Ronaldodan Sabri Sarıoğluna Kadar Tüm Futbolcuların Piyasaya Değerini Belirleyen Transfermarkt, Bunu Nasıl Hesaplıyor? Tane Tane Açıkladık...

Her taraftar, transfer dönemini iple çeker. Tuttuğu takıma yeni ve özellikle yıldız futbolcuların katılması onları heyecanlandıran unsurlardan biridir. Futbol kulüplerinin gelirlerinden bahsettik ancak giderlere bakacak olursak en büyük harcamalar yine transfer dönemlerinde yapılıyor.  Özellikle son yıllarda, artık futbolcular için devasa ücretlerin ödendiğine şahit oluyoruz. Son olarak 2021 yılında farklı ülkelerden tüm takımlar, 4.86 milyar dolarlık bir transfer harcaması yaptı. Bu 2020 yılında 5.63 milyar dolar, 2019’da ise 7.35 milyar dolardı. Pandeminin kulüp ekonomilerini etkilemesiyle toplam harcama tutarlarının azaldığını görsek bile, hala çok büyük bir havuzdan bahsediyoruz.

21.02.2022 13:00:24 tarihinde yayınlandı.

Her taraftar, transfer dönemini iple çeker. Tuttuğu takıma yeni ve özellikle yıldız futbolcuların katılması onları heyecanlandıran unsurlardan biridir. Futbol kulüplerinin gelirlerinden bahsettik ancak giderlere bakacak olursak en büyük harcamalar yine transfer dönemlerinde yapılıyor.  Özellikle son yıllarda, artık futbolcular için devasa ücretlerin ödendiğine şahit oluyoruz. Son olarak 2021 yılında farklı ülkelerden tüm takımlar, 4.86 milyar dolarlık bir transfer harcaması yaptı. Bu 2020 yılında 5.63 milyar dolar, 2019’da ise 7.35 milyar dolardı. Pandeminin kulüp ekonomilerini etkilemesiyle toplam harcama tutarlarının azaldığını görsek bile, hala çok büyük bir havuzdan bahsediyoruz.

Tabii ki transfer denilince akla ilk gelen platform ise 'Transfermarkt' oluyor. Transfermarkt aracılığı ile takımların ve futbolcuların istatistiklerine, form durumlarına ve transfer harcamalarına ulaşabiliyoruz. Bugün bizim ele alacağımız konu ise, Transfermarkt’ta yer alan futbolcu piyasa değerlerinin hangi kriterlere göre hesaplandığı. 

Futbolcular, bir takımla anlaştığında işi resmiyete dökmek adına sözleşme imzalarlar. Bu sözleşmede futbolcunun o takımda ne kadar kalacağı yani sözleşme süresi de yer alır. Eğer futbolcu, sözleşme süresi devam ederken başka bir takıma gitmek isterse, gitmek istediği takımın şu anki takımına bir tazminat ödemesi gerekir. İşte bu tazminat tutarına bonservis bedeli diyoruz. Bonservis bedeli, futbolcunun sözleşmesinde yer alan serbest kalma ücreti ya da takımların arasındaki anlaşmaya göre değişiklik gösterebilir.

Piyasa değeri ise oyuncuların dönemsel performasına ve çeşitli etmenlere bağlı olarak değişen tahmini bonservis bedelleridir. Resmi nitelikte olmayan piyasa değerleri, o dönemin transfer için harcanan paraya, takım bütçelerine, ülkere ve futbolcunun özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. 

Öncelikle Transfermarkt'ın her ne kadar transfer denilince akla gelen ilk platform olsa bile resmi bir nitelik taşımadığını belirtelim. Yani futbolcuların piyasa değerleri, tahmin üzerine hesaplanıyor. Ancak spor - ekonomi araştırmacılarının daha önce yaptığı ölçümlemelere göre, Transfermarkt, oyuncuların piyasa değerlerini belirleme konusunda resmi bonservis bedelleri de düşünüldüğü zaman epey başarılı. Peki bunu nasıl yapıyorlar?

İlk olarak Transfermarkt’ın belirli bir algoritma kulanmadığını söyleyelim. Amaçları, oyuncunun net fiyatını değil, o anki futbol piyasasına göre oyuncunun satışı/transferi olması durumunda o oyuncudan beklenen değeri belirlemek. Bunu yaparken de oyuncu istatistikleri ve son dönem performansı, oyuncunun transfer geçmişi, yer aldığı lig, oyuncu hakkında çıkan haberler ve Transfermarkt topluluğundan yararlanıyorlar.

