2021de Gerçekleşen, Sonu Hüsranla Biten 11 Uzay Görevi

2022 yılında gerçekleşmesi planlanan uzay görevlerini daha önce sizinle paylaşmıştık. Gelişen uzay teknolojileri uzay araştırmalarının önünü açmaya devam ediyor. Her yıl, uzay hakkında bilinmeyenlere bir adım daha yaklaşıyoruz.

21.02.2022 04:45:09 tarihinde yayınlandı.

2022 yılında gerçekleşmesi planlanan uzay görevlerini daha önce sizinle paylaşmıştık. Gelişen uzay teknolojileri uzay araştırmalarının önünü açmaya devam ediyor. Her yıl, uzay hakkında bilinmeyenlere bir adım daha yaklaşıyoruz.

Yeni araştırmaların önünü açan projeler her zaman başarılı olmuyor. Sadece 2021 yılında bile çeşitli gerekçelerle pek çok uzay görevi başarısız oldu. Yeni projelerin geliştirilmesinde en az başarılı uzay görevleri kadar etkili olan sonu hüsranla sonuçlanan uzay görevlerini bir araya getirdik. Yeni yılda tamamının başarıyla sonuçlanmasını temenni ettiğimiz yeni uzay görevlerine şahit olmadan önce gelin birlikte 2021’in talihsiz projelerine bakalım.

Çinli uzay şirketi iSpace tarafından özel olarak inşa edilen Hyperbola-1 adlı roketin lansmanı 25 Temmuz 2019’da başarılı bir şekilde gerçekleşmişti. 1 Şubat 2021’de Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde gerçekleşecek ikinci fırlatma girişimi başarısız oldu. Roket kalkış sırasında ortaya çıkan teknik bir aksaklıktan dolayı uzaya çıkamadı.

iSpace’in Hyperbola-1 roketi,  3 Ağustos’ta Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde yeniden bir test uçuşu gerçekleştirdi. Uçuş sırasında anormal performans nedeniyle planlandığı gibi gerçekleşmedi. Roket, tekrar başarısız oldu.

ABD Hava Kuvvetleri (USAF) için tasarlanan hipersonik füze AGM-183A, 5 Nisan 2021’de Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nden prototip güçlendirme testi için fırlatıldı. Uçuş sırasında fırlatılmak üzere tasarlanmış olan sistem başarılı olamadı. B-52H Stratofortress taşıyıcı uçağına başarılı şekilde entegre edilemeyen füzenin uçuşu gerçekleşemedi. Uçak füze hala takılıyken kalkış alanına geri döndü. İlk denemenin ardından iki kez daha gerçekleşen fırlatma girişimleri de başarısızlıkla sonuçlandı.

Roket Laboratuvarı Elektron Güçlendiricisi, 15 Mayıs 2021’de gerçekleşen uçuşunun ilk dakikalarında yaşanan bir aksilik nedeniyle yörüngeye ulaşamadı. BlackSky şirketi için Spaceflight tarafından üretilen iki Dünya gözlem uydusu olay sırasında kayboldu.

Havacılık ve uzay şirketi Astra Space, Alaska’nın Kodiak Adası’ndaki Pasifik Uzay Limanı Kompleksi’nde gerçekleşen iki aşamalı Fırlatma Aracı 0006’nın test uçuşunun 3. Dakikasında görülen anormallik nedeniyle uçuş sonlandırıldı. 28 Ağustos’ta gerçekleşen uçuşu başarısız olsa da şirketin araştırma ekibi sorunun çözümünü buldu ve 20 Kasım’da ilk kez yörüngeye ulaşmayı başardı.


Kaynak webtekno.com

 

Hiç Düşündüğümüz Gibi Değilmiş: Teknoloji Dünyasının Önde Gelen İsimleri Hangi Telefonları Kullanıyor?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sayısız şirket, birbirinden farklı alanlarda insanlığa işlevsel hizmetler ve ürünler sunuyor. Örnek olarak Amazon gibi ticaret siteleri, oturduğumuz yerden istediğimiz ürünlere erişmeyi mümkün kılıyor. Oldukça faydalı oldukları bir gerçek olsa da aynı sektörde hizmet veren birden fazla şirket olduğundan rekabet kaçınılmaz oluyor.

Coinbase, 25 Bin Rusya Bağlantılı Kripto Hesabını Engelledi: Yaptırımlardan Kaçmak İçin Kullanılıyor Olabilir

Rusya'nın Ukrayna topraklarına askeri müdahale başlatması ve ardından ülke genelinde operasyonlarla başlattığı işgalin 12. gününde, dünyanın dört bir yanından yaptırım haberleri gelmeye devam ediyor. Giyim markalarından teknoloji devlerine pek çok şirketin de dahil olduğu yaptırım uygulamaları sonrası gözler kripto platformlarına dönmüş; ancak Coinbase ve Binance, Rus kullanıcılara herhangi bir ksııtlama getirmeyeceklerini bildirmişlerdi.