Telefonla Çektiğimiz Fotoğrafların Kenarları Neden Uzatılmış Gibi Görünür?

Gelişen akıllı telefonlar, hayatımızdaki pek çok alışkanlığı değiştirdi. Örneğin artık pek çok işimizi akıllı telefonlar aracılığıyla hallediyoruz. Ayrıca attığımız her anı fotoğraflıyor, bazılarını da sosyal medya platformları üzerinde paylaşıyoruz. Şimdi sizlere, akıllı telefonların neredeyse tümünde görülen yaygın bir fotoğraf çekme sorunundan bahsedeceğiz. 

23.08.2022 22:30:32 tarihinde yayınlandı.

Gelişen akıllı telefonlar, hayatımızdaki pek çok alışkanlığı değiştirdi. Örneğin artık pek çok işimizi akıllı telefonlar aracılığıyla hallediyoruz. Ayrıca attığımız her anı fotoğraflıyor, bazılarını da sosyal medya platformları üzerinde paylaşıyoruz. Şimdi sizlere, akıllı telefonların neredeyse tümünde görülen yaygın bir fotoğraf çekme sorunundan bahsedeceğiz. 

Akıllı telefonuyla fotoğraf çekenler iyi bilir; bazen görüntünün kenarlarındaki obje veya kişiler, olması gerekenden farklı görünürler. Görüntü eğilir veya uzar. Bu da çekilen fotoğrafın olması gerektiği gibi görünmemesine yol açar. Peki bunun nedeni nedir? Gelin çoğu zaman can sıkan şu olaya derinlemesine bakalım.

Yukarıdaki fotoğrafta, buraya kadar anlattığımız her şeyin en net örneklerinden bir tanesini görüyorsunuz. Fotoğrafın sol kısmına baktığınızda, eğilmiş dolap kapaklarını görebilirsiniz. Sağ tarafta ise çerçeveler, olmaması gerektiği bir şekilde görünüyor. Öte yandan; fotoğrafın orta kısmına denk gelen gökdelen ise düz görünüyor. İşte tüm bunlar neden kaynaklanıyor? Bu sorundan kurtulmanın bir yolu yok mu?

Piyasa sürülen akıllı telefonların kameraları, her geçen gün biraz daha iyileşiyor. Artık öyle bir noktaya geldik ki bir film çekmek için bile akıllı telefon kullanabilirsiniz. İşte yaşanan eğilme sorununun nedeni de tam olarak bu gelişen teknoloji. Akıllı telefon sektörünü yakından takip eden okurlarımız bilir; yeni nesil telefonlarda kullanılan ana kamera sensörleri bile artık geniş açı sunuyorlar. Fotoğraflardaki bozulmaya neden olan şey de bu. Geniş açı. Eğer telefonunuzun ultra geniş açılı ikinci kamerasını kullanıyorsanız da bu sorunu yaşayabilirsiniz.

Akıllı telefonlarda çektiğimiz fotoğraflardaki eğriliğin nedeni, aslında kullanılan lenslerin genel yapısıdır. Öyle ki bu lensler, küçük bir alana daha fazla alan sığdırmak için özel olarak tasarlanmışlardır. İşte bu tasarım da bozulmaya (distorsiyon) yol açar. Çünkü geniş veya ultra geniş açılı lensler, bir nesneyi optik eksenden uzaklaştıkça daha az büyütür. Bu da yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi; merkezden uzaklaştıkça eğilmeler yaşanmasına yol açar. 

Pek çoğumuz için problem olarak görülen optik bozulma, bazı fotoğrafçılar için benzersiz çekimler sunar. Bunun en iyi örneği, balık gözü kameralarla yapılan çekimlerdir. Yukarıdaki fotoğrafta, balık gözü kamera ile yapılmış bir çekimi görüyorsunuz. Oldukça kavisli bir yapıya sahip olan balık gözü lensler, optik bozulmayı maksimum seviyeye getirir.

Akıllı telefonunuzda fotoğraf çekerken bozulmalar oluyorsa, yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlardan ilki, fotoğraflamak istediğiniz bir nesneyi ortalamak olacaktır. Çünkü az önce de anlattık; bu bozulmanın nedeni, nesnelerin merkezden uzaklaştıkça daha az büyütülüyor oluşu. Nesneleri ortaya almanız durumunda, optik bozulmadan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Oyunlar Hakkında Önceden Fikir Edinmemizi Sağlayan Metacritic İnceleme Puanı Aslında Nedir, Neden Bu Kadar Önemli?

IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic ve OpenCritic gibi birçok site, uzun zamandır hayatımızda bulunuyor. Kendi belirli puanlama sistemlerine sahip olan bu siteler, benzer ve farklı dallarda da hizmet veriyorlar. Metacritic’te film, TV programları ve albüm puanlamaları da yer alıyor olsa da, en çok oyun dünyasına etki eden bir site olduğunu söyleyebiliriz.

Googledan Telefonunda Depolama Alanı Açmak İçin Uygulama Silip Yüklemekten Bıkanlara Yeni Çözüm

Günümüz akıllı telefon kullanıcılarının, özellikle son 2-3 yıl içinde son çıkan modellerden birisini satın almamış kullanıcıların en büyük dertlerinden birisi depolama alanı. Hem Android hem de iOS kullanıcılarının ortak şikâyeti olan depolama alanı, kullanıcıların zaman zaman zorunlu olarak istemedikleri şeyleri silmelerine ve uygulamalarını kaldırmalarına yol açıyor.