Terör Olaylarında Nasıl Oluyor da İnternet Yavaşlatılıyor? Dün Gece Yaşadığımız ‘Bant Genişliği Daralmasını’ Açıklıyoruz

Türkiye, son dönemlerin en uzun 24 saatlerinden bir tanesini yaşadı. 6 vatandaşımızı kaybettiğimiz olayla ilgili soruşturma devam ederken olayın hemen ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformları üzerinden bant daraltma işlemi uyguladığını açıkladı.

15.11.2022 21:45:11 tarihinde yayınlandı.

Türkiye, son dönemlerin en uzun 24 saatlerinden bir tanesini yaşadı. 6 vatandaşımızı kaybettiğimiz olayla ilgili soruşturma devam ederken olayın hemen ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformları üzerinden bant daraltma işlemi uyguladığını açıkladı.

Bant daraltma işleminin nedeninin, patlama sonrasında yayılabilecek asılsız bilgilerin kısıtlanmaya çalışılması olduğu belirtildi. Peki bu uygulama nasıl oluyor da tüm sosyal medyayı bir anda ulaşılamaz hale getiriyor? Şimdi sizlerle, bant genişliğinin ne olduğuna ve nasıl daraltıldığına yakından bakacağız. 

İnternet bant genişliği, internete bağlı bir cihazın anlık olarak alıp, gönderdiği veri miktarının ölçüsüdür. Aslında bu terimi bir vananın ucuna bağladığımız hortum gibi düşünebiliriz. Hortumun çapı ne kadar büyükse, içerisinden geçebilecek su miktarı da o kadar fazla olacaktır. İşte buradaki hortum çapı, internet dünyasının bant genişliğidir. Hortumu daralttığımızda akan su miktarı nasıl azalacaksa, bant genişliğinin daraltılması halinde de veri iletimi azalır. Hal böyle olunca da açılmak istenen internet sayfalarında yavaşlama olur. Bant genişliği sıfıra kadar düşürülürse yani hortumda suyun geçebileceği bir boşluk kalmazsa o cihazın internete erişimi olmaz. Bant genişliğinin sıfır olması ile modemin fişinin çekilmesi, internete erişim açısından aslında aynı şeydir.

Bant genişliği, bazı durumlarda tüm internet erişimini kapsamayabilir. İşte dün yaşadığımız da aslında buydu. Sosyal ağlar, haber veya oyun siteleri gibi farklı kategorilerde hizmet veren internet sitelerinin, kullanıcılara ulaştırıldığı kanallar ayrılmıştır. Kanal tabirini büyük bir hortuma bağlanmış olan birden çok küçük hortum olarak düşünebiliriz. Ana hortumdan geçen su miktarı aynı olsa da o hortuma bağlı küçük 'sosyal medya' hortumu daraltıldığında doğal olarak sosyal medya platformlarına erişim de zorlaşmış oluyor. Dolayısı ile sosyal medya platformlarına erişim yasaklanmıyor ancak veriler her zaman olduğu gibi gürül gürül değil 'damla damla' akıyor. Dün haber siteleri veya oyun platformlarına erişim sorunu yaşanmazken Facebook, Twitter veya Instagram gibi mecralara neredeyse erişilemiyor olması da tam olarak bundan kaynaklıydı. Sosyal ağların veri iletim kapasitesi düşürülmüştü.

Türkiye'de internet ile internete dair tüm kontrol, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sürdürülmektedir. Ancak kurum, tahmin edebileceğiniz üzere keyfi olarak interneti açıp kapatmıyor. Belirli bir internet sitesinin ya da bir internet sitesi kümesine erişim engeli getirmek veya bant genişliği kısıtlaması uygulamak, savcılardan veya yasalardan gelen talimatlarla gerçekleştiriliyor. Buradaki sürecin nasıl işleyeceğini sağlayan yasa ise eksiksiz metnine buradaki içeriğimizden ulaşabileceğiniz, Ekim 2022'de yürürlüğe giren dezenformasyon yasasıdır. Yasanın 34. maddesi, bant daraltma uygulamasının nasıl yapılacağını tek tek anlatıyor:

“(5) Türk Ceza Kanununda yer alan;

a) Çocukların cinsel istismarı (madde 103),

b) Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (madde 217/A),

c) Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak (madde 302),

ç) Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar (madde 309, 311, 312, 313, 314, 315,316),


Kaynak webtekno.com

 

Çok Şaşırdık, Evet: Facebookun WhatsApp Mesajlarını Okuyabildiği Ortaya Çıktı

Kullanıcı gizliliği ile ilgili skandal üzerine skandala karışan sosyal medya devi Facebook'un WhatsApp'taki mesajları okuyabildiği açığa çıktı. Kar amacı gütmeyen ProPublica isimli bir kuruluşun yaptığı araştırma, Facebook'un WhatsApp'taki mesajları okumak için 1.000 adet çalışanın olduğunu ortaya koyuyor. İddialar çarpıcı olsa da bu konuda hali hazırda ciddi şüphelerin zaten bulunduğunu belirtelim.

Starlink Depozito Ücreti, Yüzde 90dan Fazla Düştü (Türkiye Dahil)

Elon Musk’ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, günümüzde 50’den fazla ülkede Starlink hizmetini sunuyor. Fakat Türkiye'ye ilk etapta 2021 yılında gelmesi planlanan hizmet önce 2023’e ertelenmiş, ardından tarihi tamamen kaldırılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda yapılan güncellemeyle ise 2024 yılına işaret edilmeye başlamıştı.

109 Yıllık Kısa Film, Yapay Zeka ile 4K Çözünürlüğe Kavuştu (Video)

Yapay zeka teknolojileri, son dönemlerin en popüler girişimleri arasında bulunuyor. Hem fazlasıyla iyi hem de kötü amaçlar için kullanılabilen yapay zeka teknolojileri, bugün onlarca sektöre yeniden hayat veriyor. Hal böyle olunca da yapay zeka teknolojileri, teknoloji tutkunları tarafından da yakından takip ediliyor.