldu: Peki Siz Çözebilecek misiniz?

Günümüzde pek çok kişi matematik ve kodlama arasındaki ilişkiyi tam olarak kabul etmese de, başlangıç seviyesinde kodlama gerçekleştirmek için de temel düzeyde matematik bilgisi gerekiyor. Bu sayede yazılan, yazdığınız veya yazacağınız kodları anlamak ve anlaşılabilir kılmak mümkün oluyor.

6.08.2022 20:30:22 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde pek çok kişi matematik ve kodlama arasındaki ilişkiyi tam olarak kabul etmese de, başlangıç seviyesinde kodlama gerçekleştirmek için de temel düzeyde matematik bilgisi gerekiyor. Bu sayede yazılan, yazdığınız veya yazacağınız kodları anlamak ve anlaşılabilir kılmak mümkün oluyor.

İşte bu durumun son örneği, 21 Mayıs’ta gerçekleşen 30. Bilim Olimpiyatları’nda karşımıza çıktı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen olimpiyatlarda ortaokullara sorulan kodlama sorusu, sosyal medyada bugün yeniden gündem oldu. Gelin, soruya, çözümüne ve gelen tepkilere bakalım.

Sayfayı hemen kaydırmayın! Önce biraz anlamaya ve burada ne sorulduğunu algılamaya çalışın.

Bu sorunun cevabını verebilmek için aslında günümüzde artık herkeste olması gereken temel düzeyde kodlama bilgisine ihtiyacınız var. C yazılım dilinde yazılan yukarıdaki soru, bize aslında matematiksel bir durumu soruyor. Gelin, önce kodu hiç kodlama bilmeyenlerin de soruyu anlaması için satır satır açıklayalım.

Tüm kodumuzu kaplayan bu yapı, aslında bize bu kodun bir fonksiyonu temsil ettiğini gösteriyor. Bir programın yapı taşı olan fonksiyonlar, belirli bir işi yapmak için bir araya getirilen kodlardan oluşuyor. Fonksiyonlar içinde değişkenler ve yapılacak işlemler tanımlanıyor ve bu fonksiyon çalıştırıldığında ortaya bir sonuç çıkıyor. Bu, aslında tüm programlarda yerleşik olan, bir programın çalıştırıldığı anda ilk kez yürüttüğü kodların bulunduğu bir fonksiyondur.

Her bir fonksiyon içinde değişken tanımladığımızı söylemiştik. İşte bu kod satırı da bize bir değişkeni tanımlıyor. Buradaki ‘int’ ifadesi, tam sayı değerleri temsil eden veri tipini ifade ediyor. Öncelikle değişkenimizin veri tipini kod içerisinde belirttikten sonra bu değişkenimize bir isim veriyoruz. Ardından değişkenimizin değerini programa sunuyoruz, yani diyoruz ki a’yı 0 al.

Sorunun cevabı aslında bu satırda çıkıyor. Bu satırda ‘for(…;…;…)’ döngüsünden faydalanıyoruz. Programlamanın en temel yapı taşlarından birisi olan bu döngü sayesinde birbirini tekrar eden işlemleri satır satır yazmak yerine, tek bir satır içinde yazabiliyoruz. Bu döngü olmasaydı, birbirini tekrar eden işlemleri binlerce satır boyunca alt alta yazabilirdik. Örneğin bir ekrana 1’den 1000’e kadar sayı yazdırmak isteseydik, normalde bunların her birini her satırda “1 yaz, 2 yaz, 3 yaz, 4 yaz, 5 yaz…” gibi tekrarlardık.

For döngüsü, parantezlerin içine alınan ve noktalı virgüller ile ayrılan üç farklı durum istiyor. Bunlardan ilkinde döngümüzün başlangıç değerini tanımlıyoruz, sonrasında döngünün devamı için gereken koşulu söylüyoruz ve son olarak her bir döngüde ne yapılacağını anlatıyoruz. Bu üç durumun yazılış sıralaması kesinlikle değişmiyor. Gelin, yukarıdaki soruda yer alan bu üç durumu da açıklayalım.

