Sosyal Medya Dolandırıcılarının 2021 Yılında Ne Kadar Para Çaldığı Açıklandı

Teknolojik gelişmeler ışığında dünyanın gittikçe dijitalleştiği bilinen bir gerçek. Milyarca insanın saatlerce vakit geçirdiği sosyal medya da bu durumun başrolünde yer alan dijital platformlar arasında yer alıyor. Ancak bu tarz mecraların hızla popülerleşmesi, tahmin edilebileceği gibi bazı olumsuz durumlarında oluşmasına sebebiyet veriyor.

21.02.2022 04:00:25 tarihinde yayınlandı.

Teknolojik gelişmeler ışığında dünyanın gittikçe dijitalleştiği bilinen bir gerçek. Milyarca insanın saatlerce vakit geçirdiği sosyal medya da bu durumun başrolünde yer alan dijital platformlar arasında yer alıyor. Ancak bu tarz mecraların hızla popülerleşmesi, tahmin edilebileceği gibi bazı olumsuz durumlarında oluşmasına sebebiyet veriyor.

Artan dolandırıcılık ve hırsızlık vakaları da bunlardan bazıları. Şimdi de ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), geride bıraktığımız 2021 yılında sosyal medya üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık vakaları ile ilgili toplanan verileri paylaştı. Ortaya çıkan sonuçlarda bu platformlarda bulunan dolandırıcıların yalnızca 2021’de yüz milyonlarca dolar çaldığı gözlemlendi.

FTC tarafından yayımlanan rapora göre 2021 yılında 95.000’den fazla insan sosyal medya üzerinden dolandırıldı. Bunun yanı sıra dolandırıcıların, bu insanlardan 770 milyon dolardan fazla para çaldığı da gelen açıklamalar arasında yer aldı. FTC, 2020 yılında bu sayının 258 milyon dolar olduğunu; yani 2021’de bu sayının iki kattan daha fazla yükseldiğini ifade ederek oluşan korkunç durumu gözler önüne serdi.

Paylaşılan verilerde kripto paralar ile bağlantılı dolandırıcılık vakalarından da bahsedildi. Ortaya çıkan sonuçlarda, kripto para sahteciliği sebebiyle 285 milyon doların çalındığı da ifade edildi. Bu da toplamda çalınan 770 milyonun üçte birinden fazlasına tekabül ettiği için büyük dikkat çekti. Ek olarak ‘çevrim içi arkadaşlık’ konseptinin, gittikçe yaygınlaşması sebebiyle ortaya çıkan ‘romantik dolandırıcı’ların da artış gösterdiği, bu nedenle de Facebook ve Instagram üzerinden milyonlarca dolar çalındığı da gelen haberler arasında yer aldı.

İLGİLİ HABER Metadan (Facebook) Türkiyeye Tehdit Gibi Uyarı: Baskı Olursa Temsilciyi Geri Çekeriz

FTC son olarak yaptığı açıklamalarda sosyal medya platformlarında dolandırıcılık vakalarının ortaya çıkmasına neden olan ‘sahte reklamlara’ vurgu yaptı ve hedefli reklamcılık konusunda uyarılarda bulundu. Buna ek olarak kullanıcıların gizlilik ayarlarına dikkat etmeleri ve kripto para, hediye kartı gibi teklifler sunarak para talebinde bulunan mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulandı.  


Kaynak webtekno.com

 

Türkiye Uzay Ajansından "Dünyaya Gök Taşı Çarpacak" İddialarıyla İlgili Açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şubat ayında düzenlenen bir etkinlikte Milli Uzay Programı'nı tanıtmış, bu sektörde artık bizim de olduğumuzu duyurmuştu. Yapılan açıklamalara göre Türkiye'nin uzay çalışmaları, 2018 yılında resmen kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) aracılığıyla sürdürülecekti. TUA şimdi, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunmaya başladı.

Oy Verme İşlemi Sırasında Çekilen En Tuhaf ve Komik Görüntüler

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. Tur oylaması az önce tamamlandı. Hepimiz, seçim sonuçlarını merak ve gerginlik içinde beklerken bazı vatandaşlarımız, demokrasinin en önemli sütunlarından olan 'oy verme' hakkını daha 'farklı' şekilde gerçekleştirdi. Zira oy vermeye atıyla giden de vardı oy verirken masayı kıran da.

Appleın Yıllardır Beklenen Arama Motoru Pegasusu Meğer Ruhumuz Bile Duymadan Kullanıyormuşuz: Peki Nasıl?

Deneyimli teknoloji editörlerinden Mark Gurman, Bloomberg'de yayınlanan son Power On bülteninde, Apple ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gurman, Apple mühendislerinin uzun zamandır bir arama motoru üzerinde çalıştıklarını, "Pegasus" olarak kodlanan bu arama motorunun bazı hizmetlerde de test edildiğini söyledi. Ancak Apple'ın arama motoru hazır olsa da yayınlanmıyor. Hatta şu an için böyle bir plan da söz konusu değil.

Twitterın Alışveriş Özelliği Daha Türkiyeye Gelmeden Patladı: "Bireysel veya Toplumsal Zarara Yol Açabilir!"

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Twitter, geçtiğimiz aylarda alışveriş özelliği ‘Shops’u duyurmuştu. Henüz Türkiye’ye gelmeyen bu özellik, satış yapan markaların profillerinde ürünlerini sergilemesine olanak tanımanın yanı sıra bu ürünlerin hesabın başına sabitlenmesine izin veriyordu.

Tıp Fakülteleri Kapatılsın Etiketi Twitterı Adeta Ele Geçirdi: İşte Sosyal Medyayı İkiye Bölen Tartışmaya Gelen Tepkiler

Son zamanlarda artan sağlık çalışanlarına şiddet vakalarından ve aşırı çalışma şartlarından memnun olmadıklarını dile getirip seslerini duyurmak isteyen sağlık çalışanlarının yaptığı grevler sık sık gündeme geliyor. Yıllarca gördükleri eğitimin karşılığını alamadıkları için sağlık çalışanları durumdan şikayetçi olurken, toplumun bir kısım da sağlık çalışanlarını, özellikle de doktorları ‘kibirli’ olmakla suçluyor ve ortada bu kadar şikayet edecek bir durum olmadığını düşünüyor. Hatta bazıları, kendilerinde sağlık çalışanlarına ‘hak ettiniz’ gibi şeyler söyleme hakkını bile buluyor.