Telefonlarımızın Şarjı Haftalarca Dayanacak: Samsung ve IBM, Batarya Verimliliğinin Sınırlarını Zorlayacak Çip Tasarımını Tanıttı

Çipler, akıllı telefonlardan uzay araçlarına kadar neredeyse her teknolojide kullanılıyor. Geçtiğimiz dönemlerde yarı iletken eksikliğinden dolayı yaşanan çip krizi, pek çok firmayı etkilemişti.

25.02.2022 03:00:28 tarihinde yayınlandı.

Çipler, akıllı telefonlardan uzay araçlarına kadar neredeyse her teknolojide kullanılıyor. Geçtiğimiz dönemlerde yarı iletken eksikliğinden dolayı yaşanan çip krizi, pek çok firmayı etkilemişti.

Fakat IBM, dün yaptığı açıklamasında Samsung ile birlikte yeni bir yarı iletken tasarımı geliştirdiklerini açıkladı. İddialara göre bu teknoloji o kadar etkili ki çip sektöründe devrim yaratabilir.

Dikey Alanda Transistor Taşıması (VTFET) adı verilen teknoloji, çiplerde kullanılan yarı iletkenlerin yatay koyulmak yerine dikey koyulması anlamına geliyor. Bu yeni tasarım sayesinde günümüzdeki en ‘yoğun’ çiplerden bile daha fazla yarı iletken, aynı boyutlardaki çiplere sığdırılabilecek.

IBM’in açıklamasına göre çiplerin dikey olarak sıralandırılması, hem daha fazla yarı iletkenin koyulmasına imkân sunacak hem de enerji tüketimini %85’e kadar düşürecek. Yani VTFET teknolojisini kullanan çiplere sahip telefonların bataryaları, günlerce hatta haftalarca dayanabilecek.

Açıklamada yer alan diğer bilgilere göre bu yeni tasarımı kullanan çipler aynı zamanda daha az enerji ile daha fazla kripto para kazımı yapılmasına da olanak sağlayacak. Bu da ileriki dönemde olabilecek ekran kartı krizlerinin önüne geçebilir ve daha az ekran kartı ile daha çok kazım yapılmasını sağlayabilir.

IBM ve Samsung yetkilileri, bu teknolojinin IoT yani internete bağlanabilen bütün cihazlarda devrim yaratacağını ve “çok daha akıllı” bir geleceğin bizi beklediğini açıkladı.

İLGİLİ HABER NFT Çılgınlığına Bir Yenisi Eklendi: Dünyanın İlk SMS’i NFT Olarak Satılacak

VTFET teknolojisi kullanılarak bir prototip hazırlanmış olsa da bu teknoloji şu anda hâlâ günlük kullanıma hazır değil. Yetkililer bu teknolojinin 2024 yılında bütün cihazlarda kullanılabilir hale gelmesini istediklerini söyledi.


Kaynak webtekno.com

 

Yılın Oyunu Ödülü Alan Elden Ring, 1990 Yılında Yapılsaydı Nasıl Görünürdü?

2019 yılında E3’te ilk kez duyurulan Elden Ring, uzun ve sancılı bir bekleyişin ardından 2022’nin Şubat ayınca oyuncuların beğenisine sunulmuştu. Daha ilk saatlerden itibaren çok sevilen oyun, aradan aylar geçmesine rağmen popülerliğini asla kaybetmedi. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen The Game Awards etkinliğinde God of War Ragnarök ile rekabet eden oyun, “Yılın Oyunu” ödülünü kazanmıştı.

Apple Hiç Zam Yapmasa Bile En Ucuz iPhone 14, En Ucuz iPhone 13ten 3.000 TL Pahalı Olacak! (Hayır, Sebebi Dolar Değil…)

Her yıl olduğu gibi bu yıl da eylül ayında tanıtılması beklenen iPhone 14 serisi hakkında günden güne yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde serinin Pro modelleri haricindeki modellerinde iPhone 13 işlemcisi bulunacağı ve yepyeni bir modelin bu seriyle hayatımıza geleceği paylaşılmışken, bugün bazı yeni tahminler de paylaşıldı.