Burada, tıpkı yukarıda yaptığımız gibi tam sayı türünde değişken belirliyoruz ve bu değişkenin adını ‘b’, değerini ise 55 olarak giriyoruz.

Burada da döngümüze diyoruz ki, bu döngüyü ‘b’ 0’dan büyük olduğu sürece sürdür. “İyi de az önce b’ye 55 dedik, bu döngü sonsuza kadar sürmez mi?” diyor olabilirsiniz. Fakat az sonra yapacağımız işlemde b’nin değerini her bir döngüde değiştireceğiz.

Geldik zurnanın zırt dediği yere. Bu satır, kodlamada noktalama işaretlerinin de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Az önce for döngüsünün üç durum istediğini söylemiştik. Fakat burada aralarında virgül bulunan iki ifade görüyoruz. İşte bu virgül, aslında for döngüsünden iki işlem yapmasını istediğimizi gösteriyor. Virgül ile de üçüncü durumda belirttiğimiz, yapılmasını istediğimiz işlem sayısını artırabiliyoruz.


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyenin İlk Cep Uydusu Grizu-263A, SpaceX Tarafından Uzaya Fırlatılacak

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri ve öğretim görevlileri tarafından kurulan Grizu uzay takımı, uzunca bir süredir Türkiye'nin ilk cep uydusunu tasarlamak için çalışmalarını sürdürüyordu. "Grizu-263A" olarak isimlendirilen bu uydu, artık geri sayıma başlamış durumda. SpaceX, Türkiye'nin ilk cep uydusunu 13 Ocak'ta ABD'den uzaya fırlatacak.

Ailenizle ve Arkadaşlarınızla Eğlenceli Vakit Geçirmenizi Sağlayan Kart Oyunu UNO Nasıl Oynanır? Adım Adım Anlattık

Özellikle pandemi ile birlikte dışarı çıkmak yerine evde ailemizle ya da arkadaşlarımızla birlikte keyifli zaman geçirmenin kıymetini anladık. Sohbet muhabbet bir yere kadar, biraz da eğlenelim dediğimiz zaman en iyi seçenek masa oyunlarıdır. UNO ise masa oyunları arasında en sevilen ve popüler olanlardan bir tanesi. UNO, iskambil kağıdı ile oynanan oyunlara benziyor ancak biraz daha basit.

Realme, Aktif Gürültü Engelleyici Kablosuz Kulaklığı Buds Air 2 Neoyu Duyurdu

Çinli teknoloji şirketi Realme, düzenlediği bir etkinlikte yeni kablosuz kulaklığı "Buds Air 2 Neo"yu duyurdu. Pakistan'da düzenlenen etkinlikte duyurulan kulaklık; uzun kullanım süresi, aktif gürültü engelleme desteği ve düşük gecikme modu gibi etkileyici özellikleriyle dikkat çekmeyi başarıyor. Peki Realme Buds Air 2 Neo, hangi özelliklere sahip?

Appledan Sonra Samsung da Kendin Tamir Et Dönemini Başlattı: Peki Fiyatlar Nasıl Olacak?

Bozulan cep telefonlarının daha uygun fiyata tamir edilmesini sağlamak isteyen şirketler, kullanıcıların kendi cihazlarını kendileri tamir etmelerini sağlayan onarım programları başlattıklarını duyurdu. Akıllı cihazlar konusunda dünyanın lider markalarından biri olan Apple geçtiğimiz yıl, kullanıcıların Apple tarafından sağlanan orijinal parçalar ve aletleri satın alarak kendi cihazlarını tamir etmelerini sağlayan Self-Service Repair adı verilen bir uygulama başlatmıştı.

OPPO Bu mudur? Dedirten Yeni AR Gözlüğünü Tanıttı: 2022de Satışa Sunulacak

Önümüzdeki birkaç sene, artırılmış gerçeklik gözlüklerinin akıllı telefonların hayatımıza girdiği gibi gündelik yaşamımıza yavaş yavaş giriş yaptığı bir dönem olabilir. Şu anda birçok şirketin bu alanda çalışmaları sürüyor. Apple’ın AR ve VR gözlükleri hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor. Ve tabii ki Çinli şirketler de bu taze furyayı boş bırakacak değiller.