Yeni Yapay Zekâlar, İnsanların Seslerinden Koronavirüs Tanısı Koyabiliyor

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

23.02.2022 02:00:33 tarihinde yayınlandı.

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

Koronavirüs hakkında bilmediğimiz çok fazla şey var. Bunun yanı sıra virüs hakkında bildiklerimizi kullanarak tahminler yürütmeye ve ilerlemeye çalışıyoruz. Bu esnada bazı yapay zekâ kuruluşları da hastalığın teşhisini kolaylaştırmaya uğraşıyor.

Şu anda birden fazla organizasyon, konuşmaları dinleyerek COVID-19 teşhisi yapabilecek yapay zekâlar üzerinde çalışıyor. Bu ekiplerden ilki, Harvard ve MIT bünyesindeki bilim insanlarından oluşuyor. Ekibin amacı ise sadece hastalığı taşıyan kişilerin seslerinde belirgin olan işaretleri tanımlayabilmek, böylece teşhis koymayı kolaylaştırabilmek.

Bir diğer girişim de Voca.ai’nin çalışması. Bu organizasyon da diğeriyle benzer bir amaç güdüyor. Bu nedenle de hasta ve sağlıklı kişilerden, gönüllülük esasına dayalı olarak konuşma ve ses örnekleri topluyor. 

İLGİLİ HABER Harvard Üniversitesi’nden Koronavirüs İçin İkinci Dalga Uyarısı

Benzer bir çalışmada da Carnegie Mellon Üniversitesi’ne bağlı olan CyLab’da gerçekleştiriliyor. Bu ekibin geliştirdiği yapay zekâ, ses kayıtlarını kullanarak kişilerin COVID-19 için test edilip edilmediğini de tespit edebiliyor. Laboratuvar yaptıkları testlerin geçerli bir tıbbi niteliği olmadığını belirtse de organizasyondan çevrimiçi testlerini kaldırması isteniyor. 

CyLab ekibi, üniversitenin çevrimiçi testleri neden kaldırmalarını istediğini anladıklarını ifade etse de bu sürecin, hastalık hakkında bilgi toplamak için çok önemli fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Hastalığı tanımamız için daha fazla bilgi toplamamız gerekiyor.

İLGİLİ HABER 4 Maddede Koronavirüsün Dünyayı Krize Sürüklemesinin Nedeni

MIT ve Harvard’da profesör olarak görev yapan Satrajit Ghosh da daha önce yaptığı açıklamada daha fazla veriye sahip olmanın öneminin altını çizmişti. Ghosh’a göre farklı semptomları ve virüsten etkilenen kişilerin yaşadığı değişimleri anlamak için daha çok veri toplanması gerekiyor. 

Bu çalışmalar şu anda başlangıç aşamalarında ancak her şey yolunda giderse bilim insanları oldukça büyük bir başarı yakalayabilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft, Xbox Series X İçin "Kılıf" Duyurdu: İster Starfield Temalı, İster Kamuflajlı...

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Xbox Series X konsolunu özelleştirmek isteyen oyunseverleri memnun edecek bir çalışma yaptı. Şirket, bu çalışma kapsamında Xbox Series X ile tam uyumlu kılıflar oluşturdu. 3 özel model ile karşımıza çıkan şirket, 6 Eylül 2023 tarihinde piyasaya sürülecek Starfield hayranlarını daha çok heyecanlandıracak gibi görünüyor.

Kripto para birimi SOLün geliştiricisi Solana, Web 3.0 Özel Akıllı Telefon Tanıttı: Snapdragon 8+ Gen 1 İşlemcili İlk Telefon!

Kripto para piyasalarında oldukça popüler olan blok zincir şirketi Solana, kendi akıllı telefonunu üreteceğini duyurdu. Solana'nın kurucu ortağı ve CEO'su Anatoly Yakovenko tarafından yapılan açıklamalarda, bu akıllı telefona "Saga" adı verildiği ifade edildi. An itibarıyla 100 dolarlık depozito karşılığında ön sipariş verilen akıllı telefonun teslimatları, 2023'ün ilk çeyreği itibarıyla yapılacak. Telefonun toplam maliyeti ise 1000 dolar olarak açıklandı. Peki Saga'nın diğer akıllı telefonlardan farkı ne?

Bu Hafta Game Passe Gelecek 10 Yeni Oyun Belli Oldu

Microsoft’un bulut oyun servisi Game Pass, geçtiğimiz hafta düzenlenen ‘The Game Awards 2021’de oyuncuları gelecek yıl için yaptığı planlarla sevindirmişti. 2022’de Xbox için çıkacak 4 oyun duyurulmuş, bu oyunların da çıkış yaptığı gün Game Pass’e geleceği açıklanmıştı.