Telefon, Bilgisayar Bataryaları ve Her Türlü Pilde Karşımıza Çıkan Amper Nedir, Ne İşe Yarar?

Fizik formüllerinden hatırlayacağımız bu terim, telefondan bilgisayara, akülerden beyaz eşyalara, pil ve bataryalara kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu yazımızda amper ile ilgili birkaç temel konuyu sizlerle paylaşmak istedik.

29.10.2022 01:00:30 tarihinde yayınlandı.

Fizik formüllerinden hatırlayacağımız bu terim, telefondan bilgisayara, akülerden beyaz eşyalara, pil ve bataryalara kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu yazımızda amper ile ilgili birkaç temel konuyu sizlerle paylaşmak istedik.

Amper, basitçe, bir iletkenden geçen elektrik akımının şiddeti olarak tanımlanabilir. Adını Fransız fizikçi Andre Marie Ampere'den almıştır. Sembolü (A)’dır; formüllerde ise (I) olarak kullanılmaktadır. Bu terimi daha iyi anlayabilmek için önce akımdan bahsetmemiz gerekiyor.

Akım çeşitleri doğru akım ve alternatif akım olmak üzere ikiye ayrılır. Doğru akım (DC), yön değiştirmeyen, tek yönlü bir akımdır. Televizyon, telefon, buzdolabı, bilgisayar gibi cihazlarda doğru akım kullanılır. Diğer taraftan alternatif akım (AC) ise kısa sürede sürekli yön değiştiren bir akım çeşididir. Buna da şehir içi elektriği örnek verilebilir. Amper işte bu akımların ölçü birimidir.

Sık sık bir arada kullanıldığını duyduğumuz bu terimleri birbirinden ayırt etmekte fayda var. Amper, akımı ölçmek için kullanılan bir birim iken, Volt gerilimi, Watt ise gücü hesaplamak için kullanılır. Bu terimleri bir su borusu örneği üzerinden daha iyi anlayabiliriz. Akım (amper), borudan akan su miktarıdır.  Gerilim (volt) su basıncı, güç (watt) ise suyun gücü olarak düşünülebilir. Borudan çok su geçtiğinde akım artar.

Aralarındaki bağlantıyı ise basit bir formülle ifade edebiliriz:

İşin formül boyutunu bir kenara bırakırsak, amperin bizim açımızdan önemi, elektronik cihaz seçiminde öne çıkmaktadır. Yeni bir elektronik alet satın alırken onlarca teknik detayın arasından yolumuzu bulmaya ve doğru seçimi yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada akım bilgisinden faydalanmak işimizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Şarj cihazımızın akım değeri, bataryanın üzerinde yer alır. Örneğin 20.0 V= 7.5 A ifadesinde şarj cihazının değeri 7.5 Amperdir. Bu sayı bizim cihazımızın şarj olma hızını belirler. Akım ne kadar yüksekse, şarj olma hızı kısalacaktır. Su borusu örneği üzerinden düşünürsek, akan su miktarı ne kadar fazlaysa, bir yeri doldurma hızı da o kadar yüksek olur.


Kaynak webtekno.com

 

Biz Seni Çok Yanlış Tanımışız: Yapay Zekâ Aslında Ne Değildir?

Bilim kurgu eserlerinden günümüz teknolojisinin en önemli yapı taşına evrilen, sürekli gelişen fakat bir yandan da sınırlarının varacağı nokta konusunda çeşitli tartışmalara sebep olan yapay zekâ kavramı, aslında bugüne kadar oluşan bilgi kirliliğinden nasibini aldı. İnsanın hayal gücü ile birleşince komplo teorilerinin ve distopik senaryoların kahramanı oldu, gelecekte ‘makinelerin kölesi’ olmamıza sebep olacak bir şeytan gibi gösterildi.

Eski ByteDance Yöneticisinden Skandal TikTok İtirafı: "Çin İstediği Her Bilgiye Ulaşabiliyor"

Son yılların en popüler sosyal medya platformlarından TikTok, bir süredir pek çok ülkenin önemli gündem maddelerinden bir tanesi. Öyle ki başta ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere pek çok yerde, Çin hükümetinin TikTok verilerine erişebildiği savunuluyor. Hatta bu yüzden uygulamanın yasaklanması kararı da sık sık karşımıza çıkıyor. Yaşanan son gelişmeler ise bu tartışmaların daha çok alevleneceğini gözler önüne seriyor.

Adidasın Onlarca Sansürsüz Meme Gösterdiği Reklamı Yasaklandı

Dünyanın en büyük spor giyim markalarından birisi olan Adidas, yakın zamanda başlattığı reklam kampanyasıyla tartışma yarattı. Kadınlar için sütyen reklamı yapan Adidas,hem sosyal medyada hem de fiziksel tabelalarda yayımladığı reklamla bir tartışma başlattı. Şirketin tabelalarda yayımlanan reklamlarıysa sorun çıkardı.