Vivaldiden Bacha: Gösteriş ve Abartıyı İşleyen Barok Müzik Aslında Nedir? Özellikleri ve Tarihine Yakından Bakalım

Müzik kendi içerisinde birçok farklı temaya sahip. Sanatın bu denli çeşitli olması ve müziğin yaygın olması da farklı birçok türün ortaya çıkmasını sağlıyor. Tabii ki bu türlerin hepsi herkese hitap etmiyor. Birçok insan sahip olduğu ruh haline göre farklı müzikler dinleyebilir (ya da sadece tekdüze bir temayı da dinleyebilirsiniz) ancak işin özünde müzik ruhun gıdasıdır lafı oldukça doğru. Nitekim müzik dinleyerek konsantrasyonunuzu arttırabilir veya kendinizi sakinleştirebilirsiniz.

3.07.2022 14:45:11 tarihinde yayınlandı.

Müzik kendi içerisinde birçok farklı temaya sahip. Sanatın bu denli çeşitli olması ve müziğin yaygın olması da farklı birçok türün ortaya çıkmasını sağlıyor. Tabii ki bu türlerin hepsi herkese hitap etmiyor. Birçok insan sahip olduğu ruh haline göre farklı müzikler dinleyebilir (ya da sadece tekdüze bir temayı da dinleyebilirsiniz) ancak işin özünde müzik ruhun gıdasıdır lafı oldukça doğru. Nitekim müzik dinleyerek konsantrasyonunuzu arttırabilir veya kendinizi sakinleştirebilirsiniz.

Fakat müziğin her temasının bunun için uygun olduğunu söyleyemeyiz. Bunun en büyük örneği olarak Barok müzik diyebiliriz. Barok müzik, gösterişi ve abartısıyla bilinen bir müzik. Gelin şimdir Barok dönemi unsurlarından Barok müziğin tarihini inceleyelim ve özelliklerine bakalım. 

Barok müzik ile ilgilenmiyorsanız bu kelime ile çok aşina olmamanız da oldukça olası. Nitekim günümüz Türkçe’sinde kendisinin kullanım yeri pek fazla değil. Barok kelimesi Orta Çağ civarında türeyip 19. yüzyılın sonlarına kadar oldukça sık kullanılıyordu. Terim “şekilsiz inci” anlamına gelen Portekizce 'Barrocco' kelimesinden geliyor. İlk ortaya çıkışında Barok kelimesi filozoflar tarafından mantıksal bir engeli tanımlamak için kullanılıyordu fakat ilerleyen zamanlarda çarpık fikirleri veya karmaşık düşünce süreçlerini ifade ederken de kullanılmaya başladı ve sözcüğün bu kullanımı uzun bir süre varlığını sürdürdü.

Rönesans döneminde sıklıkla karşılaştığımız bu sözcüğün sanat camiasındaki kullanımı da pek farklı sayılmaz. Sanat dilinde Barok düzensizliği, dengesizliği ve karmaşayı temsil etme de çok sık kullanılıyordu. 19. yüzyılın sonuna kadar da tuhaf veya abartılı olma özelliğini kaybetmedi. Ta ki 1888 yılına kadar. Bu yılda ünlü sanatçı Heinrich Wölflin’in öncü çalışması Renaissance und Barock sayesinde terim yeni bir anlam kazandı ve kendi karakteristik özelliğini elde etti. 

Barok dönemi 16. yüzyılda ortaya çıkmış ve sanata oldukça farklı bir yön vermiştir. Barok sanat akımı klasisizmin yeniden yorumlanması olarak da biliniyor. Michelangelo Buonarroti Simoni’nin yaptığı heykel ve resimlerin bu akımın ortaya çıkmasındaki rolü büyüktür. Nitekim Barok döneminin sanat camiasındaki etkisi tartışılmaz bir seviyede. Döneminde sanat üzerinde şekillenen temaların birçoğunun günümüze kadar gelmesi bile Barok döneminin etkisinin büyüklüğünü kanıtlar nitelikte. 

Barok dönemi, rönesans sanatçılarının benimsediği tarzı tamamen değiştirerek sanatın daha ayrıntılı, renkli ve canlı bir şekilde ön plana çıkmasını sağlamıştır. Tabii ki sanatın değişmesi ile birlkte yapılan eserlerde oldukça farklılık göstermeye başladı. Barok dönemi itibariyle yapılan sanatsal eserler ağırlıklı olarak mitolojik tanrılar ve dini semboller üzerinden şekillenmeye başladı. Özellikle yunan mitolojisinin efsaneleri Medusa, Zeus, Poseidon günümüzde olduğu gibi kendi zamanında büyük beğeniler topluyordu. Dini tarafta ise cennet temalı resimler, havariler veya Hz. İsa oldukça beğeniliyordu.

Barok dönemi “Otoportre resimlerin altın çağı” olarak da biliniyordu ve bu dönemde çıkan birçok eserin dönemin bu şekilde nitelendirilmesinde büyük faydası oldu. Tabii ki bu dönemden payını alan sadece resim tarafı değildi. Detayların abartılı olması ve hareket duygularına sahip olması mimarlık, heykeltıraş, müzik veya edebiyat gibi birçok farklı dalın da Barok’tan kendince esinlenmesini sağladı.

Barok döneminin özellikleri sanatın her dalına farklı şekilde yansıdı. Herkes bu dönemin getirisini kendince yorumladı ve ortaya çok farklı eserler koydu. Fakat her tür sanattan genel bir yorum yapmak gerekirse;


Kaynak webtekno.com

 

NASA’yı Aramadan Önce Bir Kez Daha Düşünün: Bir Taşın, Göktaşı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir gün yolda yürüyorsununuz. Yeni iPhone fiyatlarını görmüşsünüz, moraliniz bozulmuş. Derken ayağınıza bir taş takılıyor ve eğilip baktığınız zaman bunun sıradışı bir şey olduğunu farkediyorsunuz. NASA’ya satarak zengin olabileceğiniz ihtimali güçlü bir ampul gibi zihninizde yansa da o taşın gerçekten bir göktaşı mı yoksa sıradan bir taş mı olduğundan nasıl emin olabilirsiniz?

WhatsAppa Grup Aramalarını Önceden Planlama Özelliği Geliyor

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için sürekli yeni özelliklerle karşımıza çıkan WhatsApp’in grup aramalarına özel br yenilik getirmeyi planladığı ortaya çıktı. Yeni özellik, WaBetaInfo tarafından uygulamanın Android versiyonunun son beta sürümünde görüldü.