Oyuncu için daha önce ödenen transfer ücreti ve maaşlar hesaba katılıp, transfer piyasasında başka oyunculara ödenenen ücretler de ele alınıyor ve ortalama bir değer belirleniyor. Bu değerler, her sezon iki defa yeniden güncelleniyor. Sezon devam ederken yeni süre almaya başlayan ve performansını artıran genç oyuncular içinse bu güncelleme yoluna daha sık başvuruluyor. Yani Transfermarkt’ın futbolcuların piyasa değerini belirlerken genç oyuncuların takibine öncelik verdiğini ve onlar için daha sıkı bir çalışma yaptıklarını söyleyebiliriz.

Bu kriterlere ek olarak farklı durumlar da ortaya çıkabiliyor. Kulüp ve oyuncu arasında yapılan resmi sözleşmeye göre farklı piyasa değerleri de oluşabiliyor. Kulübün oyuncu için belirlediği bonservis bedeli, transfer şartları, oyuncunun istekleri, maaş seviyesi, sözleşme opsiyonları gibi durumları örnek olarak verebiliriz. 

Transfermarkt'ın futbolcu piyasa değerlerini neye göre hesapladığını görmüş olduk. Şimdi ödenen bonvervisin yüksekliği ile futbol tarihine geçmiş transferlere bir bakalım ve oyuncuların o dönemki Transfermarkt piyasa değerlerini inceleyelim.


Kaynak webtekno.com

 

Steam TLyi Bıraktıktan Sonra Oyun Fiyatları Nasıl Değişecek? (Yeni Sistem İşimize Gelebilir)

Bugün ülkemizdeki en önemli gündem maddelerinden biri, dünyanın en popüler çevrim içi oyun platformu Steam. Valve, sabaha karşı yaptığı bir açıklamada, Türkiye ile ilgili yeni bir karar aldığını açıkladı. Bu karar doğrultusunda Steam, artık Türk lirası ile işlem yapılmasına izin vermeyecek. 20 Kasım itibarıyla geçerli olacak düzenleme, Türk oyuncuların tüm düzenini alt üst edecek.

Fenerbahçe, Elon Musk’ın Uçurduğu Kripto Para ile Anlaştı

Kripto para birimleri dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor. Birçok spor kulübü de hızla yükselen bu trende uyum sağlamaya çalışıyor ve kripto paraları içeren sponsorluk anlaşmalarına imza atıyor. Şimdi de Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden biri olan Fenerbahçe, yaptığı yeni bir sponsorluk anlaşmasını resmen duyurdu.

Klavyede Ne Kadar Hızlı Yazabildiğinizi Test Edebileceğiniz İnternet Siteleri

Günümüz dünyasında akıllı telefon klavyelerine hapsolmuş olsak da bilgisayarda klavye kullanarak yazı yazmak, özellikle hızlı yazabilmek hala son derece önemli bir yetenek. Duyduğunuz şeyleri aynı anda klavye ile yazıya dökmek gibi önemli beceriler, hayatın pek çok alanında işinizi kolaylaşlaştıracaktır. Yazı yazarken ne kadar hızlı olduğunuzu öğrenebileceğiniz birçok klavye hız testi sitesi bulunuyor.

Gelecekte Savaş ve Barışlara, Yapay Zeka Karar Verebilir

Şirketler, yapay zekayı çeşitli süreçleri otomatize etmek için kullanırken, tüketiciler ise günlük rutinlerini kolaylaştırmak için kullanıyor; ancak hükümetler -özellikle de ordular- bu teknolojinin sunduğu hız ve etkiye büyük bir ilgi duyuyorlar. Halihazırda Çin gibi bazı devletler, kendi vatandaşlarını izlemek için yapay zekadan faydalanıyor. Ayrıca İngiltere Savunma Bakanlığı (MoD) tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, ulusal güvenlik ve savaşla ilgili kararlar almak için de yapay zekanın kullanılacağı belirtilmişti.

Oy Verme İşlemi Sırasında Çekilen En Tuhaf ve Komik Görüntüler

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. Tur oylaması az önce tamamlandı. Hepimiz, seçim sonuçlarını merak ve gerginlik içinde beklerken bazı vatandaşlarımız, demokrasinin en önemli sütunlarından olan 'oy verme' hakkını daha 'farklı' şekilde gerçekleştirdi. Zira oy vermeye atıyla giden de vardı oy verirken masayı kıran da.