Oyunlar Hakkında Önceden Fikir Edinmemizi Sağlayan Metacritic İnceleme Puanı Aslında Nedir, Neden Bu Kadar Önemli?

IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic ve OpenCritic gibi birçok site, uzun zamandır hayatımızda bulunuyor. Kendi belirli puanlama sistemlerine sahip olan bu siteler, benzer ve farklı dallarda da hizmet veriyorlar. Metacritic’te film, TV programları ve albüm puanlamaları da yer alıyor olsa da, en çok oyun dünyasına etki eden bir site olduğunu söyleyebiliriz.

9.05.2022 05:45:14 tarihinde yayınlandı.

IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic ve OpenCritic gibi birçok site, uzun zamandır hayatımızda bulunuyor. Kendi belirli puanlama sistemlerine sahip olan bu siteler, benzer ve farklı dallarda da hizmet veriyorlar. Metacritic’te film, TV programları ve albüm puanlamaları da yer alıyor olsa da, en çok oyun dünyasına etki eden bir site olduğunu söyleyebiliriz.

Bu siteler, basın kuruluşları tarafından yayımlanan incelemeler aracılığıyla verilen puanlamaları kendi sistemlerine entegre ediyor ve onların ortalamaları ile birlikte genel bir puan oluşturuyorlar. Böylece, o oyunun veya ürünün, profesyonel eleştirmenler tarafından ne derecede tavsiye edilip/edilmediğini anlayabiliyoruz. Bu sistemler masum görünse de, geliştiriciler açısından bazı olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Gelin, hep birlikte bu sitelerin derinliklerine göz atalım.

Metacritic; oyun, film, albüm ve TV programlarını değerlendiren bir internet sitesi olarak karşımıza çıkıyor olsa da; bizler, oyunlar tarafındaki önemine değineceğiz. Basın kuruluşları tarafından verilen puanların ortalamasını alan ve kendi algoritmasına göre hesaplayan Metacritic, oyunun ‘Metascore’ adı altındaki genel puanını oluşturuyor.

Örnek verecek olursak; Elden Ring’in PlayStation 5 incelemelerinde 79 farklı basın kuruluşunun puan ortalaması alınmış. Metacritic’in aldığı basın incelemelerinin ortalamaları ile birlikte, 100 üzerinden 96 puan almayı başaran Elden Ring, çıktığı dönem oyun dünyasında çok büyük bir etki yaratmıştı. Oyunun çıkışına oldukça kısa bir süre kala bu puanlar yayımlanmış ve birçok oyuncu üzerindeki beklenti seviyesini daha da yüksek çıtalara çıkarabilmişti.

Hatta bazı kullanıcılar, bu puan ortalamasından önce oyunu satın alıp almamakta kararsızken, puanlamayı gördükten sonra oyunu ön sipariş etmeye bile karar verdiler. Ayrıca Metacritic, ‘User Score’ adı altında her kullanıcıya açık bir puanlama sistemine de sahip. Bu, beğendiğiniz veya beğenmediğiniz bir oyun için 10 üzerinden istediğiniz puanı verebildiğiniz bir sistem olsa da, kullanıcılar tarafından pek önemsenmiyor.

Bunun sebebiyse; Metacritic’in bu puanlar öncesinde sizden herhangi bir bilgi istemiyor olması. İsterseniz, anonim bir şekilde bile bu ‘User Score’ puanlamasını yapabiliyorsunuz. Steam’de olan ‘Sahip olduğun oyunu inceleyebilme’ mantığının olmadığı bu sistem, art niyetli kişilerin puanlamalara oldukça kolay bir şekilde etki etmesi sebebiyle çok fazla kale alınmıyor

OpenCritic ise, aynı Metacritic gibi kendi puanlama sistemine sahip olan bir internet sitesi. Basın kuruluşları tarafından yayımlanan oyun incelemelerini listeleyen ve puan ortalamasını alan OpenCritic, bazı kullanıcılar için Metacritic’ten daha çok dikkate alınıyor. Bunun en büyük sebebiyse; Metacritic’in aksine, oyunları platformdan platforma ayırmaması.

Örneğin; az önce bahsetmiş olduğumuz Elden Ring. PlayStation 5 incelemelerinde Metacritic’ten 96 puan almayı başaran oyun; PC’de 94 ve Xbox Series X’de de 96 puan almış. Metacritic, oyunları bu şekilde incelendikleri platforma göre ayırarak, her platform için kendi puan ortalamasını sunuyor. OpenCritic’te ise böyle bir sistem bulunmuyor. Direkt olarak incelenen tüm platformların hep birlikte puan ortalamasını alan internet sitesi, bazı kullanıcılara göre daha sağlıklı bir puanlama sistemi sunuyor.


Kaynak webtekno.com

 

MediaTek Sevmeyenler İçin Snapdragon ile Güncellenen Redmi Note 11 Pro+ Tanıtıldı

Çinli teknoloji şirketi Xiaomi'nin alt markası olarak ticari yaşamını sürdüren Redmi, bundan birkaç ay önce gerçekleştirdiği bir lansmanda yeni akıllı telefon serisi Note 11'i resmen duyurmuştu. Lansman kapsamında Note 11, Note 11 Pro ve Note 11 Pro+ isimli üç model ile karşımıza çıkan şirket, şimdi bu akıllı telefonlarla ilgili dikkat çeken bir gelişmeye imza attı. Redmi Note 11 Pro ile Redmi Note 11 Pro+, yenilenen işlemci ve çok küçük bir tasarım farkıyla bir kez daha duyuruldu.

Xbox Konsollarının Yeni Arayüzü Ortaya Çıktı: Game Pass Reklamı Gibi Anasayfa Yapmışlar

Microsoft’un uzun yıllardır büyük bir başarıyla sattığı Xbox konsolları, 2017 yılında tanıtılan Game Pass sistemi ile kelimenin tam anlamıyla taçlanmıştı. Daha sonraları PC için de duyurulan Game Pass sistemi, Xbox’ın oyunlara olan bakış açısını değiştirmesine ve hem konsollar hem de PC için bugüne kadarki en büyük abonelik sisteminin kurulmasına yol açmıştı.