Tarihte İlk Kez Bir Gök Taşının Bombalandığı Anlar, James Webb ve Hubble Tarafından Görüntülendi

İnsanlığın görülmeyen ve pek çok kişinin farkında olmadığı en büyük tehlikelerinden biri olan Dünya’ya çarpabilecek büyük bir meteor, bilim dünyasını yıllar önce harekete geçirmişti. Bu kapsamda NASA, ‘DART’ adını verdiği görevini planlamış ve insanlığın bir gök taşının yörüngesini bozacak ilk temasını gerçekleştirmişti.

1.10.2022 09:00:27 tarihinde yayınlandı.

İnsanlığın görülmeyen ve pek çok kişinin farkında olmadığı en büyük tehlikelerinden biri olan Dünya’ya çarpabilecek büyük bir meteor, bilim dünyasını yıllar önce harekete geçirmişti. Bu kapsamda NASA, ‘DART’ adını verdiği görevini planlamış ve insanlığın bir gök taşının yörüngesini bozacak ilk temasını gerçekleştirmişti.

Geçtiğimiz gece gerçekleşen temasta geliştirilen özel bir uzay aracı, aslında Dünyamız için hiçbir tehdit olmayan ‘Dimorphos’ isimli gök taşına gönderildi. Uzay aracı, başarıyla gök taşına çarptı. Çarpışmadan sonrasına ait görüntüler elbette araç tarafından çekilemezken, bugün önemli bir yerden yeni fotoğraflar geldi.

Aralık ayında uzaya gönderilen ve yakın zamanda faaliyetine başlayan James Webb Uzay Teleskobu, bu kez NASA’nın DART görevini gerçekleştirmek için gönderdiği gök taşını ve uzay aracını gözlemledi. Üstelik bu gözlem, Hubble Uzay Teleskobu ile eş zamanlı olarak yapıldı. İki teleskop, böylelikle ilk kez aynı anda aynı hedefe odaklandı.

Söz konusu görüntülerde gök taşına yapılan çarpışmanın ardından gök taşından uzaya doğru saçılan toz ve parçacıklara dair iz görülebiliyor. Bununla birlikte hem Hubble hem de Webb’in lensleri, çarpışmayla birlikte uzaya saçılan bu parçacıklar nedeniyle yapıyı daha parlak şekilde görmeye başlıyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun görüntüsü, çarpışma anından hemen öncesinden 5 saat sonrasına kadarki süreyi kapsarken, Hubble ise çarpışmadan 22 dakika, 5 saat ve 8,2 saat sonrasını gösteriyor. NASA, aynı gök taşı sisteminin Webb tarafından gözlemlenmeye devam edeceğini ve Dimorphos’un kimyasal yapısının inceleneceğini açıkladı. 


Kaynak webtekno.com

 

Darbe Sonrası Yönetimi Orduda Bulunan Doğu Asya Ülkesi Myanmar, Kendi Dijital Para Birimini Çıkarmayı Planlıyor

Kripto paraların hızla yaygınlaşması sebebiyle birçok ülke, merkeziyetsizlik kavramına sahip olmayan, kendi dijital paralarını çıkarmayı ya da bu alanda ciddi adımlar atmayı planlıyor. Geçtiğimiz aylarda ülkemizde de bu konuda Dijital Türk Lirası konusunda bir adım atıldığını sizlere aktarmıştık. Bunun yanı sıra Çin, şu an devam eden Pekin 2022 kış olimpiyatlarında 'dijital yuan' kullanımına izin vermişti. Ayrıca Bahamalar, Ekim 2020’de merkez bankası dijital para birimini (CDBC) piyasaya süren ilk ülke olmuştu. Şimdi de bir Asya ülkesinden bu konuda bir adım geldi.

Twitter Rakibi Threadsin Türkiyedeki Kullanıcı Sayısı Belli Oldu

İnternet kullanıcılarının son dönemlerdeki bir numaralı gündem maddesi, Meta'nın Twitter rakibi platformu Threads. Daha bir haftalık olan uygulama, en çok da Twitter'dan bıkan kullanıcılar tarafından tercih edildi. Platforma katılmak için yeni hesap açmaya gerek kalmadan, Instagram hesabı ile dahil olunabiliyor olması ise kullanıcıları kelimenin tam anlamıyla mest etti. Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde ise platformun ilk dört gününde 100 milyon kullanıcıya ulaştığından bahsettik.