Yavaş Yavaş Başlayan, Zamanla Hız Kazanan Bir Hikaye: Bilgisayar Faresinin Geçmişten Günümüze Yolculuğu

Bilgisayar fareleri, ilk yıllarında yavaş yavaş hareket eden araçlardı. Ancak zamanla, teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte bu minik ama dev aletler oldukça gelişti.

3.03.2023 00:45:14 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayar fareleri, ilk yıllarında yavaş yavaş hareket eden araçlardı. Ancak zamanla, teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte bu minik ama dev aletler oldukça gelişti.

Artık optik ve manyetik sensör teknolojileriyle donatılmış, ergonomik tasarıma sahip ve son derece hızlı farelerin kullanımı yaygınlaştı. Birçok alanda kullanım kolaylığı sunan fareler, her bilgisayar elemanı gibi gelişen ve değişen bir tarihe sahip. Bilgisayarların değişilmez bir parçası haline gelen farenin geçmişten günümüze yolculuğuyla karşınızdayız.  

Ancak bilgisayar faresinin arkasında yatan teknolojinin temelleri çok daha önce atıldı. Günümüzdekilerden oldukça farklı tasarıma sahip olan farenin ana bileşeni, bazı donanımlara monte edilmiş beş iğneli bir bowling topuydu.

İkinci Dünya Savaşı döneminde Kanada Kraliyet Donanmasının ‘trackball’ adını verdiği ilk fare, askeri amaçlarla kullanıldığı için patentli değildi ve bilgileri oldukça gizliydi. Bu fare, radarda uçakları izlemek için kullanıcıya yardımcı oluyordu.

Günümüzde kullandığımız fareler istediğimiz yöne hareket ettirebileceğimiz kadar hafif. Ancak ilk fare bunun tam aksi bir tasarıma ve ağırlığa sahipti. Farenin pizza dilimleyiciyi andıran iki tekerleği vardı. Oregon Üniversitesinde elektrik mühendisliği okuyan Douglas Engelbart’ın geliştirdiği ilk fare ahşap bir kabuk şeklindeydi.

Başlangıçta bu aygıta ‘Görüntüleme sistemi için XY konum göstergesi’ adı verildi. Pazarlama açısından ilgi çekici olmayan bu uzun ismin değiştirilmesi gerekiyordu. Ürünün dışarı çıkan kordonu bir farenin kuyruğunu hatırlattığı için fare ismini aldı. O dönem için bu çok büyük bir buluş olan farenin patenti 1970 yılında alındı.

Bill English, ilk fareden farklı olarak ahşabın yerine plastik, tekerleklerin yerine ise bir top yerleştirdi. Farenin içerisinde yer alan top fare hareket ettikçe kenarlara yerleştirilen ince tekerlekleri çeviriyor ve imleci her yöne hareket ettiriyordu.


Kaynak webtekno.com

 

Lenovonun Yeni Oyuncu Telefonu Y90’ın Tasarımı Ortaya Çıktı

Lenovo, uzun süredir yeni oyuncu telefonu Y90’ı arka arkaya yayınladığı Weibo gönderilerinde ufak ufak tanıtıyordu. Örneğin şu anda telefonun 6,92 inç E4 AMOLED ekrana sahip olacağını biliyoruz. Yayınlanan son gönderide Lenovo Y90’ın görünüşü ortaya çıktı.

Acıyı Hissedebilen Yapay Deri, Futbolcuların Hareketlerini Tahmin Edebilen Sistem: En Yeni Yapay Zekâ Teknolojileri

Yapay zekâ sistemleri, gelişen teknolojinin bize sunduğu en büyüleyici şeylerden biri. Her geçen gün konu hakkında yapılan ilerlemeler ile bilim kurgu filmlerini gerçeğe dönüştüren bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Geçtiğimiz gün, metinleri görsele dönüştürebilen bir algoritmanın kendi dilini oluşturmuş olabileceğini sizlerle paylaşmıştık.