Yıl Olmuş 2022 Neden Hala En Az Bir Hafta Dayanan Telefon Bataryası Yapamıyorlar?

Bir telefon satın alırken kullanım alışkanlıklarımıza göre pek çok farklı özelliğine bakarız. Kimimiz için önemli olan kamera performansıyken kimisi telefonun işlemcisine göz atıp ne kadar güçlü olduğuyla ilgilenir.

13.09.2022 01:45:17 tarihinde yayınlandı.

Bir telefon satın alırken kullanım alışkanlıklarımıza göre pek çok farklı özelliğine bakarız. Kimimiz için önemli olan kamera performansıyken kimisi telefonun işlemcisine göz atıp ne kadar güçlü olduğuyla ilgilenir.

Herkes için ortak olan soru ise 'şarjı ne kadar gidiyor?' olur. Nihayetinde günün her saati elimizde olan bir cihazın ne kadar süre dayanacağını bilmek önemlidir… Fakat bu konuda bir sorun var; eskiden günlerce giden telefon şarjları artık taş çatlasın iki gün dayanıyor. Bu da kullanım oranı düşükse gerçekçi bir süre. İyi de, sürekli para harcayıp telefonları geliştiren teknoloji devleri, neden günlerce yetecek bataryalar geliştirip üretemiyor?

Aslında bu sorunun cevabını tahmin etmek zor değil, biliyor da olabilirsiniz. Ama biz yine de üstünden geçelim.

Eskiden telefonlar çok daha 'küçük' bataryalara sahip olmasına rağmen günlerce şarj etmemize gerek kalmıyordu. Bu da günümüzde bazen günde iki kere şarj ettiğimiz telefonları düşününce ister istemez akıllara bu soruyu getiriyor.

Ancak eskiden telefonlar yalnızca 'telefon'du. Akıllı değildi…

Eskiden telefonları yalnızca 'alo' demek için ya da sms atmak için kullanıyorduk. Hadi bilemedin yılan oynamak için… Şimdi ise aklınıza gelebilecek her şeyi telefonlarımız ile yapıyoruz ve bu da çok daha güçlü işlemcilere, ekranlara gerek olduğu anlamına geliyor. Haliyle telefonun kullandığı enerji de artıyor. Yani aslında bu basit ilk sorunun en basit yanıtı bu. 

Telefon bataryaları aslında gelişiyor. Ancak telefonların diğer pek çok donanım özelliği daha hızlı gelişiyor… Daha fazla güç tüketimi, sürekli artan ekran süreleri ile telefon kullanım şekillerimiz… Bunların her biri bataryalar ne kadar gelişirse gelişsin, çok da uzun gidememesine neden oluyor.

Haklı olarak aklınıza gelecek ikinci soru da bu. Hatta 'yepyeni ve daha güçlü bir batarya teknolojisi geliştirildi' haberlerini görünce insan ister istemez 'biz neden göremiyoruz o güçlü bataryaları' diye de düşünüyor. Fakat bu sorunun bir sürü mantıklı cevabı var. Gelin hepsine tek tek bakalım.

İlk gerekçemiz bu. Akıllı telefonların boyutları bir yere kadar büyüdü, ancak bu telefonların eski tabirle 'cep telefonu' olarak kalabilmesi için bir de sınır var sonuçta. Bu da haliyle telefonlara konulabilecek bataryalar için bir boyut limiti oluşturuyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Bilimsel Olarak Kaygıyı Yüzde 65 Oranında Azaltan Şarkı: Weightless

Günlük yaşam biz insanlar için bazen çok yorucu olabiliyor. Kendi kontrolümüz dışında oluşan olaylarla yıpranıyor ve bazı psikolojik sorunlar yaşamaya başlıyoruz. Özellikle koronavirüs pandemisi, ekonomik zorluklar, kişisel hayatımızda yaşadığımız durumlar bizlerde anksiyete; yani kaygı bozukluğu oluşumuna neden oluyor. Çok üst seviyelerde hayata devam etme yeteneğinizi bile engellemeye başlayan anksiyete çok da hafife alınabilecek bir rahatsızlık değil.

Ücretsiz Bir Şekilde Müzik Dinleyebileceğiniz, Birbirinden Kullanışlı 7 Program

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 11, son birkaç güncellemede kullanıcılarına yaşattığı hatalar nedeniyle tepki çekmişti. Geçtiğimiz aylarda NVIDIA ekran kartlı kullanıcıların oyun keyfini mahveden güncellemenin ardından geçtiğimiz hafta gelen yeni güncelleme de bazı oyunların 25 FPS’te çalışmasına neden olmuştu.

BiTaksi ve Mastercard’dan Dünyada Bir İlk: BiTaksiPOSla Sürücülerin Telefonu POS Cihazı Görevi Görecek

Son yıllarda dünyada birçok sektör, ödeme konusunda kendine uygun yeni yöntemler geliştirmekte. Bu evrimden en çok etkilenen sektörlerden biri de ulaşım. Daha önce birçok ulaşım hizmeti, genelde uygulamalarla kullanıcılarına çeşitli ödeme kolaylıkları sağlamıştı. Şimdi bahsedeceğimiz yenilik ise “daha ne kadar kolay olabilir ki?” dedirtecek cinsten.