Yapay Zeka Nedir? En Yaygın 5 Yapay Zeka Örneği

Hakkında yapılan öngörüler sayesinde tartışma ve haber konusu haline gelen yapay zekanın popülaritesi giderek hızlı bir şekilde artıyor. Yapay zeka, kimilerine göre büyük bir tehdit unsuru, kimilerine göre ise büyük bir fırsat olarak görülüyor.

22.02.2022 01:00:26 tarihinde yayınlandı.

Hakkında yapılan öngörüler sayesinde tartışma ve haber konusu haline gelen yapay zekanın popülaritesi giderek hızlı bir şekilde artıyor. Yapay zeka, kimilerine göre büyük bir tehdit unsuru, kimilerine göre ise büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Bu yazımızda sizin için yapay zeka nedir sorusunu cevapladıktan sonra yapay zeka ne zaman ortaya çıktı, yapay zeka çalışmaları nasıl ilerledi, yapay zeka türleri ve örnekleri nelerdir gibi soruları en basit haliyle yanıtlıyoruz.

İngilizcedeki adıyla Artificial intelligence (AI) olan yapay zeka en basit tanımıyla bilgisayarlara normalde insan zekasına ihtiyaç duyulan işleri kolayca yaptırma teknolojisine verilen addır. 

Herhangi bir girdi sağlamadan kendisi sonuçlara varan, bağlantılar kuran, sorunları bulup onları otomatik olarak çözebilen bir sistem olan Yapay Zeka, büyük bir miktarda veri işleyerek ve daha önceki verileri tanıyarak belirli görevleri yerine getirecek şekilde eğitilebilecek bir yapıya sahiptir. Yapay zeka denilince ilk olarak akıllara insan benzeri robotlar gelse de aslında insanların yerini almak üzere tasarlanmamıştır. Aksine insanlara çeşitli alanlarda katkı sağlamak ve insanların yeteneklerini büyük bir ölçüde geliştirmek üzere tasarlanmıştır.

Yapay zeka kavramının fikir babası Alan Mathison Turing, “Makineler düşünebilir mi?” sorunsalını gün yüzüne çıkartıp makinelerin zekasını tartışma konusu yapmıştır. 1943 yılında II. Dünya Savaşı esnasında Kripto analizi yani mesajların deşifre edilmesi ihtiyacıyla üretilen cihazlar sayesinde de yapay zeka kavramı ortaya çıkmıştır.

“Yapay zeka” ismi ise resmi olarak ilk kez 1956 yılında bir konferansta John McCarty tarafından ortaya atılmıştır ve temelleri oluşturulmuştur. Yani McCarty’nin yapay zeka kavramının isim babası olduğunu söyleyebiliriz. 1959 yılında ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde John McCarty ve Marvin Minsky tarafından ilk yapay zeka laboratuvarı kurulmuştur.

1950’lerde yürütülen yapay zeka çalışmaları problem çözme gibi konular üzerinde yoğunlaştı. 1960’larda ise ABD Savunma Bakanlığı bu türdeki çalışmalara ilgi duydu ve insanların yaptığı şeyleri taklit etmesi için bilgisayarları eğitmeye başladı. 

Örnek verecek olursak ileri teknoloji savunma projelerini yürüten ABD’ne bağlı bir devlet kurumu olan DARPA 1970’lerde sokakların haritalanması projesini yapay zeka sayesinde tamamladı ve Siri, Alexa veya Cortana gibi asistanlar henüz piyasada yokken 2003 yılında akıllı kişisel asistanlar üretti.


Kaynak webtekno.com

 

TikTok, Aylardır Test Ettiği Dislike Özelliğini Kullanıma Sunuyor (Hayır, Videolar İçin Değil)

Çin merkezli TikTok, 1 milyardan fazla kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından arasında yer alıyor. Sevilen uygulama, bu nedenle de sık sık yeni özellikler tanıtarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çalışıyor. Platform, en son BeReal’a benzerliğiyle dikkat çeken TikTok Now uygulamasını tüm dünyada kullanıma sundu.

Twitter Rakibi Threads ile Aynı İsimdeki Uygulama, Yanlışlıkla En Popüler Uygulamalar Arasına Girdi...

Sosyal medya kullanıcılarının son dönemlerdeki en popüler gündem maddesi, Meta'nın Twitter rakibi platformu Threads. Gelen son haberlere göre bir yandan kullanıcı kazanırken diğer yandan da kullanıcı kaybı yaşamaya başlayan platform, bir süre daha gündemde kalmayı başaracak gibi görünüyor. Ancak Threads, bu kez eşine zor rastlanır bir konu ile bu haberimizin konusu.

Google, Eski Bilgisayarlara Can Verecek İşletim Sistemini Yayınladı (Macler Dahil)

Evin bir köşesinde duran ve artık güncelleme almayan bilgisayarlarınız ve dizüstüleriniz için yeni bir umut belirdi: ChromeOS Flex. 2020 yılının Aralık ayında CloudReady'yi yeniden piyasaya sürme kararı alan Google, bu kararı Şubat 2022'de ChromeOS'u yayınlaması ile hayata geçirmişti. İşletim sisteminin kararlı versiyonu olan ChromeOS Flex de yayınlandı.