Windows’ta Sabit Disk Neden A veya B Değil de C: ile Başlıyor?

Peki neden alfabenin ilk iki harfi A ve B ile başlıyorken veya alfabede C'den başka kullanılabilecek bir sürü harf varken sabit sürücü 'C:' ile isimlendiriliyor? Üstelik bu isimlendirme Windows işletim sistemini kullanan veya MS-DOS çalıştıran tüm bilgisayarlar için neredeyse standartlaşmış seviyede.

25.09.2022 21:15:16 tarihinde yayınlandı.

Peki neden alfabenin ilk iki harfi A ve B ile başlıyorken veya alfabede C'den başka kullanılabilecek bir sürü harf varken sabit sürücü 'C:' ile isimlendiriliyor? Üstelik bu isimlendirme Windows işletim sistemini kullanan veya MS-DOS çalıştıran tüm bilgisayarlar için neredeyse standartlaşmış seviyede.

Hadi hep beraber sabit diski biraz keşfedelim ve ondan sonra 'C:' olarak harflendirilmesinin nasıl olduğunun yolculuğuna çıkalım.

C: sürücüsü, bilgisayarın çalıştırıldığı ve Windows işletim sistemini içeren yani kısaca özetlemek gerekirse bilgisayarın ana sürücüsü görevini üstlenen, beyin görevi gören sürücüdür. İnsanlar bilgisayarın sabit sürücüsünden ve yerel disk atamasından bahsettiklerinde aslında C: sürücüsünden bahsetmiş olurlar. Bu 'C:' sürücüsü olarak adlandırılma durumu, Windows işletim sistemli bilgisayarların ilk çıktığı günlerden beri aynı şekilde devam ediyor.

Disk sürücülerinin harflendirme şemaları MS-DOS'un ilk günlerine kadar uzanıyor. A ve B harfleri o zamanlarda aktif olarak kullanılan disket sürücüleri için ayrılmışken C harfi işletim sistemi ve işletim sistemiyle ilgili dosyaların bulunduğu ana sabit disk bölümü için ayrılmıştır. MS-DOS'un ilk sürümleri, sabit sürücüleri hesaba katmadan her disket sürücüsüne sabit bir harf atamaktaydı. Eğer bir bilgisayarda ikiden fazla disket sürücüsü bulunuyorsa sabit disk sürücüsü 'D:' veya 'E:' olarak adlandırılıyordu.

DOS 5.0 ile beraber 'C:' harfi fiziksel sabit diske tanımlandırıldı. DOS 5.0'dan beri bilgisayardaki disket sürücü sayısı ne kadar fazla olsa bile artık sabit diske 'C:'den başka bir harfle anılmayacaktı. Bu harflendirme ile beraber işletim sisteminin açılması görevini üstlenen 'C:' sürücüsüne bilgisayarda önyükleme önceliği de verildi.

Eski yıllarda kullanılan disketler artık çok nadir kullanılıyor. 'A:' ve 'B:' harfi disketler için ayrılmasına rağmen disketler günümüzde kullanılmadığı için 'A:' ve 'B:' disket takılana kadar boş bir şekilde bekliyor diyebiliriz. 'D:', 'E:' ve 'F:' gibi diğer harflerde diğer sabit sürücü, flash bellekler, CD ve DVD gibi sürücülere atanmak üzere bekliyor. Kısaca harflendirme durumu belleksel sürücüleri belirlemek üzerine kuruldu, zamanla da fiziksel depolama aygıtlarını belirlemek için kullanılmaya başlandı.

Peki sizler disket kullanan bilgisayarları gördünüz mü? Sabit sürücünün C: olarak adlandırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynaklar: Lifewire, Computer Hope, Technopedia


Kaynak webtekno.com

 

James Webb Uzay Teleskobu, İlk Sinyalini Tespit Etti

24 Aralık 2021’de uzayın derinliklerine fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, 1 aylık bir yolculuğun ardından kısa bir süre önce Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki gözlem noktası olan L2 noktasına ulaşmış ve bizler için evrenin daha önce görmediğimiz köşelerini aydınlatacağı konuma yerleşmişti. Her 180 günde bir Güneş’in yörüngesindeki dönüşünü tamamlayacak olan teleskobun 6 ay sonra ilk bilimsel çalışmalara başlayacağı bildirilmişti. 

Yandex Çeviri VS Google Çeviri: Hangisi Daha İyi?

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri birbiriyle rekabet etmek için kıyasıya bir mücadele veriyor. Benzer hizmetleri daha iyi vermeye çalışıyorlar. Çeviri de bu hizmetlerin başında geliyor. Bugün birçok şirket, Google Çeviri’nin önüne geçmek için, dil üzerine teknolojiler geliştirmeye çalışıyor. Şu ana değin bu konuda başarılı olmayı başaran ilk firma Rusya’nın gururunu okşayacak şekilde Yandex Çeviri olmuş gibi gözüküyor.