Size Ekran Kartınızın Maksimumum Performansını ya da Sorunlarını Gösteren FurMark Testi Nedir, Nasıl Yapılır, Zararlı mı?

Bilgisayar donanımlarının fiyatları malum. Bu nedenle sahip olduklarınıza sıkı sıkı sarılmalı ve onlara iyi bakmalısınız. Ancak sahip olduğunuz donanımlar gerçekten iyi bir performans sunuyorlar mı? Bilgisayar donanımlarınızın sınırlarını keşfetmek için uygulayabileceğiniz benchmark gibi pek çok test var ancak konu GPU olduğu zaman şüphesiz en etkili sonuçları FurMark testi ile alırsınız.

20.02.2022 19:45:14 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayar donanımlarının fiyatları malum. Bu nedenle sahip olduklarınıza sıkı sıkı sarılmalı ve onlara iyi bakmalısınız. Ancak sahip olduğunuz donanımlar gerçekten iyi bir performans sunuyorlar mı? Bilgisayar donanımlarınızın sınırlarını keşfetmek için uygulayabileceğiniz benchmark gibi pek çok test var ancak konu GPU olduğu zaman şüphesiz en etkili sonuçları FurMark testi ile alırsınız.

Aslında FurMark testi kolayca ve ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirerek kullanabileceğiniz bir yazılımdır. Farkı ise bugüne kadar gördüğünüz en yoğun stres testi olmasıdır. Diğer stres testleri donanımlarınızı zorlar ancak FurMark testi, çökme sınırını keşfetmenizi sağlar. Bu nedenle zararlı olup olmadığı bile tartışılır. Gelin FurMark testi nedir, nasıl yapılır, zararlı mı gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

OpenGL tabanlı olarak çalışan FurMark, bilgisayar donanımlarınızın en önemlilerinden biri olan GPU kısaltmalı grafik işlem birimine stres testi uygulayan bir yazılımdır. Diğer stres testi yazılımlarından farklı olarak FurMark testi, GPU’nuzun tam anlamıyla sınırlarını keşfetmenizi sağlar. Düşük boyutludur, ücretsizdir ve son derece basit bir arayüzü vardır.

FurMark testi, bütün stres testleri gibi bilgisayar donanımınızın performans sınırlarını keşfetmenizi sağlar. FurMark testini başlattığınız zaman GPU üzerine yoğun bir baskı yapılarak hem ısınma durumu hem de çalışma performansı gözler önüne serilir. Sağlam bir GPU yoksa FurMark yazılımı hatta bilgisayar kapanabilir.

FurMark yazılımı tamamen ücretsizdir ve düşük boyutludur. Yazılımı güvenilir bir kaynaktan indirdiğinizden emin olun. Büyük bir kurulum gerektirmez ancak bazı izinleri vermeniz gerekiyor. 

FurMark yazılımını açtığınız zaman karşınıza basit bir arayüz çıkacak. Buradan test ayarlarını dilediğiniz gibi özelleştirmeniz mümkün. Eğer yalnızca basit bir performans değerlendirme testi yapacaksanız FurMark testi ayarlarını varsayılan olarak bırakabilirsiniz.

FurMark testi ayarlarını düzenledikten sonra testi başlatın. GPU performansınıza bağlı olarak bu test 30 dakika sürmelidir. FurMark testi boyunca bilgisayarınızı kullanmayın. Test boyunca ekranı takip etmenizde yarar var. 

FurMark testi nasıl yapılır sorusunun son adımı olarak verdiğimiz sonuçları değerlendirin başlığı aslında pek de altı doldurulabilecek bir başlık değil. Çünkü FurMark testinin değerlendirilebilecek kesin bir sonucu yok. FurMark testi 30 dakika boyunca sürdüyse ve test boyunca yazılım ya da bilgisayarınız kapanmadıysa sağlam bir GPU sahibisiniz demektir.

FurMark testinde dikkat edilebilecek diğer bir sonuç ise ısınma değeridir. FurMark testi  boyunca GPU sıcaklığının maksimum 90 - 95 derece olması gerekiyor. Oldukça yüksek olan bu sıcaklıklar donanımın maksimum güçteki ısısını belirtir. Normalden yüksek bir sıcaklık görüyorsanız soğutma sisteminizi geliştirmeyi düşünmelisiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Akıllı Telefonlara Işın İzleme (RTX) Geliyor: İşte PC Kalitesinde Mobil Oyunları Mümkün Kılacak Yeni Teknolojinin Özellikleri

Yeni nesil masaüstü GPU’ları ve oyun konsolları için önemli bir yeri olan ışın izleme yani RTX, mobil cihazlarda da yerini almaya başlıyor. İşlemci mimarileri ile önemli şirketlerin altyapısını sağlayan ARM, mobil oyun dünyasına yeni bir soluk kazandırmayı hedefliyor. Mobil dünyasında ilk kez ray tracing desteği sunacak şirket, bu yeni GPU’ları hem premium hem de orta sınıf olarak tabir edilen akıllı telefonlarda kullanacak.

NASA, 272 Kilogramlık Bir Uydunun Bu Gece Dünyaya Çarpacağını Duyurdu!

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yıllar önce uzaya gönderilen ve şu an hizmet dışı olan 272 kilogram ağırlığındaki The Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI) uydusunun çarşambayı perşembeye bağlayan gece Dünya’ya düşmesinin beklendiğini duyurdu.