Veri Transferi Denilince İlk Akla Gelen XML Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Bir programcı ya da uygulama geliştirici olmasanız bile XML metin işaretleme dilini duymuş ya da bir XML dosyası görmüşsünüzdür. Mutlaka görmüş olmanızın nedeni bu dil ile oluşturulmuş dökümanların neredeyse her yerde kullanılıyor olmasıdır. XML dili ile oluşuturulmuş dökümanlar hem insanlar hem de pek çok işletim sistemi tarafından kolayca okunabilir. 

22.02.2022 00:15:14 tarihinde yayınlandı.

Bir programcı ya da uygulama geliştirici olmasanız bile XML metin işaretleme dilini duymuş ya da bir XML dosyası görmüşsünüzdür. Mutlaka görmüş olmanızın nedeni bu dil ile oluşturulmuş dökümanların neredeyse her yerde kullanılıyor olmasıdır. XML dili ile oluşuturulmuş dökümanlar hem insanlar hem de pek çok işletim sistemi tarafından kolayca okunabilir. 

Peki, XML dosyaları nasıl açılır? XML dosyalarını açmak için bilgisayarınızın işletim sisteminde dahili olarak kullanabileceğiniz uygulamalar vardır. Bunun yerine farklı cihazlardan internete bağlanarak bu tür dosyaları online olarak açmanızı sağlayacak internet sitelerinden birini kullanmanız da mümkün. Gelin XML nedir, ne işe yarar, XML dosyası nasıl açılır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

XML, bir metin işaretleme dilidir. Programlama dillerine benzer ancak yalnızca belirli işlevlere sahiptir. Hem insanlar hem de işletim sistemleri tarafından okunabilen XML dili ile hazırlanmış dökümanların temel amacı veri saklamak ve veri transferi yapmaktır. Bu nedenle neredeyse tüm cihaz ve işletim sistemleri tarafından okunabilir.

XML standardı W3C tarafından tanımlanmıştır ve SGML’nin basitleştirilmiş bir alt kümesi olarak kabul edilir. Bu dil için bir ara formattır demek de yanlış olmaz. XML metin işaretleme dili kullanılarak hazırlanan dökümanlar XML dosyası olarak adlandırılır ve .xml formatına sahiptir.

XML metin işaretleme dilinin temel amacının veri saklamak ve veri transferi yapmak olduğunu söylemiştik. Bu işlevi nedeniyle bugün kullandığımız pek çok farklı yazılım, diğer yazılımlarla veri transferi yapmak için XML dosyalarını kullanır. XML, rastgele veri erişimine izin vermediği için veritabanı olarak kullanılmaz ama bazı uygulamalarda ana format olarak kullanıldığı da olmuştur. 

Microsoft tarafından geliştirilmiş olan .NET isimli uygulama geliştirme platformundaki DataSet nesneleri XML metin işaretleme dili ile hazırlanmıştır. Pek çok office uygulamasının alt yapısını da XML oluşturmaktadır. Bu dilde içerik, yapı ve şekil ayrı ayrı ele alınabildiği için içerik yönetim sistemlerinde en sık kullanılan formattır. 

Windows ya da MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarınızda XML dosyası açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Not Defteri Windows, TextEdit ise MacOS işletim sisteminde yüklü olarak gelen uygulamalardır. Bu sayede herhangi bir üçüncü taraf yazılım kullanmadan rahatlıkla XML dosyalarını açabilir ve dilerseniz düzenleyebilirsiniz.

Windows ve MacOS işletim sisteminde yüklü olan uygulamalardan birini kullanmak istemiyorsanız GROUPDOCS internet sitesi üzerinden online olarak XML dosyanızı açabilirsiniz. Uygulamaya internet üzerinden erişebildiğiniz için pek çok farklı cihazda XML dosyası açabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Ayın Yüzeyinde Keşfedilen Küp Şeklindeki Gizemli Nesnenin Ne Olduğu Ortaya Çıktı

Hepimizin bildiği gibi ülkeler arasındaki uzay yarışı hız kesmeden devam ediyor. Çin ve ABD’nin başını çektiği bu görevler kapsamında Ay ve Mars’tan birçok yeni gelişme uzmanlar tarafından bizlere aktarılıyor. Bundan birkaç gün önce de Çin Uzay Ajansı’nın Mars’ın yüzeyinden ve yörüngesinden çektiği fotoğrafları sizlerle paylaşmıştık.

Twitchte Yeni Bit Skandalı Ortaya Çıktı: Adı Bile Bilinmeyen Yayıncı, Ayda 24 Bin Dolar Kazanmış(!)

Dünyanın en popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, geçtiğimiz yıllarda bit skandalı ile gündeme gelmişti. O dönem edinilen bilgilere göre çeşitli yollarla kredi kartları çalan kişiler, yayıncılarla anlaşarak onlara Twitch'in kendi platform içi para birimi olan 'bit' atıyor, bu sayede çalıntı parayı Twitch'ten elde edilmiş yasal gelir gibi gösteriyor ve bu parayı yayıncılarla paylaşıyorlardı. Bir başka deyiş ile Twitch, kara para aklamak için bir araç olarak kullanılıyordu.