Stok Görsel Platformlarında Satılan Yapay Zeka Çizimleri Uçuşa Geçti: İşte Platformlardaki Resimlerden Bazıları

Isaac Asimov’un Ben, Robot adlı eserinde robotların rüya görüp göremeyeceği, sanat eseri yaratıp yaratamayacağı konusu kısa bir bölümde de olsa tartışılmıştı. Yakın zamanda ortaya çıkan bazı yapay zekalar, oldukça etkileyici görseller üreterek bu tartışmaları yeniden gündeme getirmişti. 

18.09.2022 13:00:33 tarihinde yayınlandı.

Isaac Asimov’un Ben, Robot adlı eserinde robotların rüya görüp göremeyeceği, sanat eseri yaratıp yaratamayacağı konusu kısa bir bölümde de olsa tartışılmıştı. Yakın zamanda ortaya çıkan bazı yapay zekalar, oldukça etkileyici görseller üreterek bu tartışmaları yeniden gündeme getirmişti. 

DALL-E ve Midjourney gibi yapay zekalar kullanılarak üretilen görseller, popüler stok görsel platformlarında kendilerine yer bulmaya başladı. Bu görsellerin AI generated ya da midjourney gibi etiketlerle sergilendikleri görüldü. Bu durum elbette bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.

,

Yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerden gelir elde etmek isteyen bazı sanatçılar, şimdiden Shutterstock gibi görsel satış platformlarını yapay zeka ürünleriyle doldurmaya başlamış durumda. Zira şu anda Shutterstock’ın kullanım şartları, yapay zeka ile üretilmiş görsellerin satışına herhangi bir engel koymuyor.

Shutterstock içerik üreticileri, platformdan %15 ile %40 arasında değişen oranlarda lisans ücreti kazanıyor. Farklı üyelik paketlerine bağlı olarak fotoğrafların fiyatı 64 sentten başlayıp 9,5 dolara kadar çıkabiliyor. Bu eserlerden bazıları ise şöyle:

Elbette ki bu durum beraberinde etik tartışmalarını da getiriyor. Bazı sanatçı toplulukları, yapay zeka ile üretilen görsellere karşı çıkıyor. Bunun nedeni ise yapay zekanın neredeyse sınırsız miktarda içeriği kolayca üretebiliyor olması. Öte yandan başka bir grup sanatçı ise yeni teknolojileri adeta kucaklıyor ve sanat algısını farklı alanlarda genişletmeyi hedefliyor. 

Öte yandan yapay zeka eserlerinin stok görsel satış sitelerinde yer alması ortaya ilginç bir durum çıkarıyor. Zira yapay zeka, öğrenmek için bu görsellerden de önemli ölçüde faydalanıyor. İleride bu tür görsellerin artması durumunda yapay zekanın kendisinin eserlerinden yola çıkarak geliştirdiği eserlerini sıklıkla göreceğiz.


Kaynak webtekno.com

 

Kimin Geldiğini Görmek İçin Cama Çıkmayı Gerektirmeyen Intercom Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

‘Kim o?’, ‘Benim’ ve kapı açılır. İşte artık bu klasikleşmiş sahneyi her gün defalarca yaşadığımız sistemin adı interkomdur. Eskiden daha küçük binalarda yaşadığımız dönemde camdan bina girişine bakar ve kimin geldiğini görürdük. Bugün yaşadığımız onlarca katlı binalarda ise kimin geldiğini öğrenmenin en etkili yolu sesli ya da görüntülü aktarım yapan bir interkom kullanmaktır.

İstanbulun 1900lü Yıllardaki Görüntüsü Yapay Zekâ ile Yeniden Oluşturuldu: Her Karesi Film Sahnesi Gibi

DALL-E ve Midjourney gibi yapay zekâlar son birkaç ayda o kadar gelişti ki pek çok konuda ağızları açık bırakan görseller ortaya çıkmaya başladı. Efsaneleşmiş film ve dizi karakterlerinin çocuklukları, keşke gerçek olsa dedirten mimari yapılar ve hatta Webtekno ekibinin gördüğü rüyaların bile sanat eserlerine dönüştüğünü sizlere aktarmıştık.

Mansur Yavaş Resmen Açıkladı: Ankara, Metaverse Evreninde Yer Alan Dünyadaki 4. Şehir Oldu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yeni teknolojilerle yakından ilgilenen siyasi isimlerden bir tanesi. Zaman zaman kripto paralar gibi farklı sektörlerde açıklamalarda bulunan Yavaş, dün çok daha dikkat çeken bir açıklama daha yaptı. Bu açıklamalarında Ankara ile Metaverse teknolojisi arasındaki ilişkiden bahseden Mansur Yavaş, başkentimizin bir test programına dahil edildiğini duyurdu.