Telefon Bataryalarına Neden Yüksek Miktarda Elektrik Verip Bir Anda Şarj Edemiyoruz?

En çok ihtiyacımız olan anda telefonumuzun ya da bilgisayarımızın şarjının bitmesi, bizleri oldukça çaresiz bir durumda bırakabiliyor. Öyle ki telefon bataryalarının sadece 1 günü çıkarıyor olması insanı rahatlatırken öte yandan onları günde 2-3 kere şarj etmek zorunda kalmak sinirlerimizin bozulmasına sebep oluyor.

18.09.2022 20:30:33 tarihinde yayınlandı.

En çok ihtiyacımız olan anda telefonumuzun ya da bilgisayarımızın şarjının bitmesi, bizleri oldukça çaresiz bir durumda bırakabiliyor. Öyle ki telefon bataryalarının sadece 1 günü çıkarıyor olması insanı rahatlatırken öte yandan onları günde 2-3 kere şarj etmek zorunda kalmak sinirlerimizin bozulmasına sebep oluyor.

Hızlı şarj seçenekleri olsa bile neden telefonların bataryasını doldurabilmek için genelde saatlerce beklememiz gerekiyor ki? Onun yerine arabamıza yakıt alır gibi telefonun ihtiyacı olan tüm enerjiyi bataryaya aktarsak 2-3 dakika içinde tamamen dolmuş bir batarya elimizde olmaz mı?

Zaten öyle olsalardı, şarjınız bittiğinde telefonunuz fark edilir derecede hafif olurdu. Bundan ziyade bataryaların içinde, aslında kimyasal tepkimeler gerçekleşiyor. Şu an bile bu içeriğimizi okuduğunuz sırada söz konusu tepkime gerçekleşir vaziyette.

İki durumda da anot ve katot görev alıyor. Bunların arasındaki iletkenliği ise elektrolitler sağlıyor. Şarj esnasında katot eksi değeri alırken anot, artı değeri alıyor. Bu sırada elektronların alışverişi sağlanıyor. Telefonu kullandığınız sırada gerçekleşen kimyasal tepkimeyi, cihazı şarja taktığınızda ise tersine çeviriyorsunuz. Anot ve katodun rolleri de böylece değişmiş oluyor.

Kısaca telefona elektrik yükleyip kullandıkça harcamaktan bir tık daha karışık şeyler dönüyor. Biz yine de en basit şekliyle devam edelim.

Etki-tepki kuralı burada devreye giriyor. Kafanızda canlandırmaya çalışalım. Trafiğin olmadığı bir yolda aracınızla istediğiniz hızda herhangi bir direnç görmeden ilerleyebilirsiniz. Fakat yol doluysa karşınızda bir direnç olacağı için o kadar da hızlı gidemezsiniz. Yoksa sonuçları kötü olur.

Batarya üzerinde ilerleyen elektronlar, siz hem cihazı şarj ederken hem de şarjdan çıkarıp kullanırken hareket hâlinde olur. Bu sırada da üzerinde bulundukları kondüktörden gelen dirençle karşı karşıya kalırlar. Bu da ısı üretir ve telefonu şarj ederken de normal gündelik işlerde kullanırken de ısındığını hissetmemizin sebebi budur.

Telefona normalden iki kat fazla akım sağlanırsa elektronlar, yine direnç yüzünden iki kat fazla ısı üretecektir. 1 saatte dolan bataryayı da 1 dakikada doldurmaya çalıştırdığımızda bu kabaca 60 dakikada alınabilecek yükü 1 dakikaya sıkıştırmak demek. Bunun sonucunda olacak şey de belli.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy Z Fold5in Gerçek Fotoğrafları Ortaya Çıktı: En Büyük Tasarım Kusuru Düzeltilmiş!

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un Galaxy Unpacked etkinliği yaklaştıkça, bu lansmanda tanıtılacak Galaxy Z Fold5 ve Galaxy Z Flip5 ile ilgili sızıntılar da artmaya başladı. Aslına bakacak olursak bu akıllı telefonlarla ilgili neredeyse her türlü bilgi açığa çıktı. Şimdiyse bugüne kadarki sızıntıları destekleyen önemli bir gelişme yaşandı. Samsung Galaxy Z Fold5, ilk kez kanlı canlı görüntülendi. Servis edilen görüntüler, Samsung'un katlanabilir ekranlı telefonlardaki menteşe problemini çözdüğünü ortaya koyuyor.

İnternet Üzerinden Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ülkemizde bir kişiye ait özel ev ve arsa gibi tüm taşınmaz malların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde bir kaydı vardır. Bu tapu kaydında söz konusu taşınmaz mal hakkında ilgili tüm detayları görebilirsiniz. Bu nedenle yeni bir taşınmaz alacağınız zaman mutlaka tapu sorgulama yapmalısınız. Eskiden bizzat Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne giderek yapacağınız bu işlemi artık internet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

TikTok, Artık Kullanıcıların Algoritmayı Sıfırlamasına İzin Verecek: Yeni Bir Başlangıç Yapabilirsiniz

Instagram, TikTok, Facebook ve diğer tüm sosyal medya platformları, sahip oldukları algoritmalarla kullanıcılarının ilgisini çekecek içerikleri onlara sunabilmeyi amaçlıyor. Ancak kimi zaman uygulamayı kullanma şekliniz ya da telefonunuzu arkadaşınıza verdiğin 10 dakikalık süre zarfında algoritma kelimenin tam anlamıyla alt üst olabiliyor ve akışınız ilginizi çekmeyen onlarca içerikle dolabiliyor.