İçlerinden Biri İnsanlığın Gelecekteki Evi Olabilir: Dünya Benzeri Yaşam Koşullarına Sahip Olduğu Düşünülen 10 Ötegezegen

Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde tıpkı dünya gibi bir gezegenin dolaştığının keşfedildiği 1995 yılından bu yana 4.000’den fazla ötegezegen keşfedildi. Bu keşiflerin yarısından fazlası ise Samanyolu Galaksisi'nde Dünya benzeri yaşam şartlarına sahip başka bir gezegen olup olmadığını belirlemek amacıyla 2009 yılında çalışmaya başlayan Kepler Uzay Teleskobu sayesinde yapıldı. 

20.02.2022 11:45:14 tarihinde yayınlandı.

Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde tıpkı dünya gibi bir gezegenin dolaştığının keşfedildiği 1995 yılından bu yana 4.000’den fazla ötegezegen keşfedildi. Bu keşiflerin yarısından fazlası ise Samanyolu Galaksisi'nde Dünya benzeri yaşam şartlarına sahip başka bir gezegen olup olmadığını belirlemek amacıyla 2009 yılında çalışmaya başlayan Kepler Uzay Teleskobu sayesinde yapıldı. 

Dünya gezegenine benzer şartlara sahip, yaşama elverişli bir gezegen keşfetmek, gökbilimcilerin uzun yıllardır devam eden bir hayali. Son zamanlarda keşfedilen ötegezegenler ile ise her ne kadar tamamen aynı özelliklere sahip olmasa da galakside Dünya gibi küçük, kayalık dünyaların olduğu kanıtlanmış durumda. Gelin şimdiye kadar keşfedilen en Dünya benzeri 10 ötegezegen neymiş, birlikte bakalım. 

Öncelikle gelin bir gezegenin yaşanılabilir dünya olarak sınıflandırılması için neler gerekli ona bir bakalım. Çok basitçe anlatmak gerekirse bir gezegenin potansiyel olarak yaşam dostu olarak nitelendirilmesi için nispeten küçük ve kayalık olmasının yanı sıra yıldızının yörüngesinde, suyun yüzeyinde sıvı halde bulunabileceği, "yaşanabilir bölge” olarak da tanımlanan konumda dönmesi gerekir.  

Öte yandan gelişen teknoloji ile birlikte mevcut teleskopların daha da gelişmesiyle bu faktörlere ek olarak gezegenin atmosferik bileşimi ve ana yıldızının ne kadar aktif olduğu gibi diğer faktörlerin de ele alınması mümkün olacaktır. 

Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'deki 3.6 metrelik teleskobuyla keşfedilen ve NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'na göre Dünya'dan sadece 22 ışık yılı uzaklıkta bulunan Gliese 667Cc, gezegenimizden en az 4,5 kat daha büyük. Ev sahibi yıldızının etrafındaki bir turunu yalnızca 28 günde tamamlayan bu ötegezegenin, bu yıldızının güneşten çok daha soğuk bir kırmızı cüce olması sebebiyle yaşanabilir bölgede olduğu düşünülüyor.  

Ancak tabii gezegenin kırmızı cüceden gelen sıcaklıktan aşırı ısınacak kadar yakın bir yörüngede dönmesi de muhtemel. 

600 ışık yılı uzaklıkta yer alan Kepler-22b, ana yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunan ilk Kepler gezegeni olma unvanının sahibi. Ancak Dünya'dan yaklaşık olarak 2,4 kat büyük olan gezegenin kayalık mı, sıvı mı yoksa gaz mı olduğu şimdilik meçhul.  

Öte yandan Kepler-22b'nin yıldızının etrafındaki dönüşünü 290 günde tamamlaması, Dünya’nın 365 günlük döngüsüne oldukça yakın. Ancak her ne kadar ötegezegen güneşimiz gibi G sınıfı bir yıldızın yörüngesinde bulunuyor olsa da, bu yıldızın Dünya’nınkinden daha küçük ve soğuk olduğu biliniyor. 


Kaynak webtekno.com

 

XBOX Game Pass’te Oynayabileceğiniz, Uykularınızı Kaçıracak En İyi 10 Korku Oyunu

Microsoft tarafından Xbox ve PC oyuncuları için sunulan Xbox Game Pass servisi, temelinde aylık veya yıllık sistemi ile çalışıyor ve oyunculara her ay içerisine yeni oyunlar eklenen geniş bir kütüphaneden faydalanma hakkı tanıyor.Özellikle ülkemizde uzun süreden beri güncellenmeyen fiyatıyla ilgi çekmeye devam eden Game Pass servisine yeni abone olan veya olmayı düşünen bir kullanıcı olabilirsiniz

Samsung, Yeni Kablosuz Kulaklığı Buds2 Proyu Tanıttı: İşte Özellikleri

Samsung, yılın en merakla beklenen etkinliklerinden Unpacked’i bugün düzenledi. Şirket, etkinlikte yeni nesil katlanabilir akıllı telefonları Samsung Galaxy Z Fold4 ve Z Flip4’ü tanıttı. Bununla birlikte yeni Galaxy Watch 5 akıllı saat serisi de kullanıcılara gösterildi. Samsung, bununla da sınırlı kalmayarak yeni amiral gemisi kulaklıkları Galaxy Buds2 Pro’yu da etkinlikte tanıttı.

Jüpiterin Dev Uydusu Io, Hiç Olmadığı Kadar Net Görüntülendi

2011 yılında Jüpiter ve uydularını gözlemlemek üzere fırlatılan Juno uzay aracı, Jüpiter’in en büyük uydularından Io’yu yeniden yakından görüntülendi. Uyduya üçüncü kez yakın uçuş yapan uzay aracı, etkileyici görüntüler görmemizi sağladı.

Zamanı Kaybetmenizi Engelleyip Çalışma Veriminizi Artıracak Google Chrome Eklentileri

Zamanı iyi yönetme becerisi doğuştan gelen ya da okulda öğretilen bir şey değil maalesef. Ancak gerek iş hayatı gerek kişisel yaşamlarımızda fark yaratmamızı sağlayan özelliklerden biri. Sadece verimlilik açısından değil, stresi azaltması sebebiyle akıl sağlığımızı da etkileyen bir unsur. Stresli bir işiniz varsa ve üstüne bir de “Zamanımı iyi kullanamıyorum” telaşına kapılmaya meyilliyseniz işler iyice sarpa sarabiliyor.