Telefonlardaki SAR Değeri Nedir? Nasıl Öğrenilir?

GSM hattı ile kullanılabilen tüm mobil cihazlar çevrelerine belli bir oranda radyasyon yayarlar. Radyo frekans yoluyla çalışan mobil cihazların yaydıkları radyasyon oranı teknoloji ile beraber artmaktadır. Fakat her mobil cihaz farklı bir oranda radyoaktif madde yayar ve bu oran SAR değeri ile gösterilir.

16.02.2022 02:43:43 tarihinde yayınlandı.

GSM hattı ile kullanılabilen tüm mobil cihazlar çevrelerine belli bir oranda radyasyon yayarlar. Radyo frekans yoluyla çalışan mobil cihazların yaydıkları radyasyon oranı teknoloji ile beraber artmaktadır. Fakat her mobil cihaz farklı bir oranda radyoaktif madde yayar ve bu oran SAR değeri ile gösterilir.

SAR değeri, artık bir akıllı telefonun kamerası, RAM değeri kadar dikkat edilmesi bir orandır. Çünkü neredeyse her an yanımızda olan akıllı telefonlarımızın bize ne kadar zarar verdiğini bilmemiz gerekiyor. SAR değeri farklı ülkeler tarafından, farklı oranlarda belirlenebiliyor. Sizin için SAR değeri nedir, ideal oran nedir ve nasıl öğrenilir sorularını yanıtladık.

SAR olarak kısaltılan Specific Absorption Rate yani özgül soğurma oranı, radyo frekanslarla çalışan mobil cihazların kullanıcıyı maruz bıraktığı radyasyonun kullanıcı tarafından emilme oranını ifade eder. Telefon ile konuşurken ya da telefon cebinizde, çantanızdayken maruz kaldığınız radyasyon oranı değişiklik gösterecektir.

Kullanıcıya açıklanan SAR değeri, mobil cihazın maksimum güçte çalışırken yaydığı radyasyon oranını belirtir. Çoğu zaman mobil cihazlar maksimum güçte çalışmazlar. Baz istasyonu ile telefon arasındaki mesafe ne kadar uzak olursa telefon o kadar yoğun bir güç ile çalışacak ve yaydığı radyasyon oranı da bir o kadar artacaktır.

Mobil cihazların yaydığı radyasyon oranını belirten SAR değerini kendi imkanlarınızla ölçemezsiniz. Bu konuda dünya çapında güvenilir bazı kuruluşlar var. Onlar tarafından sunulan SAR değerleri tüm dünya tarafından kabul ediliyor. 

SAR değeri ölçen kuruluşlardan biri Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Federal İletişim Komisyonu kısaca FCC, bir diğeri Kanada Hükümeti Sanayi Kuruluşu, bir diğeri ise Avrupa Birliği Konseyi’dir. Tüm kuruluşlar benzer bir yöntem ile SAR değerini belirliyorlar. 

İnsan başı ve vücudunun emilim seviyesi ile aynı emilim seviyesinde ve içinde insandaki ile aynı sıvılar bulunan bir model uzun süre telefon tarafından yayılan radyasyona maruz bırakılır. Bu modelin içinde bulunan ızgara benzeri nesne, modelin maruz kaldığı radyasyon oranını ölçer. Elde edilen veriler bu model tarafından emilen en yüksek SAR değerini gösterir.

Bu konuda iki farklı oran üzerinden değerlendirme yapılıyor. Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Federal İletişim Komisyonu’na göre ideal SAR değeri 1.60 W/kg olarak belirlenmiştir. Avrupa Birliği Konseyi ise bu oranı 2.0 W/kg olarak belirlemiştir. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; FCC SAR değerini 1 gram insan dokusunun emdiği radyasyon olarak ölçerken, Avrupa Birliği Konseyi SAR değerini 10 gram insan dokusunun emdiği radyasyon düzeyi olarak ölçer. Yine de hiçbir telefon bu oranlardan yüksek olarak kullanıcıya sunulamaz.


Kaynak webtekno.com

 

Dünyanın En Popüler NFT Pazar Yeri OpenSeaden Korkutan Açıklama: Ücretsiz Oluşturulan NFTlerin Neredeyse Tamamı Sahte

İnternet ortamlarında bulunan varlıkların blok zinciri ile depolanıp korunması ve dijital olarak sertifikalandırması anlamına gelen NFT’lerin (non-fungible token) popülerliği gün geçtikçe artıyor. Birçok dev şirket de bu duruma yatırımlarını artırmaya çalışıyor. Buna örnek olarak Reddit ve Twitter’ın yeni NFT özelliklerini kullanıma sunduğunu sizlere aktarmıştık. Ayrıca Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının da NFT’leri uygulamalarına eklemeyi planladığı haberleri geçtiğimiz günlerde gelmişti.

Avrupanın Yeni Kripto Varlık Düzenlemesi, Kripto Para Dünyasını Nasıl Etkileyecek?

Son yılların en tartışmalı yatırım araçlarından kripto varlıklar, bir süredir neredeyse tüm hükümetler ile yönetim kademelerinin dikkatinde. Bu bağlamda; aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok ülke, kripto varlıklar için bazı yasal düzenlemeleri çoktan hayata geçirdi. Avrupa Birliği de bu konuda bazı çalışmalar yaptı ve geçtiğimiz günlerde, kripto varlıklar ile ilgili bir düzenleme Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi.

Mark Zuckerberg, Facebookun İşlerine Balta Vuran Appleın Logosunu Sansürledi (Bi de Bayıl İstersen)

Şimdiki adı Meta olan Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, resmi hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Aslında bu paylaşım oldukta standart sayılabilecek bir fotoğraftı. Açıklamada ise dünyanın en büyük fast food zincirlerinden McDonald's'ın Meta'ya ait iletişim ağı Workplace'e katılmasından bahsediliyordu. Ancak paylaşımı haberimize konu yapan konu bu değil.